Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в Кривому Розі: прихильники Милобога чекають на реакцію президента


У Кривому Розі 22 листопада відбувся мітинг проти визнання результатів другого туру виборів міського голови
У Кривому Розі 22 листопада відбувся мітинг проти визнання результатів другого туру виборів міського голови

Протестний рух у Кривому Розі наростає, суспільство радикалізується – Юрій Милобог

Цими вихідними стались дві знакові події в перебігу конфлікту навколо результатів виборів міського голови Кривого Рогу. В суботу Дніпропетровський окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позову кандидата від «Самопомочі» Юрія Милобога, визнавши його вимоги скасувати підсумки виборів через фальсифікації необґрунтованими. У неділю в Кривому Розі відбулось кількатисячне віче прихильників Милобога, які виступали з вимогою перерахунку голосів та позбавлення повноважень офіційного переможця виборів, який балотувався від «Опозиційного блоку», чинного міського голови Юрія Вілкула.

ЗАВАНТАЖИТИ

Ніч у Кривому Розі, як повідомляють місцеві активісти, минула спокійно. Після суботньої інформацію про ймовірні провокації та знайдені на площі гранати правоохоронці посилено патрулюють центр міста. Під міськрадою стоїть намет, у якому чергують протестувальники, прихильники кандидата Юрія Милобога. Щодня вони обіцяють збиратись на пікети, а наступними вихідними – знову провести віче.

«Якщо не будуть говорити закони, буде говорити вулиця»

Юрій Милобог
Юрій Милобог

Сам кандидат на посаду міського голови Юрій Милобог заявляє, що Кривий Ріг «не проковтне» перемогу представника «Опозиційного блоку» Юрія Вілкула. За його словами, будуть ще й суди, де намагатимуться довести факти про фальшування, й нові акції протесту. Головну надію щодо розв’язання конфлікту, зазначає він, покладають на президента України Петра Порошенка й зміну складу ЦВК.

Якщо не будуть говорити закони, буде говорити вулиця, і тоді політики не зможуть її стримати
Юрій Милобог

«Треба змінити склад ЦВК. Треба змінити голову територіальної виборчої комісії і ухвалити справедливе рішення. ЦВК може скасувати постанову ТВК як вища інстанція, постанову, що була ухвалена в незаконний спосіб. Якщо не будуть говорити закони, буде говорити вулиця, і тоді політики не зможуть її стримати: ні я, ні депутати, ніхто. Протестний рух у Кривому Розі лише наростає, суспільство в Кривому Розі радикалізується», – сказав у коментарі Радіо Свобода Юрій Милобог.

Юрій Вілкул
Юрій Вілкул
Вважаємо, що вибори відбулись у відповідності з чинним законодавством
Марина Акимова

В «Опозиційному блоці» із заявами про «масові фальшування» на виборах, як і раніше, не погоджуються. Зазначають: звертатись до суду – це право кандидата, який програв, однак довести фальшування він навряд чи зможе. Довірена особа кандидата від «Опозиційного блоку» Юрія Вілкула Марина Акимова каже: звинувачення в нечесних виборах необґрунтовані.

«Вважаємо, що вибори відбулись у відповідності з чинним законодавством. Інформації про жодні порушення в день голосування на сьогодні у нас немає», – наголосила Марина Акимова.

(Криворіжці протестують проти визнання Вілкула головою міста, 22 листопада 2015 року)

Майдан за чесні вибори чи боротьба за вплив у ключовому регіоні?

Незалежні експерти по-різному оцінюють те, що наразі відбувається у Кривому Розі, зокрема дехто не виключає початку «нового локального Майдану». Однак дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов вважає, що підсумки виборів вже навряд чи зміняться, принаймні не через судове рішення, а хіба що політичне.

Моя думка, що це боротьба не за справедливість чи за народовладдя, а боротьба за контроль над одним з ключових регіонів
Андрій Золотарьов

У коментарі Радіо Свобода він зауважив: Кривий Ріг став плацдармом боротьби за владу між конкуруючими фінансово-промисловими групами Ігоря Коломойського та Ріната Ахметова, і там уже, по суті, триває підготовка до майбутніх парламентських виборів.

«На мою думку, в Кривому Розі реалізовується елемент сценарію команди Коломойського, кінцевою метою якого є дострокові парламентські та президентські вибори. Подивитись, хто там працює з депутатів, – люди, пов’язані з Коломойським… Моя думка, що це боротьба не за справедливість чи за народовладдя, а боротьба за контроль над одним з ключових регіонів», – сказав Радіо Свобода Андрій Золотарьов.

Різниця між кандидатами – 752 голоси

У суботу вночі Дніпропетровський окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позову кандидата на посаду міського голови Кривого Рогу Юрія Милобога в повному обсязі. За даними юристів Милобога, кандидат у суді вимагав скасувати постанову Криворізької міської виборчої комісії про обрання міським головою кандидата від «Опозиційного блоку» Юрія Вілкула, визнати недійсним голосування на 22 спецдільницях, перерахувати бюлетені на 13 виборчих дільницях міста, а також визнати грубі порушення виборчого законодавства міськвиборчкомом.

Водночас 17 листопада в «Опозиційному блоці» заявили, що підстав для визнання результатів виборів міського голови Кривого Рогу недійсними немає. «Під час виборів у жодній дільничній комісії, у жодній територіальній комісії не було складено актів про порушення. І лише після оголошення результатів виборів сторона, що програла, почала фабрикувати акти», – заявили в «Опозиційному блоці».

За офіційними даними, в Кривому Розі за чинного міського голову, представника «Опозиційного блоку» Юрія Вілкула проголосувало 50,21% виборців, а за його суперника, висуванця об’єднання «Самопоміч» Юрія Милобога – 49,79%. Різниця між кандидатами – 752 голоси.

На цю ж тему:

22.11.2015
Дніпропетровський суд не задовольнив позов Милобога про фальсифікацію виборів у Кривому Розі

далі

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

XS
SM
MD
LG