Доступність посилання

ТОП новини

Саакашвілі не зміг чи не захотів побачити серед корупціонерів людей з команди президента – Олексій Хмара


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Від початку незалежності в Україні державу розбудовують на корупційних підвалинах – Тарас Чорновіл

Київ – Український держбюджет втрачає від дій корупціонерів мінімум 5 мільярдів доларів щороку. Такими підрахунками поділився голова Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі. При цьому він перелічив «головних корупціонерів» України. Серед них, за твердженням Саакашвілі, Ахметов, Коломойський, Фірташ, Іванчук, Мартиненко. Названі особи поки що не коментували такі твердження. А раніше Коломойський категорично відкинув звинувачення Саакашвілі й порівняв його з «собакою, який кусає». Тим часом експерти звертають увагу на те, що голова Одещини висував звинувачення лише представникам команди прем’єра Яценюка. Водночас фахівці зауважують – рівень корупції після Майдану дещо скоротився, однак залишається надзвичайним високим.

Голова Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі на антикорупційному форумі в Одесі заявив, зокрема, що через розкрадання на підприємстві «Укрспирт» держава щороку втрачає 240 мільйонів доларів, через корупційні схеми на Одеському припортовому заводі та кількох інших стратегічно важливих підприємствах – 700 мільйонів доларів, на «Укрзалізниці» – 2,2 мільярда доларів, внаслідок реалізації схем з контрафактним бензином – 250 мільйонів доларів тощо.

Міхеїл Саакашвілі
Міхеїл Саакашвілі

Голова Одеської облдержадміністрації також назвав причетних до тіньових операцій відомих політиків і бізнесменів. Серед них, за словами Саакашвілі, є прізвища Ріната Ахметова, Ігоря Коломойського, Дмитра Фірташа, Андрія Іванчука, Миколи Мартиненка та інші. Названі Саакашвілі люди наразі не коментували суті цих звинувачень.

Із презентації, представленої Міхеїлом Саакашвілі під час Антикорупційного форуму в Одесі
Із презентації, представленої Міхеїлом Саакашвілі під час Антикорупційного форуму в Одесі

Голова облдержадміністрації, екс-президент Грузії на антикорупційному форумі в Одесі запевнив, що він та його команда зробили ретельне дослідження й оприлюднені цифри взяли «не зі стелі».

За нашими підрахунками, щорічно з економіки України витікає 5 мільярдів доларів через корупційні схеми
Міхеїл Саакашвілі

«Я є головою Української ради реформування державних підприємств. Це державна рада, створена за ініціативою Мінекономіки… Ми проаналізували – скільки витікає грошей із держбюджету і куди. За нашими підрахунками, щорічно з економіки України витікає 5 мільярдів доларів через корупційні схеми», – констатував Міхеїл Саакашвілі.

Раніше, у вересні, Ігор Коломойський порівняв Саакашвілі з «собакою, який кусає». Про це Коломойський сказав в ефірі телеканалу «1+1», коментуючи заяви керівника Одещини щодо впливу олігарха на галузь пасажирських авіаперевезень. На думку Коломойського, за свої твердження Саакашвілі має відповісти грошима.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

А прем’єр Арсеній Яценюк називав у вересні звинувачення з боку Саакашвілі брехливими.

Емоції, необґрунтовані звинувачення грають на руку тільки тим, хто проти реформ
Арсеній Яценюк

«Я розумію всю емоційність, я розумію, як йому важко. Важко всім. Ми тут всі єдині, і тому емоції, необґрунтовані звинувачення грають на руку тільки тим, хто проти реформ», – заявив тоді Яценюк. Таким чином глава уряду відреагував на звинувачення керівника Одещини у нібито його (прем’єра) роботі на олігархів, зокрема – на Ігоря Коломойського і Ріната Ахметова.

В інтерв’ю Радіо Свобода Міхеїл Саакашвілі, говорячи про роль великого бізнесу, вказав: метою боротьби з корупцією є те, що «будь-хто з них – чи Коломойський, чи Григоришин, чи Ахметов – будуть сплачувати податки, будуть створювати робочі місця і все – жодних проблем».

«Цікавий сам перелік прізвищ»

Олексій Хмара
Олексій Хмара

Підрахунки, наведені Саакашвілі на антикорупційному форумі в Одесі, є обґрунтованими. Про це заявив у коментарі Радіо Свобода керівник українського представництва громадської антикорупційної мережі Transparency International Олексій Хмара. При цьому він звернув увагу на те, що голова Одеської облдержадміністрації висував звинувачення лише представникам команди прем’єра Яценюка.

Цікавий сам перелік прізвищ – це найближче оточення прем’єр-міністра України. Немає жодної людини з команди президента. І це мене більше насторожує
Олексій Хмара

«Усі ці держмонополії або приватні підприємства, які за суттю є монополіями, мають в обігу величезний обсяг коштів і такий обсяг цілком нормальний, щоб сказати, що кошти обертаються з корупційним присмаком. Якщо прикинути, які гроші обертаються у всіх цих компаніях, то десь на таку суму (5 мільярдів доларів) ми вийдемо. Можливо, вона насправді є навіть більшою. Але цікавий сам перелік прізвищ. Якщо ви звернете увагу – це найближче оточення прем’єр-міністра України. Немає жодної людини з команди президента. І це мене більше насторожує. Чи це тому, що пан Саакашвілі не зміг побачити, чи тому, що не захотів», – сказав Олексій Хмара.

Якщо порівнювати розмах корупції в Україні в часи президента Януковича і зараз, то на думку Олексія Хмари, після Майдану державну скарбницю спустошують дещо менше. Але, по-перше, скорочення не є радикальним, а по-друге, грошові потоки просто проходять нині не через один так би мовити центр, а через кілька.

«Кого обрали в 1991 році президентом?»

Тарас Чорновіл
Тарас Чорновіл

Як зауважив в ефірі Радіо Свобода експерт, народний депутат попередніх скликань Тарас Чорновіл, на превеликий жаль, лише під впливом Заходу Україна робить бодай якісь кроки у боротьбі з корупцією. Від самого початку незалежності в Україні розбудовують олігархічну державу саме на корупційних підвалинах.

На початку дев’яностих років був вибір – який напрям обере Україна? Це було роздоріжжя. І тоді ми попрямували напрямком, який є і сьогодні
Тарас Чорновіл

«На початку дев’яностих років був вибір – який напрям обере Україна? Цей вибір полягав у тому, кого обрали до Верховної Ради? Кого обрали в 1991 році президентом? Це було роздоріжжя. І тоді ми попрямували напрямком, який є і сьогодні. І від 90-х років він тільки утверджувався. Якби центральноєвропейські держави теж обрали такий напрям (обрання посткомуністичних діячів на керівні посади – ред.), у них була б зараз така ж ситуація, як в України», – зауважив Тарас Чорновіл.

Корупція розквітнула в Україні не лише через жадібність і цинізм бізнесменів, констатує Олексій Хмара. На його погляд, проблема в тому, що в Україні підприємці вже чимало років не можуть належним чином задекларувати свої доходи. Адже вони бояться, що в них відберуть бізнес і поділять між іншими – тими, хто впливає на правоохоронців, тими, за ким стоїть влада. Водночас набагато зручніше заробляти великі гроші у штучно створеній монополії, коли не треба ні з ким конкурувати, а досить «ловити рибку в каламутній водичці».

Тому слід зробити так, щоб українські олігархи з чистого аркуша далі займалися бізнесом. Тобто ніякого розкуркулювання – чесно задекларував свої мільярди (як би ти їх раніше не заробив), а далі суворо працюй за певними прозорими правилами. Не годуйся від державної скарбниці, чесно плати податки і, водночас, твоє право власності буде державою гарантованим, резюмував експерт.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG