Доступність посилання

ТОП новини

Український бізнес під податковим тягарем


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Держбюджету не по кишені радикальна податкова реформа, кажуть у Мінфіні

Київ – Упродовж року податкове навантаження на український бізнес практично не змінилося, свідчать дані рейтингу Світового банку. Якщо умови легкості ведення бізнесу в Україні, за оцінкою міжнародних експертів, за цей час покращилися на чотири позиції, то податкове навантаження – лише на одну. Чи зміниться ситуація наступного року, українські експерти наразі сказати не беруться, адже в Україні зараз є два проекти податкової реформи, один з яких – урядовий – в остаточному варіанті мають подати на розгляд парламенту одночасно із проектом держбюджету на 2016 рік.

Український бізнес під податковим тягарем
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Цього року Україна посіла 107 місце в рейтингу податкового навантаження на бізнес серед 189 світових економік і за рік піднялася лише на одну сходинку – торік була 108 позиція. За даними рейтингу Світового банку та аудиторської компанії Price waterhouse Coopers, Україна опинилася між африканською Ганою і Республікою Фіджі в Океанії.

За даними дослідження, один з основних показників – рівень податкового навантаження на прибуток модельної компанії (Total Tax Rate) – в Україні становить 52,2%, тоді як середньосвітовий показник – становить 40,8%. За даними рейтингу, серед пострадянських держав Грузія посіла 40 місце (у неї TTR становить 16,4%), Вірменія – 41 (19,9%), Росія – 47 (47%), Білорусь – 63 (51,8%), Молдова – 78 (40,2% ), Узбекистан – 115 (41,1%). Також у рейтингу враховується кількість податкових платежів і час, необхідний на їх сплату.

Складність, яка породжує корупцію

У свою чергу, українські підприємці зазначають, що проблема не так у високих податках, як у складності їх адміністрування. До того ж, це створює умови для корупційних зловживань.

Володимир Дубровський
Володимир Дубровський

«Це адміністрування часто відбувається на власний розсуд чиновника. Насправді, поряд із величезним податковим навантаженням, бізнес також змушений сплачувати чималий корупційний податок», – каже експерт Реанімаційного пакету реформ економіст Володимир Дубровський.

На його думку, проблема є навіть глибшою, ніж це бачать зарубіжні експерти. Адже, з огляду на неефективність державного апарату, платникові податків в Україні, фактично, часто доводиться додатково сплачувати за те, за що він уже сплатив податок.

Бюджетний вимір податкової реформи

Наталія Яресько
Наталія Яресько

У Мінфіні обіцяють до кінця листопада подати до парламенту не лише проект держбюджету на наступний рік, але й проект податкової реформи. Одним з головних завдань змін до податкового кодексу є зменшення тиску на бізнес, запевняє міністр фінансів Наталія Яресько.

Ніна Южаніна
Ніна Южаніна

Між тим, з ініціативи голови парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної на розгляд Верховної Ради подали альтернативний проект податкової реформи. Як зазначають автори законопроекту, його ухвалення має на меті побудову в Україні ліберальної податкової системи та «створення унікальних фіскальних умов для розвитку бізнесу», а також детінізацію економіки.

Проте Наталія Яресько наголошує, що проблемою як урядового, так і альтернативного проектів податкової реформи є те, що вони передбачають чималі втрати бюджету. Але якщо в урядовому проекті заплановане зменшення державних видатків приблизно на 60 мільярдів гривень, то в більш радикальному альтернативному — це майже 200 мільярдів гривень.

Проект, представлений парламентським комітетом, передбачає податкову лібералізацію. Це добре, але тоді треба або зменшувати бюджетні зобов’язання, або запроваджувати якісь додаткові компенсатори
Володимир Дубровський

«Проект, представлений парламентським комітетом, передбачає податкову лібералізацію, сприяє зниженню корупційного податку і передбачає велике зниження податкового тиску. Це добре, але тоді треба або зменшувати бюджетні зобов’язання, або запроваджувати якісь додаткові компенсатори», – зазначає Володимир Дубровський.

На одному з останніх засідань Національної ради реформ президент Петро Порошенко заявив, що «результатом реформи має стати податкова система, яка буде зрозумілою для платника податків, легка в адмініструванні та адаптована до вимог ЄС». Також глава держави наголосив, що податкова реформа не повинна відбуватися за рахунок зниження соціальних стандартів.

На цю ж тему:

11.11.2015
Чим нова податкова реформа полегшить життя бізнесу?

У команді Порошенка пишуть одразу дві концепції нового Податкового кодексу далі

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG