Доступність посилання

ТОП новини

Українці, нервова система Кремля і світова курятина


Президент Росії Володимир Путін на прийомі у лікаря (архівне фото)
Президент Росії Володимир Путін на прийомі у лікаря (архівне фото)

За останні два роки уважні українці вивчили на зубок нервову систему Російської Федерації

(Рубрика «Точка зору»)

За останні два роки уважні українці, навіть ті, які взагалі не розбираються в медицині і жодного разу в житті не хворіли, вивчили на зубок нервову систему Російської Федерації. Вивчили і вже можуть легко передбачити, в яких ситуаціях і як реагує Росія на різні зовнішні подразники.

Реакція номер один на країну, яка якимось чином зачепила амбіції Кремля або образила когось із російського керівництва: напасти на птицю! Тобто вже традиційна заборона на ввезення курятини з варіаціями. Пам’ятайте незавидну долю «ніжок Буша», яким то дозволялося влітати в російський небесний простір, то заборонялося. Далі, звичайно, постраждали українські «ряби» та «гаврилівські курчата», а разом з ними і гуси, і качки.

Дійшло до звірств, у відповідь на які міжнародні організації із захисту прав тварин могли б і повинні були організувати пікети біля російських посольств! Я маю на увазі випадки спалювання живих українських каченят і гусей в недавню епоху тотального знищення ворожих продуктів харчування за допомогою важкої будівельної техніки.

Тепер, як помста за збитий бомбардувальник, знову ж та сама реакція. Першим ділом удар по турецькій курятині! Але, як ми знаємо, це тільки перше автоматичне рішення, за яким завжди слідує наступний удар – по книгах і гуманітарному співробітництву. Тут можна було б пом’янути вже в Бозі упокоєну Українську бібліотеку в Москві, вилучення «екстремістських» книг в бібліотеках Росії та анексованого Криму.

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

І, зовсім свіжі новини з соціальних мереж із Бахчисарайського району Кримської Автономної Республіки: спалення книг турецькою мовою з бібліотеки кримськотатарського ліцею. Самого ліцею, якщо вірити соціальним мережам, вже теж немає. Викладачів турецької мови звільнили.

Після книжок наступає час страждати громадянам країни, якою Кремль незадоволений. Швидко і автоматично вводяться труднощі для перебування громадян Туреччини в Росії. Ці заходи на собі вже не раз відчули громадяни України, які перебували або перебувають на території сусідньої держави. Депортації, розрив співпраці, нереальні нові вимоги для працевлаштування і так далі.

Однак тут мені хочеться зупинитися на спалюванні книжок турецькою мовою. Я більш, ніж впевнений, що книги знімали з полиць люди, які не тільки не знають турецької мови, але й нічого не знають взагалі про політичну та культурну ситуацію в Туреччині. Ці ж люди виганяли з ліцею викладачів турецької мови. Бо ж якби ці люди або ті, хто їх послав на таке завдання, розбиралися в «турецьких» справах», вони б звернули увагу на те, що турецький центр в ліцеї був відкритий на гроші найвідомішого у всьому світі турецького філософа і політичного діяча Фейтхуллаха Гюллена, який є політичним опонентом Раджепа Ердогана. Ердоган за останній час активізував боротьбу з опозицією і з опозиційними медія, які також мають прямий стосунок до Фейтхуллаха Гюллена. За останній час кілька опозиційних журналістів і редакторів газет були арештовані. У країні відбуваються процеси, через які Росія вже пройшла – знищується опозиція, народ все більше і більше підтримує Ердогана, який захищає інтереси Туреччини та інтереси турецьких діаспор у прикордонних країнах.

Туреччина, де знайшли сьогодні прихисток 3 мільйони біженців із Сирії, переживає не найкращі економічні часи після декількох років бурхливого підйому. Народ розуміє причини кризи, а значить не пред’являє нинішньому керівництву жодних звинувачень і вимог, пов’язаних з погіршенням якості життя.

Економічне ембарго Росії на турецькі товари не підірве авторитет Ердогана. Швидше його зміцнить. Але опозиція в Туреччині, на відміну від Росії, жива і активна, не дивлячись на репресії. І якщо б у Росії були політологи-тюркологи з правом голосу в Кремлі, вони сказали б: «А давайте перемкнемо свою увагу на опозицію і спробуємо їй допомогти, адже Ердоган тепер нам ворог навіки!». Але немає таких людей. І тому під косарку антиердоганівських репресій підпадають всі турки, яких можна дістати: і студенти, і професори, і бізнесмени. І, звичайно, діячі та лідери турецької опозиції.

Ця ситуація особливо цікава на тлі активної роботи Росії в Чорногорії, де опозиція нинішньому уряду із зовнішньою допомогою розхитувала країну, щоб запобігти ухваленню нинішнього остаточного рішення про її членство в НАТО.

Андрій Курков – письменник, журналіст, кіносценарист

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG