Доступність посилання

ТОП новини

Чи справді техніка США «розпадається» на передовій на Донбасі?


Українська армія отримує від США військову техніку, зокрема, джипи «Гамві». Львів, 14 листопада 2015 року
Українська армія отримує від США військову техніку, зокрема, джипи «Гамві». Львів, 14 листопада 2015 року

«Техніка не нова, була на базах зберігання під відкритим небом. Треба просто провести технічний догляд. І не треба вести мову, що США віддають Україні якийсь непотріб» – експерт

Впливова американська газета The Washington Post вмістила статтю свого кореспондента зі сходу України, в якій говориться, що деяка американська військова техніка, що її передав Вашингтон в рамках програми військової допомоги, не витримує випробувань на передовій і виходить з ладу. Зокрема, йдеться про старі військові джипи Humvees, сотню який США передали Україні раніше цього року. Українські експерти зі свого боку кажуть, що техніка не нова і була на базах зберігання, а перед експлуатацією таку техніку треба ретельно перевірити і провести докладний технічний огляд. Вони також закликають не применшувати важливе значення американської військової допомоги Україні, яка постала перед російською агресією на Сході.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Кореспондент The Washington Post Томас Ґіббонс-Нефф пише, що США вже передали військового обладнання та техніки Україні на суму 260 мільйонів доларів. Але деяке з переданого є не більше аніж «утиль» (або брухт), як пише американська газета.

Зокрема, автор статі звертає увагу на військові джипи Humvees, сотню яких США вже передали Україні. У статті сказано, що переважно ці машини були виготовлені наприкінці 1980-х – на початку 1990-х років і є застарілими. Деякі з них мали пластикові двері й вікна й не могли захистити вояків.

А шини одного були так зношені, що розлетілися після усього кількох сотень кілометрів.


Газета цитує одного українського військового, який, побажавши аби його не називали, сказав журналістові: «Якщо американці збираються надсилати нам обладнання, не надсилайте нам секонд-хенд».

«Занепадаючий стан надісланого США обладнання на українську передову породило недовіру і знизило мораль серед українських військ, кажуть солдати. Експерти сказали, що низька якість обладнання ставить під питання відданість уряду США війні, яка вже на другому році на тлі того, що добре озброєні і підтримувані Росією сепаратисти все ще твердо тримають позиції в східному регіоні України», – пише The Washington Post.

Військові автомобілі Humvee після прибуття до України. Березень 2015 року
Військові автомобілі Humvee після прибуття до України. Березень 2015 року

Реакція Міноборони України

Заступник начальника прес-служби Міністерства оборони України Олександр Мотузяник сказав Радіо Свобода, що інформація про нібито стару техніку, яка виходить з ладу, не відповідає дійсності.

Ця інформація не відповідає дійсності. Уся техніка, яка була передана США, працює належним чином, виконує бойові завдання. Скарг від військових не поступало
Олександр Мотузяник

«Ця інформація не відповідає дійсності. Уся техніка, яка була передана США, працює належним чином, виконує бойові завдання як в зоні проведення антитерористичної операції, так і в інших місцях. Скарг від військових на цю техніку не поступало», – сказав Мотузяник.

За його словами, в Міністерстві оборони України знають про публікацію американської газети і «найближчим часом» буде оприлюднена якась реакція на неї.

Центральне автомобільне управління озброєння ЗСУ уклало контракти із закупівлі 158 комплектів автомобільних шин для автомобілів «Гамві», переданих у поточному році Україні в рамках матеріально-технічної допомоги з боку США, повідомила прес-служба Міноборони у вівторок увечері.

«Під час перевірки технічного стану зазначеної техніки недоліки не виявлені. Незважаючи на те, що автомобілі раніше перебували в експлуатації, вони мають невеликий пробіг і значний запас ресурсу. За своїми тактико-технічними характеристиками автомобілі «Гамві» вважаються одними з найкращих військових автомобілів у світі. Вони дозволяють виконувати поставлені завдання підрозділами ЗСУ в сучасних умовах», – мовиться в повідомленні прес-служби оборонного відомства.

Військові автомобілі Humvee після прибуття до України. Березень 2015 року
Військові автомобілі Humvee після прибуття до України. Березень 2015 року

Однак під час експлуатації в підрозділах, зокрема в зоні проведення АТО, виникали проблеми, у тому числі із швидким псуванням шин. Для вирішення цих питань і досягнуті домовленості щодо закупівлі комплектів автомобільних шин.

Потрібен техогляд після зберігання

Як сказав в інтерв’ю Радіо Свобода Вячеслав Гусаров із аналітичної групи «Інформаційний спротив», проблема у тому, що часто техніка, яка передається зарубіжними країнами Україні, кілька років зберігається на базах і потребує серйозного технічного огляду.

Техніка, яка надходить із зарубіжжя, – зі США, Польщі чи інших країн, – вона перебувала на базах зберігання техніки. Як правило, під відкритим небом. Перед її експлуатацією потрібно провести її технічне обслуговування
Вячеслав Гусаров

«Та техніка, яка надходить із зарубіжжя, – зі США, Польщі чи інших країн, – вона не може бути новою, бо перебувала на базах зберігання техніки. І на базах зберігання техніка перебуває, як правило, під відкритим небом. І перед її експлуатацією потрібно провести її технічне обслуговування. І мають бути замінені гумово-технічні деталі: патрубки, ремені, колеса тощо», – каже Гусаров.

«Треба провести змащування й іншу технічну роботу. Це технічні умови! І говорити про те, що надійшла техніка, а ти сів, включив передачу і поїхав в бій – такого немає!» – додає експерт.

За словами Гусарова, американські машини Humvees «безумовно потрібні українській армії». Особливо потрібні броньовані машини, які, за його словами, є «надзвичайно необхідними».

В разі доставки другої партії таких машин наступного року загальна кількість наданих нині зі США Humvees в українській армії сягне двох сотень.

«Не треба применшувати допомогу США»

Не вся техніка та військове обладнання, яке США передають Україні, є не новою.

Скажімо, прилади нічного бачення, контрмінометні радари, військові аптечки, безпілотники, обладнання зв’язку – це нове.


США також вже передали Україні в середині листопада чотири контрбатарейні радари AN/TPQ-36, які нададуть можливість українським військовим бачити, звідки точно вівся артилерійський або ракетний обстріл і швидко придушувати точки вогню противника.

Після навчання українських військових на Яворівському полігоні, контрбатарейні радари AN/TPQ-36 поїдуть на Донбас, а в Україну має надійти ще нова партія такого обладнання.

На наступник рік США передбачили в бюджеті військової допомоги Україні на суму 300 мільйонів доларів.

Навіть якщо гармата стояла під відкритим небом три роки, то треба принаймні провести обслуговування ствола тієї гармати
Вячеслав Гусаров

«Не треба применшувати допомогу Україні. Та техніка, яка була обумовлена угодами і є в списку – вона передається. Але треба зробити акцент на тому, що техніка має прийти, перевіритись, пройти технічне обслуговування, а лише потім експлуатуватися. Тобто, навіть якщо гармата стояла під відкритим небом три роки, то треба принаймні провести обслуговування ствола тієї гармати», – каже Гусаров.

«Тому не потрібно вести розмови про те, що, мовляв, США віддають нам якийсь непотріб. Якщо взяти український танк, який провів під небом рік і сісти за його «ричаги» і поїхати, то він не пройде і сотню кілометрів – це зрозуміло!» – зазначає експерт.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG