Доступність посилання

ТОП новини

ЦВК: «стару гвардію» розбавлять громадськими активістами?


Склад ЦВК, який за часів Януковича опозиціонери звинувачували у фальсифікаціях, перепрацював понад визначений законом час

Київ – У фракції «Народного фронту» мають намір вранці 24 листопада визначитися із кандидатурами до складу ЦВК. Напередодні голова Верховної Ради Володимир Гройсман зажадав від депутатів прискорити внесення кандидатур на посади членів Центрвиборчкому. Експерти не виключають, що рішення можуть ухвалити вже цього тижня, причому склад ЦВК може не зазнати докорінних змін – деякі члени мають високі шанси залишитися на своїх посадах.

ЗАВАНТАЖИТИ

За словами спікера, до 23 листопада фракції «Самопоміч», «Батьківщина», Радикальної партії, а також депутатські групи «Відродження» і «Воля народу» внесли свої пропозиції щодо оновлення складу Центральної виборчої комісії. Натомість досі не визначилися «Блок Петра Порошенка» і «Народний фронт» – найбільші фракції, які становлять основу парламентської більшості.

У цьому потрібно поставити крапку, ми не маємо тут бути гальмом
Володимир Гройсман

«Я дуже би просив сьогодні закрити це питання, направити Президенту, і далі з’явиться можливість внесення до Верховної Ради питання про обрання членів ЦВК. У цьому потрібно поставити крапку, як і в інших інституціях, які на сьогодні не сформовані. Ми не маємо тут бути гальмом, а, навпаки, маємо прискорити цей процес», – заявив Володимир Гройсман на погоджувальній раді парламенту.

У «Народному фронті» Радіо Свобода розповіли, що розглянули це питання, але остаточно визначатимуться із кандидатами після того, як вранці 24 листопада поспілкуються з ними на засіданні фракції. У «Блоці Петра Порошенка» також зазначають, що вирішать це питання до кінця листопада.

Від звинувачень до співпраці

Визначений законом семирічний термін повноважень закінчився у 12-тьох з 15-ти членів ЦВК, проте, відповідно до закону, вони продовжують виконувати свої обов’язки до призначення нових членів Центрвиборчкому. Тож, наприкінці жовтня заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна навіть заявляла, що оголошує голодування з огляду на те, що президент і парламент не сформували новий склад Центрвиборчкому.

Перебуваючи в опозиції за президентства Віктора Януковича, представники чинної влади неабияк критикували ЦВК. Зокрема, один із тодішніх лідерів «Батьківщини», а нині секретар РНБО Олександр Турчинов після парламентських виборів 2012 року заявляв, що «ЦВК пішла на той самий злочин, на який йшли бійці спецзагонів міліції, що захоплювали виборчі дільниці». Проте після втечі Віктора Януковича та зміни влади відбулася заміна лише двох членів ЦВК.

Була залізна відмовка: у нас іде виборчий процес, тому не можна їх міняти, бо буде склад непрофесійний
Денис Ковриженко

«Громадські організації давно цю тему піднімали, але вона не знаходила адекватної відповіді серед політиків. Була залізна відмовка: у нас іде виборчий процес, тому не можна їх міняти, бо буде склад непрофесійний і їм буде складно здійснювати підготовку до виборів», – розповів Радіо Свобода експерт із виборчого законодавства Реанімаційного пакету реформ Денис Ковриженко.

Політичний експерт Євген Магда припускає, що деякі члени ЦВК можуть бути перезатверджені на своїх посадах, а серед нових з’являться громадські активісти, які слідкували за виборами.

Залишається питання: чи будуть інтереси всіх фракцій і груп представлені в Центрвиборчкомі?
Євген Магда

«Люди, які на сьогоднішній момент представлені у Центрвиборчкомі, все одно будуть співпрацювати з будь-якою владою. Переформатування ЦВК має відбутися достатньо швидко, але залишається питання: чи будуть інтереси всіх фракцій і груп представлені в Центрвиборчкомі?», – зазначає він.

Кандидатури до складу ЦВК президент подає на затвердження парламенту після консультацій із фракціями та групами. Раніше Петро Порошенко заявляв, що одразу після завершення місцевих виборів очікує від парламенту пропозицій щодо нового складу Центрвиборчкому.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG