Доступність посилання

ТОП новини

Ми хочемо модернізувати атомні електростанції України – чеський міністр


Центральний пункт управління Запорізької АЕС. Енергодар, квітень 2013 року
Центральний пункт управління Запорізької АЕС. Енергодар, квітень 2013 року

«По-перше, це цікава економічна діяльність, яка підтримує робочі місця в Чехії. По-друге, це підвищує рівень безпеки українських атомних електростанцій»

Прага – Міністерство промисловості й торгівлі Чехії привернуло до себе увагу тим, що воно, як одне з провідних, висловилось за підтримку добудови і розширення російського газопроводу «Північний потік». Цей газопровід має на меті постачати газ із російських північних родовищ до країн ЄС в обхід території України. Проти так званого «Північного потоку-2» виступили сім країн ЄС. При цьому важливо, що ще у вересні цього року Чехія стояла на інших позиціях. На думку міністра промисловості й торгівлі Чехії Яна Младка позція Чехії не змінилась.

Ян Младек
Ян Младек

– Чеська позиція не змінилась, на мою думку. Ми навіть і не були проти цього листа семи країн. Лист був написаний в тому сенсі, що ми підтримуємо транзит через Україну, що ми маємо побоювання щодо того, щоб як Україна, так і Словаччина, не втратили надходжень із транзиту. І що саме це потрібно брати до уваги при вирішенні питання можливої побудови «Північного потоку-2», а також порушувати цю тему в переговорах із третіми країнами.

– Але ж прем’єр Словаччини Роберт Фіцо висловився чітко проти побудови «Північного потоку-2», враховуючи саме можливі втрати, які може понести ця країна.

– Пан Фіцо виступає проти цього, тому що передбачає і на законній основі турбується про свою країну, про надходження бюджету, які для Словаччини мають велике значення.

– «Північний потік-2» матиме і вплив на Україну, Україна може втратити надходження, які має сьогодні від транзиту газу до Європи. Чи Ви іншої думки?

Словаччина турбується про стабільність в Україні, тому що Словаччина є безпосереднім сусідом України

– Словаччина турбується про стабільність в Україні, тому що Словаччина є безпосереднім сусідом України. Тобто якщо б Україна втратила близько 2 мільярдів доларів, які нині надходять до казни за транзит газу, це, звичайно, може погіршити і без цього нелегку економічну ситуацію, в якій вона нині перебуває.

– Чи має Ваше міністерств якість конкретні плани надати допомогу Україні у відбудові її східних теренів, Донбасу? Можливо, Ви вже про це говорили з Вашими колегами в Україні?

Нашим головним інтересом є, щоб компанія «Шкода – Атомне машинобудування» взяла участь у модернізації українських атомних електростанцій

– Переговори там велися. Нашим головним інтересом є, щоб компанія «Шкода – Атомне машинобудування» («Škoda – Jaderné strojírenství) взяла участь у модернізації українських атомних електростанцій. Були б раді, якщо б ця співпраця була продовжена, зокрема з таких двох причин. По-перше, тому що це цікава економічна діяльність, яка підтримує робочі місця, працевлаштування в Чехії. І по-друге, тому що це підвищує рівень безпеки українських атомних електростанцій. Це є зараз нашим найбільшим пріоритетом.

– Чи плануєте Ви приїхати в Україну, можливо вже маєте запрошення від українського Міністерства енергетики?

Припускаю, що наступного року поїду в Україну

– Здається, що конкретного запрошення ще не маю, але припускаю, що наступного року поїду в Україну. До того ж, два тижні тому я бачився і розмовляв з українським міністром енергетики на Економічно-енергетичному саміті Атлантичної ради в Стамбулі.

– Пане міністре, в Україні добре знають і високо цінують допомогу, зокрема й українським емігрантам, яку надає Чехія в цій складній ситуації. Чим може Ваше міністерство долучитись до цієї справи?

Ми підтримуємо чеський пілотний проект, який займається можливостями прийняти в Чехії висококваліфікованих працівників із України

– Моє міністерство, на щастя, не відповідає прямо за еміграційну політику, моє міністерство відповідає за те, щоб була робоча сила для сфери промисловості. Ми підтримуємо чеський пілотний проект, який займається можливостями прийняти в Чехії висококваліфікованих працівників із України, щоб вони дістались до сфери чеської промисловості, щоб розширились наші середні технічні кадри.

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG