Доступність посилання

ТОП новини

Проблеми українських переселенців обговорювали у США


Тимчасове житло у спеціальних модульних містечках для внутрішньо переміщених осіб. Дніпропетровськ, 29 травня 2015 року
Тимчасове житло у спеціальних модульних містечках для внутрішньо переміщених осіб. Дніпропетровськ, 29 травня 2015 року

В Україні достатньо законів для захисту внутрішніх переселенців, утім бракує можливостей для їх виконання

Найближчими днями може вирішитися питання щодо обсягів американської допомоги Україні в наступному фінансовому році. Конгрес США – на фінальній стадії переговорів про бюджет-2016. Крім допомоги економічної та військової, чимало тут говорять і про допомогу гуманітарну, яка, в першу чергу, необхідна внутрішнім переселенцям з Криму та Сходу України. Чого найбільше потребують біженці і як їм найдоцільніше допомогти з Америки – теми, які нещодавно обговорювали представники уряду США та громадського сектору в Інституті миру у Вашингтоні.

Найбільшими потребами українських внутрішніх переселенців експерти вважають житло та можливість знайти роботу.

Переселенці в першу чергу хочуть миру, знайти роботу, щоб утримувати сім’ю, і хочуть мати притулок
Дан Калабіа

Експерт організації Refugees International Дан Калабіа каже, що за дослідженнями ООН 66% українських переселенців проживають у родинах. Житло чи притулок є для них серед основних проблем. «Переселенці, з якими ми зустрічалися в Україні, кажуть, що вони в першу чергу хочуть миру, знайти роботу, щоб утримувати сім’ю, і хочуть мати притулок».

Організація Refugees International допомагає внутрішньо переміщеним особам на 5-ти континентах, зокрема у Сирії, в Мексиці, а тепер і в Україні. Пані Калабіа каже, що в Україні достатньо законів для захисту внутрішніх переселенців, утім бракує можливостей для їх виконання.

«Чого дуже не вистачає зараз в Україні – це дитсадочків. Останнім часом багато з них було зачинено, а приміщення продані. Буває так, що батьки приходять у садок і бачать, що там поселили переселенців, і це є причиною напруження. ООН намагається розширити дитячі садки в Україні або хоча б відремонтувати зруйновані війною», – зазначила пані Калабіа.

Часто дії американських благодійників координують українські волонтери. Організація Наталії Карбовської була створена для захисту прав українських жінок, утім, з початком війни, каже активістка, вони змушені були розширити свою діяльність на допомогу і захист переселенців. В коментарі «Голосу Америки» пані Карбовська називає основні проблеми, перед якими вони опинилися.

Проблема, яка є одним з коренів того, що ми маємо на Донбасі – це відсутність громадянського суспільства у цих регіонах
Наталія Карбовська

«Перша проблема – як туди потрапити. Зараз ми знайшли шлях і працюємо через соціальні мережі, через ресурси, які доступні і популярні населенню там, і ми сподіваємось, що це допоможе, але на це треба час. Друга проблема – це обмежене фінансування. Ну, а третя проблема, і вона є одним з коренів того, що ми маємо на Донбасі – це відсутність громадянського суспільства у цих регіонах», – наголосила голова Українського жіночого фонду.

У міжнародній практиці допомогою біженцям та внутрішнім переселенцям здебільшого займаються волонтерські організації. За словами Карбовської, український громадський сектор не є серед пріоритетів міжнародних донорських організацій.

«Якби була можливість посилювати організації громадянського суспільства, жіночі організації, які працюють з більшістю населення України і з більшістю переселенців, то я думаю, це б значно допомогло у тому сенсі, що ми більш ефективно могли б говорити з людьми на сході і власне починати створювати мир в країні», – каже активістка.

Представниця Державного департаменту США Мелан Вервір нещодавно повернулася із українського відрядження. Розповідає, що після розмов з місцевими чиновниками найбільше вона відчула брак стратегії.

«До всього прогресу, що вже був зроблений українцями, я думаю, Україна потребує політики національної стратегії. Коли йдеться про координацію, яка так необхідна під час кризи із внутрішніми переселенцями – і в контексті дотримання діючих законів, і в питанні необхідності створення нового законодавства, і в питанні збору додаткових ресурсів», – заявила посол США з особливих доручень у справах жінок Державного департаменту США Мелан Вервір.

Ведуться переговори, зокрема в площині надання допомоги України і на макроекономічному рівні, і на рівні військового обладнання, і на гуманітарному рівні
Мелан Вервір

Скільки саме додаткових ресурсів буде виділено Україні наступного року на Капітолійському пагорбі Вашингтона вирішать вже найближчими днями, каже пані Вервір. «У наступний тиждень, може трохи більше, наш Конгрес буде сфокусований на бюджеті. Ведуться переговори, зокрема в площині надання допомоги України і на макроекономічному рівні, і на рівні військового обладнання, і на гуманітарному рівні. Ми повинні робити більше, і саме зараз – критичний час, коли Конгрес вирішує ці питання», – заявила Мелан Вервір.

Спікери погоджуються, що паралельно із допомогою біженцям, міжнародна спільнота має продовжувати тиснути на український уряд, щоб побороти корупцію і продовжувати реформи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG