Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина збила російський літак, а сирійські повстанці знищили вертоліт


Речник військових США підтвердив повідомлення турецької сторони, що турецькі пілоти 10 разів попереджали російських, але ті не відповіли жодного разу

НАТО проводить спеціальне засідання на прохання Туреччини з приводу збиття російського літака. Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган скликав надзвичайне засідання після того, як турецькі винищувачі збили російський бомбардувальник Су-24 біля сирійського кордону. Вперше збройні сили країни-члена НАТО збили російський, чи радянський літак з часів Холодної війни, на початку 1950-х років. Турецькі військові говорять, що російських пілотів неодноразово попередили, перш ніж збити їхній літак. Російський президент Володимир Путін, який наполягає на тому, що турецький повітряний простір не був порушений, назвав цей інцидент «ударом у спину».

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Невдовзі після повідомлення про те, що російський літак було збито турецькими збройними силами, президент Росії Володимир Путін назвав збиття літака «ударом у спину від пособників тероризму». Путін таким чином заперечив попередні повідомлення російських військових про те, що російський літак збили з землі артилерійським вогнем.

Російський літак збили біля турецько-сирійського кордону
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00


«Наш літак було збито над територією Сирії ракетою «повітря-повітря» з турецького літака F-16. Він впав на територію Сирії за чотири кілометри від кордону з Туреччиною. Він перебував у повітрі під час нападу на висоті 6 тисяч метрів, на відстані один кілометр від турецького кордону. У будь-якому разі наші пілоти і наш літак жодним чином не загрожували Турецькій Республіці. Це очевидна річ», – заявив російський президент.

Президент Росії і прем’єр Туреччини про збитий російський літак (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00


Турецьке керівництво запевняє, що російський літак перетнув повітряний кордон крани, і що Туреччина має право на самозахист. Про це в Анкарі заявив прем’єр-міністр країни Ахмет Давутоглу.

Це наше міжнародне право і національний обов’язок зробити все необхідне проти тих, хто порушує наші повітряні чи наземні кордони
Ахмет Давутоглу

«Ми не претендуємо ні на чию територію. Всі мають знати, що це є наше міжнародне право і національний обов’язок зробити все необхідне проти тих, хто порушує наші повітряні чи наземні кордони, незважаючи на численні попередження», – заявив турецький прем’єр.

Речник збройних сил США заявив, що американські військові чули розмову між турецькими і російськими пілотами перед тим, як турецький літак збив російський.

Сирійські повстанці стверджують, що один із пілотів Су-24 загинув (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00


Полковник Стів Варрен, речник американських військових у Багдаді заявив репортерам у Пентагоні, що американські військові «могли чути все, що відбувалося». Він підтвердив повідомлення турецької сторони, що турецькі пілоти 10 разів попереджали російських, але ті не відповіли жодного разу. Коли його запитали, чи може він підтвердити з даних радару, чи російський літак дійсно перебував над територією Туреччини, він сказав, що ці дані ще збирають, і що поки достовірно невідомо, з якого боку турецько-сирійського кордону перебував російський літак.

Турецьке керівництво також викликало послів Росії, Сполучених Штатів, Британії, Франції та Китаю, які є постійними членами Ради безпеки ООН, щоб повідомити їм подробиці збиття російського літака.

Тим часом сирійські повстанці повідомили, що вони підбили вертоліт російського виробництва, яким керували сирійські військові поблизу того місця, де впав збитий російський літак у гірській сирійській провінції Латакія. Як заявив речник повстанців Закарія аль-Ахмад, вертоліт летів на низькій висоті, ймовірно розшукуючи російських пілотів, які зуміли катапультуватися з підбитого літака. Щодо вертольоту, то його знищили вже на землі, після того, як пілоти його покинули, заявили повстанці.

Начальник Головного оперативного управління Генштабу Збройних сил Росії Сергій Рудський підтвердив загибель гвинтокрила Мі-8, який направили на порятунок екіпажу збитого Су-24.

Він повідомив, що для евакуації російських льотчиків з місця приземлення була проведена пошуково-рятувальна операція із залученням двох вертольотів Мі-8. Під час операції один з вертольотів був обстріляний, отримав пошкодження і здійснив вимушену посадку на нейтральній території. Один морський піхотинець-контрактник загинув, зазначив Рудський.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG