Доступність посилання

ТОП новини

Фірташа в Україні не чекають ні влада, ні вчорашні соратники – Березовець


Дмитро Фірташ
Дмитро Фірташ

Фірташ каже, що через «політичне переслідування влади» не приїде 2 грудня на з’їзд Федерації роботодавців України, яку очолює

Київ – Олігарх Дмитро Фірташ ще довго не повертатиметься в Україну, вважають політичні експерти. На їхню думку, ця фігура незручна для влади, невигідна колишнім соратникам і викликає обурення у простих громадян. Так вони пояснили скасування раніше анонсованого на 2 грудня приїзду в Україну Дмитра Фірташа для участі у з’їзді очолюваної ним, Федерації роботодавців України. Як повідомили організатори, сам з’їзд не скасовується.

ЗАВАНТАЖИТИ

За добу до відкриття з’їзду Федерації роботодавців України, яку очолює Дмитро Фірташ, у прес-службі цієї організації Радіо Свобода підтверджували його участь у заході.

«Очікуємо на те, що буде в Україні і буде брати участь. Так, очікуємо на фізичну присутність», – сказали в організації.

З’їзд 2 грудня у Києві Фірташ планував не тільки офіційно відкрити і закрити, а ще представити так званий «План модернізації України». Та напередодні ввечері на сайті Федерації роботодавців з’явилася заява олігарха про відтермінування приїзду в Україну – через дії української влади щодо нього, які він назвав «злочинними» і розцінює як «політичні переслідування». При цьому не уточнює, про які саме дії української влади йдеться.

Навряд чи до таких можна віднести заяву міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, який 29 листопада повідомив на своїй сторінці у Facebook, що Фірташ буде затриманий, якщо прилетить в Україну – за умови відповідного звернення до Генпрокуратури Міністерства юстиції США.

Такий можливий механізм затримання підтвердив у коментарі директор департаменту комунікації МВС України Артем Шевченко.

«597 стаття Кримінального процесуального кодексу регламентує затримання особи до вирішення питання про прийняття кримінального провадження від слідчих органів іншої країни. І ми готові такі дії вчинити відповідно до закону у разі надходження відповідного процесуального доручення Генпрокуратури», – сказав речник МВС

Щоправда у Генпрокуратурі повідомили, що від американської сторони таке звернення ще не надходило. А в справах, порушених в Україні, Фірташ фігурує лише як свідок. Якби олігарха не заарештували правоохоронці, це обіцяв зробити командир батальйону «Азов» Андрій Білецький.

Йде процес деолігархізації – експерт

Дмитро Фірташ неодноразово заявляв про свої наміри приїхати в Україну, але навряд чи він зробить це найближчим часом, вважає політтехнолог Тарас Березовець.

«Повернення Фірташа сьогодні невигідне багатьом: і людям у владі, і його колишнім соратникам, таким, як Сергій Льовочкін, які вже встигли забрати собі значну частину майна Дмитра Фірташа. Фірташ вважає зокрема винним собі мера Києва Віталія Кличка, що він інвестував в нього нібито якісь гроші», – каже політтехнолог. На його думку, війна юридична і медійна ще триватиме довго, тому що Фірташ хоче тріумфально повернутися і відновити свій політичний вплив. Але це вже неможливо, тому що суттєво змінилося українське суспільство, зазначив Березовець.

Політолог Володимир Фесенко теж каже, що Україна за останні два роки відчутно змінилася, і гучне та пафосне повернення Фірташа значна частина населення сприйняла б як повзучий реванш людей часів Януковича, що викликало б серйозне обурення і спротив – саме цього злякався Фірташ, а не українська влада його приїзду.

«Зараз, можливо не так швидко, але йде процес деолігархізації. Некомфортно почуває себе Ахметов, зараз відчув некомфортність Фірташ. Більшість олігархів, особливо тих, хто намагався активно політично діяти, вони мають певні проблеми і змушені зараз відступати або рахуватися з новими політичними реаліями», – переконаний політолог.

Останні півтора року Дмитро Фірташ перебував в Австрії, де розглядалася справа про його екстрадицію до США, там його звинувачують у корупції при укладанні угоди в Індії. Але австрійський суд вирішив, що ФБР не надало достатньо доказів причетності Фірташа до злочину.

Свого часу Дмитро Фірташ організував діяльність компанії «РосУкрЕнерго» для поставок газу в Україну і транзиту в країни ЄС, був одним зі спонсорів Партії регіонів Віктора Януковича, приватизував за президентства останнього низку облгазів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG