Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники заявили про клімат безкарності для порушників прав людини в Україні


В Україні досі панує клімат безкарності щодо грубих порушень міжнародного гуманітарного права і прав людини, скоєних під час подій Майдану, в Одесі у травні 2014 року, у Криму, починаючи з листопада 2013-го, а найбільше на сході України, заявляють правозахисники.

Як повідомила Міжнародна федерація прав людини, такий висновок міститься в її спільному повідомленні разом із українськими Центром громадянських свобод, Харківською правозахисною групою і Адвокатською дорадчою групою, що був оприлюднений іще у п’ятницю, 27 листопада.

Як мовиться в повідомленні, розслідувані і доведені до суду лише кілька окремих справ, прецеденти того, що жертви отримали відшкодування за завдану їм фізичну й моральну шкоду, вельми рідкісні.

При цьому, зазначають правозахисники, державна влада України не має систематичного підходу до розслідувань цих грубих порушень і переслідування їхніх призвідників. Так само немає й цілісного підходу до відшкодувань жертвам конфлікту.

Автори заяви наводять думку громадянського суспільства в Україні і адвокатів жертв, які засуджують брак політичної волі розслідувати і доводити до суду такі злочини, скоєні в Україні. Зокрема, йдеться про зволікання з розслідуванням злочинів, які скоїла українська сторона, чи повна відсутність розслідувань сексуальних злочинів та злочинів на ґрунті статевої належності. Особливо непокоїть той факт, що особи, ймовірно, причетні до порушень під час подій Майдану досі обіймають високі державні посади, мовиться в заяві. Особи, підозрювані в безпосередній причетності до злочинів, систематично втікали з країни, дехто з них навіть під час офіційного перебування під слідством чи й навіть після арешту. Крім того, проведення справжніх розслідувань в Україні далі підриває корупція, заявляють правозахисники.

Це повідомлення вони підготували за результатами місії Міжнародної федерації прав людини до України, що відбулася 20–24 жовтня.

XS
SM
MD
LG