Доступність посилання

ТОП новини

Авіапростір України для російських літаків закриють опівночі


Яценюк довго вичікував, але підсунув Путіну «гібридну» свиню в найневдаліший для Росії момент – Березовець

Україна закриває транзит для всіх російських авіакомпаній з 00:00 26 листопада, повідомляє прес-служба Міністерства інфраструктури України. Державіаслужба через Міністерство закордонних справ надішле відповідну ноту до Росавіації сьогодні, 25 листопада.

Раніше Кабінет міністрів України ухвалив рішення про повне закриття авіаційного простору України для всіх російських авіакомпаній. Про це заявив на засіданні уряду прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

«Введення заборони на всі транзитні прольоти для всіх російських компаній через авіаційний простір. Уряд дає доручення «Украероруху» повідомити Росії про те, що російські літаки та авіакомпанії більше не мають права використовувати український авіаційний простір», – сказав він на засіданні уряду.

«В тому числі, таке рішення ухвалюється у зв’язку з суттєвим загостренням військової і зовнішньополітичної ситуації, Росія може використати авіапростір України для провокацій», – додав прем’єр.

У Міністерстві інфраструктури України тим часом нагадали про порушення російськими авіаперевізниками міжнародного права через польоти до окупованого Криму.

«Україні належить повний і виключний суверенітет над повітряним простором України, що є частиною території України. Здійснюючи польоти до Криму, російські авіакомпанії порушують положення угоди між урядом України та урядом Росії про повітряне сполучення і співробітництво в галузі повітряного транспорту 1994 року, Конвенції про міжнародну цивільну авіацію 1944 року та Угоди про транзит по міжнародним повітряним лініям від 1944 року (ІКАО), у частині дотримання національних законів і правил», – зауважили у відомстві.

У Федеральному агентстві повітряного транспорту Росії («Росавіація») заявляють, що заборона України на повітряний транзит є малоактуальною для російської цивільної авіації. «Після катастрофи під Донецьком абсолютна більшість російських авіакомпаній відмовилися з метою безпеки від виконання транзитних польотів через повітряний простір України», – йдеться в повідомленні «Росавіації». За даними російського відомства, незначна частина авіаперевізників виконувала транзитні перельоти через територію України.

Політолог Тарас Березовець вважає, що заборона на польоти над територією України, разом із припиненням закупівлі газу у «Газпрому», є «болючою для Росії». «Яценюк довго вичікував, але підсунув Путіну «гібридну» свиню в найневдаліший момент (не вперше, до речі)», – написав він у «Фейсбуці».

Натомість політолог Олександр Палій вважає, що закриття авіапростору для російських компаній зменшує ризик провакацій у небі над Україною та шпигунства з боку Росії.

Колишній заступник міністра інфраструктури Олександр Кава раніше прогнозував, що у разі закриття простору для російських авіакомпаній «Украерорух» буде щорічно зазнавати збитків на 150 мільйонів доларів, тоді як для російських авіаперевізників цей удар є маловідчутним.

У вересні Кабінет міністрів заборонив польоти кількох російських авіакомпаній до України. Під заборону потрапили понад два десятки таких компаній, зокрема, одні з найбільших у Росії «Аерофлот» і «Трансаеро». У Державіаслужбі повідомили, що ці згадані російські авіакомпанії не зможуть літати в Україну з 25 жовтня. Санкції були запроваджені проти тих російських авіаперевізників, що порушують вимоги національного законодавства України, здійснюючи польоти до тимчасово окупованого Криму і через заборонені зони, заявили в Державіаслужбі.

У Кремлі цей намір української сторони назвали «божевіллям». Згодом у російському Мінтрансі заявили, що Росія з 25 жовтня вводить заборону на польоти українських авіакомпаній.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG