Доступність посилання

ТОП новини

Керівники ЗСУ хочуть і далі жити в шикарних особняках і пиляти бюджет – волонтер


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

В Міністерстві оборони заявляють, що вже запровадили 115 стандартів НАТО

Київ – Міністр оборони України Степан Полторак затвердив План виконання основних заходів щодо переходу Збройних сил України на стандарти НАТО. Цей документ, фактично, є лише початком впровадження західних принципів роботи Збройних сил України. Деталі щодо ходу реформ, які мають втілюватися до 2020 року, в Міністерстві оборони обіцяють опублікувати лише в середині грудня. Але вже зараз представники відомства зізнаються – українська армія функціонує здебільшого за радянськими зразками і щоб змінити їх, доведеться боротися ще й з опором всередині системи. Водночас реформатори з міністерства запевняють, що чотирьох років цілком достатньо, аби втілити задекларовані наміри. Волонтери ж, які допомагають солдатам і працюють на передовій на Донбасі, переконані, що у теперішнього військового керівництва немає політичної волі для радикальних реформ.

«Сьогодні ми закладаємо нові амбітні цілі. Наша мета – побудувати таку Українську армію, яка відповідатиме кращим світовим зразкам, керуватиметься відповідними стандартами і процедурами та зможе виконати будь-яку задачу по захисту країни від агресора», – так міністр Полторак пояснив необхідність впровадження західних стандартів.

Загалом у Міністерстві оборони України визначили близько двадцяти напрямків, за якими мають відбуватися реформи. Координацією розробки та впровадження змін у військовому відомстві займається Проектний офіс реформ. Як офіційний органи Міноборони, проект був затверджений наприкінці серпня 2015 року зі штатом близько тридцяти спеціалістів. Керівник офісу Андрій Загороднюк у коментарі Радіо Свобода розповів про результати роботи. У першу чергу йдеться про запровадження електронних закупівель. За даними міністерства, це вже допомогло зекономити 176 мільйонів гривень.

Андрій Загороднюк
Андрій Загороднюк

Також Загороднюк відзначив експеримент, який започаткували в системі харчування, де досі діють норми ще 60-х років минулого століття. Реформа передбачає заміну застарілих показників, розширення асортименту продуктів та автоматизацію їх замовлення. Якщо проект просуватиметься вдало, то до кінця 2015 року його реалізовуватимуть у десяти військових частинах. Стартувала реформа в управлінні державними підприємствами, що перебувають в структурі Міноборони, запроваджується система обліку військових у шпиталях, на базі однієї з військових частин проводять експеримент з обліку пального. Загалом у звіті, який презентували співробітники Офісу, описана робота та подальші плани щодо десяти проектів. Чи не наймасштабнішою є реформа у військовій логістиці. Ціллю реформаторів є повна автоматизація.

Наша логістика побудована на пострадянських принципах – Загороднюк

«Якщо взяти, наприклад, матеріально-технічне забезпечення, то різниця між нашими стандартами та натовськими викладена у звіті. Цей звіт – 260 сторінок. І це тільки щодо логістики. 260 сторінок, які перераховують різницю між нашими системами. Тобто шлях доведеться пройти дуже великий. І там дуже багато речей, яких просто концептуально немає в українській армії. Щоб це ефективно працювало, воно має бути побудоване на сучасних принципах. Наша логістика побудована на дещо змінених пострадянських принципах. Перехід на натовські – це досить серйозна та глибинна трансформація», – пояснює Андрій Загороднюк.

Щоб це ефективно працювало, воно має бути побудоване на сучасних принципах
Андрій Загороднюк

Ще один напрям реформ у Міністерстві оборони – речове забезпечення. Тут вже затвердили п’ять угод НАТО зі стандартизації. Першими у відповідність до західних аналогів привели методи випробувань засобів захисту, балістичні окуляри, бронежилети, критерії шоломів та розміри взуття. Окрім цього, затверджений новий єдиний бойовий комплект для солдата, куди увійшли близько 70 предметів, 90% з яких не були передбачені старими нормами. Серед новинок окремо виділяють новий камуфляжний малюнок «Варан ЗСУ». Курує реформування в речовому забезпеченні Костянтин Лєснік, колишній волонтер, а зараз радник міністра оборони.

Юрій Бірюков
Юрій Бірюков

За схожим сценарієм до Міноборони потрапив і Юрій Бірюков. За його словами, план реформ, який дозволить перейти на натовські стандарти до 2020 року, ще не готовий. Над ним досі працюють і озвучити для широкого загалу мають у середині грудня. Бірюков зазначає, що у багатьох українців склалось неправильне враження щодо стандартів НАТО. За словами радника міністра, лише частина з них – це чітко прописані норми, які стосуються, наприклад, бронежилетів чи форми. Здебільшого ж йдеться тільки про опис «правил гри» і того, як має функціонувати та чи інша система у війську. Де, серед іншого, враховують і особливості кожної країни.

Бірюков вірить у реформування за чотири роки

А от ціль в усіх цих реформ одна – сумісність. Всі члени НАТО після змін повинні бути здатними співпрацювати та спільно виконувати бойові завдання на високому рівні. Навіть використовувати матеріальне забезпечення країн-союзників. Бірюков визнає, що українське військо наразі діє здебільшого за радянським зразком, але водночас запевняє, що його цілком можливо реформувати за чотири роки.

Як може консервативна система бути готовою до радикальних змін? Та ніяк. Це українські реалії
Юрій Бірюков

«Як може консервативна система бути готовою до радикальних змін? Та ніяк. Це українські реалії. Наші генерали і багато полковників ще вчились у військових училищах Радянського Союзу. Наші статути – це в багатьох випадках радянські статути, просто перекладені на українську мову. Це колосальна робота і колосальний пласт проблем, які ми зараз повинні вивчати. Саме цим ми зараз і зайняті – ми вивчаємо цей пласт і намагаємось зрозуміти, наскільки він глибокий», – пояснює Бірюков.

Юрій Касьянов
Юрій Касьянов

Як Бірюков, так і Загороднюк однією з головних проблем, з якою стикаються Збройні сили України на шляху реформ, називають кадрову. Частина посадовців відомства не лише не готова до змін, але й чинить активний опір. Волонтер Юрій Касьянов є послідовним критиком теперішнього військового командування. З весни 2014 року він допомагає військовим на передовій і на власні очі бачить, як змінюється армія.

Керівники не зацікавлені у реформах – Касьянов

На думку волонтера, відбуваються кількісні зміни, але не якісні. Тобто, веде далі Касьянов, стає більше підрозділів та техніки, але якість ведення бойових дій залишається низькою, що призводить до значної кількості втрат серед солдатів. Причиною волонтер теж називає кадри, щоправда, на відміну від представників Міністерства оборони, має на увазі найвище військове керівництво. На думку волонтера, саме відсутність політичної волі гальмує процес реформування.

Нові керівники, нові завдання, нові повноваження, нові правила гри, нові люди, по-новому навчені – ось, що таке реформа
Юрій Касьянов

«У нас бездарні керівники. Вони зовсім не зацікавлені у цих реформах. Ці люди не розуміють, для чого вони потрібні. Хочуть зберегти статус-кво і далі жити в шикарних особняках і пиляти бюджет. Нові керівники, нові завдання, нові повноваження, нові правила гри, нові люди, по-новому навчені – ось, що таке реформа. В армії у нас за роки незалежності вже багато разів міняли форму, і що – це зараховувати до якихось реформ?», – зазначає Касьянов.

За даними міністра оборони Степана Полторака, загалом у Збройних силах України вже впроваджено 115 стандартів НАТО. Ще 402 потрапили у список для першочергового прийняття.

Про реформування української армії за стандартами НАТО йшлося в ефірі «Ранкової Свободи». Фрагменти ефіру можна послухати нижче:

ЗАВАНТАЖИТИ
ЗАВАНТАЖИТИ

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG