Доступність посилання

ТОП новини

Новий мер Івано-Франківська пропонує містянам контролювати бюджет


Руслан Марцінків
Руслан Марцінків

Запровадження чи не запровадження системи електронних державних закупівель дасть відповідь на запитання, в якому напрямку розвиватиметься місто – активіст

Юрій Присяжнюк

В Івано-Франківську новообраний міський голова анонсував створення онлайн-бюджету міста. Про це Руслан Марцінків сказав під час своєї першої з часу виборів прес-конференції. За словами переможця виборчих перегонів, його найближчим кроком на новій посаді буде створення інтернет-ресурсу, на якому іванофранківці матимуть змогу контролювати доходи та видатки міського бюджету. На думку Руслана Марцінківа, це не потребує значних фінансових затрат, а лише політичної волі, тому запровадити систему він має намір вже найближчим часом.

Новий мер Івано-Франківська пропонує містянам контролювати бюджет
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Питання будівництва дитячих садків та масового утеплення будинків, які були одними із основних передвиборчих обіцянок Руслана Марцінківа, він пообіцяв внести на розгляд сесії міської ради вже у грудні.

Все те, що є в нашій програмі «Івано-Франківськ 2020», ми будемо відображати відповідно до міського бюджету
Руслан Марцінків

«Десь на початку грудня буде відбуватися перша установча сесія. Ми розпочнемо роботу над наступним бюджетом міста Івано-Франківська, де будуть закладені ті речі, які ми обіцяли: це і безкоштовний проїзд дітям шкільного віку, це і масове утеплення будинків, це продовження ремонту доріг та дворів і будівництво дитячих садочків. Все те, що є в нашій програмі «Івано-Франківськ 2020», ми будемо відображати відповідно до міського бюджету», – заявив новий мер.

Відповідаючи на запитання журналістів про структуру майбутнього виконавчого комітету, Руслан Марцінків розповів, що має намір дещо переформатувати її. Зокрема, першим заступником повинна стати людина, яка відповідатиме за міську інфраструктуру та житлово-комунальний комплекс. Адже, за словами новообраного міського голови, саме ця галузь сьогодні є пріоритетною в Івано-Франківську. Щодо посади заступника з питань архітектури та містобудування, то її, на думку Марцінківа, повинен займати не іванофранківець.

«Очевидно, я буду працювати над тим, щоб це була людина не з Івано-Франківська, а ззовні, яка була б авторитетною. Щоб насамперед ця сфера була відкрита і щоб вона призвела до збільшення зелених зон, до прийняття чесного і справедливого нового генерального плану», – сказав Марцінків.

Мер має думати, як зробити Івано-Франківськ першим в чомусь для країни, чи навіть Європи – активіст

На думку громадського активіста Тараса Случика, всі можливості для реалізації своєї передвиборчої програми у новобраного міського голови є. Адже партія, яку він представляє, перемогла на виборах до міської ради. Тому в умовах децентралізації вся повнота влади в місті, разом з тим і відповідальності, лягає саме на Всеукраїнське об’єднання «Свобода». Водночас успіх чи неуспіх мера Марцінківа, на думку Тараса Случика, буде залежати від того, наскільки міський голова Івано-Франківська буде інтегрований в політичне протистояння опозиційної «Свободи» та її можливих союзників із владою.

Якщо міський голова не буде зважати виключно на позицію партії, на якісь суто політичні речі, а буде думати про управління містом як про шанс увійти в історію, тоді, звичайно, він зможе реалізувати якісь речі
Тарас Случик

«Якщо міський голова не буде зважати виключно на позицію партії, на якісь суто політичні речі, а буде думати про управління містом як про шанс увійти в історію і зробити Івано-Франківськ не просто другим містом на заході України після Львова, а думати глобальніше – думати про те, що Івано-Франківськ може відрізнятися і бути першим в чомусь для всієї країни, а, можливо, для всієї Східної Європи, тоді, звичайно, він зможе реалізувати якісь речі», – зауважив активіст.

У разі, якщо новообраний мер таки дослухатиметься до пропозицій громадських організацій, активістів, засобів масової інформації та підприємців, то на думку Тараса Случика, місто може отримати значний ривок. Водночас, чи готовий Руслан Марцінків активно співпрацювати із громадою і в якому напрямку розвиватиметься місто, стане зрозумілим вже після двох перших сесій міської ради. Адже на них депутати розглядатимуть три важливі документи: регламент ради, положення про постійні депутатські комісії та бюджет міста. Саме ці документи, разом із запровадженням, чи незапровадженням системи електронних державних закупівель, на думку Тараса Случика, стануть лакмусовим папірцем та зможуть дати відповідь на запитання, в якому напрямку розвиватиметься місто.

XS
SM
MD
LG