Доступність посилання

ТОП новини

США переглянуть візи для наречених після розстрілу в Каліфорнії


В результаті стрілянини в Каліфорнійському місті Сан-Бернардіно 2 грудня 2015 року загинули 14 людей
В результаті стрілянини в Каліфорнійському місті Сан-Бернардіно 2 грудня 2015 року загинули 14 людей

«Ми повинні ввести більш сувору перевірку людей, які приїжджають в Америку» – Барак Обама

Два випадки масових вбивств – у Парижі та Каліфорнії – змусили американських лідерів, які шукають шляхи запобігти новим атакам, звернути увагу на дві вразливі можливості в’їзду на територію США, які, як вважається, можуть використати терористи.

Перша – це віза для женихів і наречених К-1, якою скористалася Ташфін Малик і користуються ще 25000 осіб на рік. Віза дозволяє приїхати в країну людям, зарученим з громадянами США.

Малік померла в перестрілці з поліцією після того, як вона і її чоловік вбили 14 людей у соціальному центрі у Каліфорнії.

Інший спосіб – програма безвізового в’їзду, яка охоплює набагато більше число людей. Вона дозволяє громадянам 38 країн приїжджати в США на строк до 90 днів, якщо метою їх поїздки є туризм або бізнес.

Ввести більш сувору перевірку людей, які приїжджають в Америку без візи, щоб ми могли пильно подивитися, чи не їздили вони до зони бойових дій
Барак Обама

«Ми повинні ввести більш сувору перевірку людей, які приїжджають в Америку без візи, щоб ми могли пильно подивитися, чи не їздили вони до зони бойових дій, – сказав президент Барак Обама у недільному зверненні, присвяченому боротьбі з тероризмом. Ми працюємо з представниками обох партій у Конгресі, щоб зробити це».

За даними федерального уряду, в 2013 році 21,2 мільйона осіб приїхали до США за програмою безвізового в’їзду, що становить близько 39 відсотків усіх людей, які приїхали в країну, щоб провести тут відпустку або з діловими цілями.

Голосування в Конгресі

Палата представників США на цьому тижні проголосує по законопроекту про посилення програми. Згідно з цим документом, особи, які протягом останніх п’яти років відвідували Ірак, Сирію або іншу «неблагополучну країну або територію», будуть зобов’язані отримувати американську візу.

Участь в програмі будь-якої із 38-ми країн може бути припинено, якщо вони не будуть співпрацювати з США у питаннях про обмін інформацією про те, хто з мандрівників становить загрозу безпеці.

Обама також повідомив у неділю, що він доручив Держдепартаменту та Міністерству національної безпеки переглянути правила видачі візи К-1. Візу К-1 отримати легше, ніж візи іншого типу, у зв’язку з чим виникають питання щодо цього процесу і його потенційних недоліків.

Малік виросла у Пакистані, але пізніше переїхала до Саудівської Аравії, де вперше особисто зустрілася з Сайєдом Фаруком. До цього вони листувалися через сайт знайомств, повідомив адвокат сім’ї Фарук Мухаммад Абуершаід.

Спрощення в’їзду

Тієї єдиної зустрічі було достатньо, щоб Фарук і Малік виконали вимогу для подачі документів на візу К-1 – одна зустріч протягом двох років, що передують зверненню за візою. Фарук зібрав і представив докази того, що ця зустріч відбулася, і подав відповідну заяву в імміграційну службу. З цього почався процес, який зазвичай займає від 6 до 12 місяців і включає різні перевірки, в тому числі стану здоров’я, доходів і анкетних даних.

Девід Норт з організації «Центр з питань імміграції» (Center for Immigration), яка виступає за обмеження імміграції, минулого тижня вказав, що претендентам на візу К-1 рідко відмовляють у в’їзді в США. У минулому році, за його даними, це відбувалося лише в одному випадку з 305.

Поки випадок з Малік ще у всіх на вустах, законодавці вивчають можливість ввести додаткові обмеження. При цьому, за словами Норта, це перший випадок, коли людина, яка в’їхала до США за такою візою, була звинувачена у скоєнні вбивства.

Були випадки, коли іноземці, що в’їхали до США по туристичній, студентській або імміграційній візі, вбивали або здійснювали замах на життя людей на території Сполучених Штатів
Девід Норт

«Наскільки мені відомо, були випадки, коли іноземці, у тому числі громадяни країн Близького Сходу, що в’їхали до США по туристичній, студентській або імміграційній візі, вбивали або здійснювали замах на життя людей на території Сполучених Штатів, однак це перший випадок, коли такий злочин вчинила особа, що прибула сюди по візі К-1», – зауважив Норт.

Цей інцидент «безумовно означає, що хтось повинен про це подумати і щось зробити», – заявив про програму віз К-1 Шеймус Хьюз з Університету Джорджа Вашингтона. – Це складне питання, аналогічне програмі безвізового в’їзду, яку я особисто вважаю набагато більш серйозною загрозою для безпеки країни».

Питання щодо програми віз для женихів і наречених виникли на тлі запеклих суперечок у США щодо плану адміністрації Обами щодо прийняття біженців з Сирії.

Деякі критики стверджують, що біженці представляють набагато більш серйозну загрозу з точки зору безпеки, оскільки терористи можуть скористатися цією програмою, щоб проникнути в країну.

Прес-секретар Білого дому зазначив у п’ятницю, що в рамках програми перевірки сирійських біженців необхідно «найретельнішим чином перевіряти будь-кого, хто намагається в’їхати на територію Сполучених Штатів». У той же час, стандарти перевірки одержувачів візи К-1 «не є настільки ж суворими».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG