Доступність посилання

ТОП новини

Офіційний Багдад вимагає від Туреччини вивести своїх військових з півночі Іраку


Прем’єр-міністр Іраку Хайдер Аль-Абаді
Прем’єр-міністр Іраку Хайдер Аль-Абаді

Прем’єр-міністр Іраку Хайдер Аль-Абаді засудив перекидання турецьких військ на територію північного Іраку, неподалік міста Мосул, де іракські сили борються з угрупованням «Ісламська держава», і зажадав їх негайного виведення.

У заяві від 5 грудня Абаді заявив, що вступ «одного озброєного батальйону з кількома танками і гарматами» на територію північної провінції Ніневія є порушенням суверенітету Іраку.

МЗС Іраку назвало перекидання 150 турецьких солдатів і 25 танків «вторгненням», виключивши будь-яку військову операцію Туреччини, що не була узгоджена з урядом у Багдаді, повідомляє агентство Reuters.

Турецька сторона заявила, що її військові потрапили 4 грудня на вказану території винятково у рамках навчань з підготовки іракських військ в районі понад мільйонного міста Мосула, захопленого ісламістами в липні 2014 року.

Турецькі джерела наголосили, що її військові вже були присутні в автономному іракському регіоні Курдистан разом з очолюваною США коаліцією військових, що борються з угрупованням «Ісламська держава», і про рух військ в районі Мосула також було відомо.

Американські офіційні особи у Вашингтоні заявили, що вони були поінформовані про рух турецьких військ, але це не було узгоджено з антиісламістською коаліцією, що діє в північній частині Іраку.

Сполучені Штати також цього тижня заявляли про намір посилити сили своїх спеціальних військ на півночі Іраку, але отримали відмову від уряду в Багдаді.

Іракського прем’єра Абаді називають залежним від впливових шиїтських мусульманських груп, які боролися проти американських військ під час десятирічної війни США в Іраку, а тепер виступають проти будь-якого подальшого розгортання американських чи іноземних військ в країні.

Туреччину раніше неодноразово критикували союзники по НАТО через недостатні зусилля щодо боротьби з угрупованням «Ісламська держава» в Сирії та Іраку.

Туреччина приєдналася до коаліції проти «Ісламської держави» тільки наприкінці липня цього року. До того Анкара намагалася зайняти нейтральну позицію щодо ісламістів. Але у червні 2014 року бойовики угруповання «Ісламська держава» викрали 49 співробітників консульства Туреччини в Мосулі, після того як встановили контроль над містом. Зрештою усіх дипломатів було звільнено через три місяці за наслідками таємних переговорів, які, як повідомлялося, призвели до звільнення ув'язнених в Туреччині ісламістів в обмін на співробітників посольства.

XS
SM
MD
LG