Доступність посилання

ТОП новини

Ердоган знову закликав до відставки політиків-наклепників і попередив Росію про наслідки


Реджеп Тайїп Ердоган (л) і Володимир Путін (п), архівне фото
Реджеп Тайїп Ердоган (л) і Володимир Путін (п), архівне фото

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, виступаючи з запереченням нових звинувачень Росії в торгівлі нафтою з екстремістським угрупованням «Ісламська держава», знову закликав до відставки політиків, що виступають із наклепами.

Він також повторив, що сам піде у відставку, якщо ці звинувачення все ж підтвердяться.

«Ніхто не має права очорнювати Туреччину, звинувачуючи її в тому, що вона купує нафту в «Ісламської держави». Туреччина не втратила своїх цінностей, щоб піти на купівлю нафти в терористичної організації… Ті, хто очорнює Туреччину, мають довести це. Якщо вони доведуть свої звинувачення, я не залишуся на посаді президента й хвилини. Але й ті, хто виступає з такими наклепами, теж не мають залишатися на посадах. Саме так зробив би чесний політик», – заявив Ердоган у перебігу візиту до Катару.

При цьому він заявив, що не хоче погіршення відносин із Росією, що почалося після збиття турецькими військовими російського бойового літака, але попередив, що може вжити заходів у відповідь на кроки Росії.

«Ми стежимо за непропорційними реакціями Росії на цей інцидент із сумом. Адже весь світ визнає, що ми мали рацію. Але якщо ці реакції продовжаться, ми будемо змушені теж вжити певних заходів», – сказав Ердоган.

У перебігу його нинішнього візиту до Катару були підписані угоди про можливість постачання катарського природного газу до Туреччини, яка нині значною мірою залежить у цьому від Росії.

Раніше в середу, 2 грудня, Міністерство оборони Росії виступило з новими звинуваченнями на адресу Туреччини в залученні до незаконної торгівлі нафтою з бойовиками угруповання «Ісламська держава», яке багатьма країнами й міжнародними організаціями визнане терористичним, після того, як 30 листопада такі звинувачення вже озвучував президент Росії Володимир Путін. Ердоган тоді вже відкинув їх і заявив, що в разі, якщо звинувачення все ж підтвердяться, він подасть у відставку, і запитав, чи готовий і Путін відповісти за свої слова і піти у відставку, якщо його звинувачення не підтвердяться.

Відносини між Москвою і Анкарою, вже погіршені останнім часом, далі різко погіршилися після того, як турецькі військові понад тиждень тому збили російський військовий літак поблизу турецько-сирійського кордону. Туреччина заявляє, що літак був збитий після численних попереджень після того, як порушив турецький повітряний простір. Росія стверджує, що її літак не порушував кордонів Туреччини, а його збиття було свідомою провокацією. Союз НАТО, членом якого є Туреччина, підтверджує версію Анкари. Але Росія після збиття літака запровадила проти Туреччини вже цілу низку санкцій і обмежувальних заходів, включно з продуктовим ембарго і забороною туристичного руху до цієї країни.

За даними розвідок Іраку і США, угруповання «Ісламська держава» заробляє до 50 мільйонів доларів на місяць продажем нафти, видобутої на захоплених ним територіях Сирії й Іраку.

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
01.12.2015
Ердоган кинув виклик Путіну

Президент Туреччини запропонував Путіну піти у відставку через звинувачення навколо нафти «Ісламської держави» далі
XS
SM
MD
LG