Доступність посилання

ТОП новини

«Доки не вимкнуть світло для Криму, ми звідси не підемо» – Ленур Іслямов


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Є домовленість, що буде скасований режим, який дозволяє торгувати з окупованим Кримом – народний депутат

Енергетична блокада окупованого Криму, яка виникла стихійно, після підриву опори мережі електропередач у Херсонській області, завдає збитків енергоринку України. Вона також може стати причиною відключень електроенергії, принаймні віялових, по всій території держави. Про це говорять енергетичні експерти. Водночас учасники блокади, здебільшого кримські татари, наполягають на тому, що припинять свою акцію, коли українська влада ухвалить рішення щодо припинення торгівлі, зокрема енергоресурсами, з окупованою територією.

«Доки не вимкнуть світло для Криму, ми звідси не підемо» – Ленур Іслямов
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:12:53 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Координатори та учасники «громадянської блокади» Криму кажуть, що акція є безстроковою і що вони готові надалі протистояти силовикам у разі потреби, аж поки влада не виконає вимогу щодо знеструмлення анексованого Росією півострова. Водночас спроби розігнати протестувальників можуть кардинально змінити ставлення кримських татар до чинної української влади, заявляє координатор громадянської акції з блокування Криму Ленур Іслямов.

Доки не вимкнуть світло для Криму, ми звідси не підемо. Кримськотатарська кров тут, на українській території, ще не проливалася
Ленур Іслямов

«Звідси ми не підемо. На смерть будемо стояти, щоб усі знали! Звідси не підемо. Доки не вимкнуть світло для Криму, ми звідси не підемо. Кримськотатарська кров тут, на українській території, ще не проливалася, після анексії там. Якщо це відбудеться – це буде сигнал для усіх кримських татар», – каже Іслямов.

Позицію учасників громадянської акції з блокування Криму поділяють і деякі українські політики. Влада повинна припинити економічні відносини, зокрема в енергетичній сфері, з окупантами, наполягає народний депутат від «Батьківщини» Ігор Луценко.

Блокада Криму допоможе Україні вийти з контракту про постачання електроенергії з Росії – Луценко

Торгівлю з окупантами на державному рівні треба заборонити
Ігор Луценко

«Президент же пообіцяв внести відповідний законопроект. Торгівлю з окупантами на державному рівні треба заборонити. Наскільки я знаю, нібито є домовленість, що буде скасований цей режим, який дозволяє торгувати, рішенням Кабінету міністрів. Але це вже крок назад тому, що закон – це набагато більш стабільний механізм врегулювання наших відносин з Кримом. Має бути відповідне законодавство України, і не потрібно цих блокувань, напруги постійної», – запевняє Луценко.

Через обрив ЛЕП у Херсонській області Крим повністю відключений від електропостачання з материкової частини України
Через обрив ЛЕП у Херсонській області Крим повністю відключений від електропостачання з материкової частини України

Енергетична блокада Криму допоможе Україні вийти з контракту про постачання електроенергії з Росії, який є економічно невигідним і лише завдає збитків «Укренерго», додає ігор Луценко. Крім того, на думку депутата, договір є невигідним і з політичної точки зору. Документ де-факто визнає анексію Криму, зокрема містить визначення півострова як федерального округу Росії, наголошує Луценко.

Електрокабель через Керченську протоку

Припинення постачання електроенергії в Крим лише прискорить процес прокладання електрокабелю з Росії, через Керченську протоку, наголошує експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук. Згідно з рішенням російського уряду, відповідні роботи вже розпочалися і до 25 грудня цього року перша черга кабелю зможе забезпечити потреби півострова в електроенергії на 30 відсотків. В разі потреби Росія може прискорити будівництво другої черги, яка вже наступного року забезпечить потреби Криму, які становлять близько 900 мегават, зазначає експерт.

Поки ми маємо такий ресурс – постачання електроенергії, тим самим можна було би «чіплятися» за Крим, намагатися його повернути в Україну. А так ми вже доволі скоро його втратимо
Юрій Корольчук

«Поки ми маємо такий ресурс – постачання електроенергії, тим самим можна було би «чіплятися» за Крим, намагатися його повернути в Україну. А так ми вже доволі скоро його втратимо і не зможемо це наводити як аргумент. Для Росії важливо те, що Україна забезпечує туди електропостачання, це компроміс. Якщо Крим стане автономним і не потребуватиме електроенергії з України, то не виключено, що Росія поставить іншу «ціну» за свою згоду постачати електроенергію в Україну», – каже Корольчук.

Україна обмежила потужність АЕС

Нині відбуваються переговори щодо укладання договору про постачання електроенергії з Росії в Україну у 2016 році, нагадує Юрій Корольчук. На його думку, енергетична блокада Криму послаблює переговорні позиції Києва і дає Москві додаткові аргументи. А такий договір Україні потрібен, наполягає енергетичний експерт. За його словами, це обґрунтовано проблемами з постачанням антрацитного вугілля з Донбасу, які лише зростають через активізацію воєнних дій в зоні АТО. Українським тепловим електростанціям не вистачає сировини для забезпечення енергетичного балансу на всій території держави, тому доводиться імпортувати електроенергію з Росії, запевняє Корольчук. Крім того, на думку експерта, нинішня енергетична блокада Криму завдає збитків енергоринку України.

Енергоринок України і Криму – взаємно поєднані. Тим самим ми завдаємо невеликого, але збитку енергоринку, тому що здорожчуємо виробництво електроенергії
Юрій Корольчук

«Енергоринок України і Криму – взаємно поєднані. Тому, скоротивши поставки майже на 900 мегават в Крим, ми були змушені обмежити роботу на 500 мегават потужності атомних електростанцій – Запорізької і Південноукраїнської, і, відповідно, зменшити приблизно на 400 мегават потужність Вуглегірської і Придніпровської теплових електростанцій. Тим самим ми завдаємо невеликого, але збитку енергоринку, тому що здорожчуємо виробництво електроенергії. Більше того, треба забезпечити і Херсонську область, і Миколаївську. Ми вже, на жаль, бачимо підтвердження того, що частина цих областей може залишитися без електроенергії», – зазначає Корольчук.

Немає світла – немає роботи

Відключення електроенергії в Криму відбулося 22 листопада в 00:25. Після припинення постачання електрики у містах півострова виникли перебої з водопостачанням, опаленням, на автозаправках та біля банкоматів почали утворюватися черги. Більша частина мережевих супермаркетів припинила роботу, в магазинах техніки кримчани почали скуповувати бензинові генератори, ліхтарі і свічки.

Через відсутність електрики кримські магазини працюють при свічках
Через відсутність електрики кримські магазини працюють при свічках

Тим часом МНС Криму повідомило про запровадження режиму надзвичайної ситуації, який збережеться до повного відновлення енергопостачання півострова.

А вже вранці в неділю, 22 листопада, близько 6:35 за місцевим часом у Криму знову з’явилась електрика. Екстрені служби Криму запустили альтернативні джерела енергії. Загалом Крим повністю був знеструмлений близько шести з половиною годин.

Через відсутність енергопостачання з материкової частини України, 23 листопада 2015 року в Криму оголосили вихідним днем. Відповідний указ підписав так званий голова Криму Сергій Аксьонов. При цьому вихідний день не передбачений для державних і муніципальних службовців.

На цю ж тему:

22.11.2015
У Криму через відімкнення світла 23 листопада оголосили вихідним днем

Низка міст залишаються без світла, виникають проблеми з мобільним зв’язком, комунікаціями, водопостачанням, на заправках черги за паливом далі

22.11.2015
Енергоблокада. П'ять питань про етику, емоції та ефективність

Блокада має застосовуватися без урахування морально-етичних аспектів, бо відповідальність за півострів несе Москва, і немає сенсу спрощувати їй утримування Криму далі

21.11.2015
Порошенко пообіцяв припинити торгівлю з Кримом – Чубаров

«Президент сказав, що дає доручення уряду на понеділок-вівторок ухвалити рішення про припинення торгівлі з окупованим Кримом» далі

22.11.2015
У Криму почали відключати світло

Практично весь Крим залишився без електропостачання. Перед цим були підірвані електроопори в Херсонській області далі

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG