Доступність посилання

ТОП новини

Промова Байдена. Він говорив про корупцію та єдність, а депутати почули про автономію і амністію


Віце-президент США Джозеф Байден під час виступу з промовою у Верховній Раді. Київ, 8 грудня 2015 року
Віце-президент США Джозеф Байден під час виступу з промовою у Верховній Раді. Київ, 8 грудня 2015 року

«Не втрачайте можливості, не гайте час. Будуйте краще майбутнє для людей України»

Із безпрецедентними заходами безпеки, після годинного запізнення, віце-президент США Джозеф Байден виступив із промовою з трибуни Верховної Ради. Цей півгодинний виступ низка експертів уже встигли назвати історичним, адже востаннє в українському парламенті «гостював» у 1991 році, напередодні розпаду СРСР, Джордж Буш-старший. У своїй промові Байден згадав Помаранчеву революцію і Революцію гідності, провів паралелі з історією США, а також закликав українських політиків до єдності і відповідальності, вкотре звернув увагу на боротьбу з корупцією та на завершення процитував Тараса Шевченка.

ЗАВАНТАЖИТИ

Довгоочікуваний виступ «інспектора Байдена» у Верховній Раді України готували ретельно. Слідкувати за промовою віце-президента США дозволили лише акредитованим операторам та фотографам українських та американських ЗМІ. Журналісти ж споглядали виступ з екранів телевізорів, встановлених у кулуарах.


Під стінами ж Ради з самого ранку теж було неспокійно. Там одночасно проходили три мітинги. Так, ближче до готелю «Київ», через дорогу від Верховної Ради, уздовж проїжджої частини зібралися студенти і викладачі столичних вишів, які вимагали реформування Національної академії наук України. З вимогою відставки уряду та звільнення Геннадія Корбана площу Конституції зайняли прихильники партій ВО «Свобода» та «Укроп».

«Свободівці» під Радою вимагали відставки уряду (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00


Друга після Обами особа зі США зібрала у парламенті понад 300 депутатів, уряд у повному складі та президента. Очікувалось, що Байден посилатиме чіткі недвозначні сигнали, але його спіч став, швидше, мотиваційним. Він наголошував на відповідальності, яка лежить на українських політиках після Революції гідності, іменем героїв Небесної сотні закликав згуртуватися для проведення реформ.

Ви маєте історичну нагоду, щоб вас запам’ятали як Раду, яка поставила нові стовпи свободи, яких так чекають українські люди
Джозеф Байден

«Ви маєте історичну нагоду, щоб вас запам’ятали як Раду, яка поставила нові стовпи свободи, яких так чекають українські люди. Не мені це казати, що це спільне зусилля, як президента і прем’єр-міністра, так і членів всього цього органу, щоб усе, що відбулося під час Революції гідності, стало реальністю», – сказав він.

В один момент Байден навіть змусив депутатів аплодувати йому стоячи.

США ніколи не визнають анексію Криму! Все! На цьому крапка!
Джозеф Байден

«Суверенні держави мають право на ухвалення власних рішень. Скажу чітко: США ніколи не визнають анексію Криму! Все! На цьому крапка!» – саме такими словами він зірвав шквал оплесків.

Американський віце-президент навіть кілька разів стукнув кулаком по трибуні і робив довгі паузи, нагадуючи про те, що за Україною стежить весь світ, особливо за її боротьбою з корупцією.

«Весь світ спостерігає за вами. Це факт. Вони спостерігають, адже надіються, що ваш успіх, ваша боротьба з корупцією і агресією Кремля матиме наслідки і для них. Я не перебільшую того, що кажу. Майже всі люди по світу підтримують вас і так багато залежить від того, чи вдасться вам чи ні… Я ніколи не розповідаю людям з інших країн, що вони повинні робити, але ви не можете знайти жодної демократії у світі, де ракова пухлина корупції так процвітає. Корупція відбирає ресурси від народу. Не допускає розвитку економіки. Ми знаємо про це, ви знаєте про це, українці знають про це», – емоційно висловлювався високопосадовець.

(Зліва направо) Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, віце-президент США Джозеф Байден та президент України Петро Порошенко у Верховній Раді. Київ, 8 грудня 2015 року
(Зліва направо) Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, віце-президент США Джозеф Байден та президент України Петро Порошенко у Верховній Раді. Київ, 8 грудня 2015 року

Скромно нагадавши про фінансову допомогу, яка за останні два роки сягає більше ніж 760 мільйонів доларів, віце-президент США запевнив, що його країна підтримуватиме Україну і фінансово, і політично й надалі. Байден також звернув увагу на невиконання Росією мінських зобов’язань, але й не забув про зобов’язання української сторони.

Українські політичні партії повинні мати право конкурувати на виборах на Донбасі. Переселенцям, які живуть в інших місцях країни, має бути гарантоване право участі у виборах
Джозеф Байден

«Україна теж має свої зобов’язання, наприклад, надання амністії особам, які не скоїли важких злочинів, що не передбачає вищої міри покарання, а також децентралізацію управління на Донбасі, вибори, під час яких має бути забезпечена повноцінна участь ЗМІ. Українські політичні партії повинні мати право конкурувати на виборах на Донбасі. Переселенцям, які живуть в інших місцях країни, має бути гарантоване право участі у виборах», – сказав він.

Такі слова в промові Байдена викликали нерозуміння у народних депутатів. Ймовірно, через недостовірний переклад.

Микола Томенко
Микола Томенко

«Тема про те, як вирішувати питання окупованих територій, уже по-різному тлумачиться. Амністія, як сказав наш американський гість, має бути за винятком найважчих покарань. Ця теза є дискусійна, адже ми говорили про великий перелік. Тих, хто не підпадає під амністію, має бути набагато більше. Що ж стосується статусу Донбасу, то можливо перекладач помилилася, сказавши про автономію. Але якщо все ж таки ідеологічна доктрина за автономією, то це точно суперечить нашому українському баченню. Цей момент також потребує уточнення», – зауважив у кулуарах депутат від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Микола Томенко.

Михайло Папієв
Михайло Папієв

«Ті перекладачі, які робили синхронний переклад, були американські. Нам треба надрукувати цей дуже важливий виступ у «Голосі України», – погоджувався з колегою і Михайло Папієв із «Опозиційного блоку».

«Якщо ж взяти до уваги найголовніші тези, то перша теза – це підтримка США України, а друга – це те, що за два роки існування нової влади, основною проблемою України є корупція. При цьому він чомусь подивився на прем’єр-міністра. Це було видно неозброєним оком», – зауважив опозиціонер.

Юлія Тимошенко
Юлія Тимошенко

А от Юлія Тимошенко у виступі віце-президента США почула заклик не лише до депутатів, але й до українців.

«Він сказав, що в першу чергу ми мусимо як народ, як нація, не підвести самі себе, не змарнувати той час, який нам дала історія. Він говорив це з великою надією на Україну і на українців, і що цю роботу за українців ніхто не зробить», – ділилася враженнями керівник «Батьківщини».

Світлана Заліщук
Світлана Заліщук

Що ж до кадрового питання, то його Байден практично не торкнувся. Але народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Світлана Заліщук виокремила серед головних меседжів те, що в української влади нині немає часу на перезавантаження.

Байден говорив про очікування єдності від сьогоднішньої влади і відсутності можливості в нас на перезавантаження: немає часу на дострокові вибори, немає часу на чвари, немає можливості зараз переформатовувати уряд
Світлана Заліщук

«Джозеф Байден говорив про очікування єдності від сьогоднішньої влади і відсутності можливості в нас на перезавантаження: немає часу на дострокові вибори, немає часу на чвари якісь. Є прогрес, приміром, у тій же антикорупційній реформі, на рівні ухвалення законів, на рівні створення нових органів. Але для того, щоб рухатися далі і ефективно їх утілювати, просто немає можливості зараз переформатовувати уряд», – сказала Заліщук.

Закінчив свій виступ віце-президент США цитатою із «Заповіту» Шевченка.

«Може, колись незлим тихим словом ви про мене згадаєте», – сказав він на прощання і полетів на батьківщину.

Кость Бондаренко
Кость Бондаренко

Підсумовуючи сказане віце-президентом Джо Байденом упродовж двох днів його перебування в Києві (7-8 грудня), політолог Кость Бондаренко в ефірі Радіо Свобода висловив переконання, що українським високопосадовцям американський залишив на прощання непрозорий натяк. І полягає він у тому, що «якщо не буде реформ, то можете не сподіватись на американську підтримку».

«Якщо так станеться, тоді Україна залишиться наодинці з найстрашнішим ворогом – сама з собою», – застерігає у своїх висновках українських політиків експерт.


ТОП-цитати виступу віце-президента США Джозефа Байдена у Верховній Раді 8 грудня 2015 року.


Ви маєте історичну нагоду, щоб вас запам’ятали, як Раду, яка поставила нові стовпи свободи, яких так чекають українські люди. Не мені це казати, що це спільне зусилля, як президента і прем’єр-міністра, так і членів всього цього органу, щоб все, що відбулося під час Революції гідності, стало реальністю.

*****

Весь світ спостерігає за вами. Це факт. Вони спостерігають, адже сподіваються, що ваш успіх, ваша боротьба з корупцією і агресією Кремля, матиме наслідки і для них. Я не перебільшую того, що кажу. Майже всі люди по світу підтримують вас. І так багато залежить від того, чи вдасться вам чи ні. І надзвичайно важливо, щоб агресори у всьому світі зрозуміли, що вони не можуть танками і використанням зброї погасити мрії і бажання народу.

*****

Суверенні держави мають право на ухвалення власних рішень. Скажу чітко: США ніколи не визнають анексію Криму! Все! На цьому крапка!

*****

США і Європа зараз стоять разом, об’єднані зобов’язанням накласти суворі економічні санкції на Росію. Допоки існує російська агресія, доти і ціна, яку платить Москва, зростатиме. США і Європа продовжуватимуть чинити тиск, допоки Москва не виконає своїх зобов’язань в рамках мінських домовленостей. Хоча й досягнуто певного прогресу, деескалації насильства, санкції не будуть зняті до тих пір, поки Росія не виконає всі свої зобов’язання щодо Мінських угод.

*****

Важке озброєння має бути відведене від лінії фронту, має бути забезпечено доступ для представників ОБСЄ. Росія повинна натиснути на сепаратистів, щоб провести вибори згідно з українським законодавством та стандартами ОБСЄ. Полонені, яких утримує Росія та її маріонетки, повинні були звільнені. Російські військові повинні повернутися додому. Українська сторона кордону повинна бути повернута Україні. Україна теж має свої зобов’язання, наприклад, надання амністії особам, які не скоїли важких злочинів, що не передбачає вищої міри покарання, а також децентралізацію управління на Донбасі, вибори, під час яких має бути забезпечено повноцінну участь ЗМІ. Українські політичні партії повинні мати право конкурувати на виборах на Донбасі. Переселенцям, які живуть в інших місцях країни, повинно бути гарантовано право участі у виборах.

*****

Але крім того, у вас є ще інша боротьба. Історична боротьба з корупцією. Україна не може собі дозволити, що люди втратили надію. Недостатньо просто створити Національне агентство з питань запобігання корупції. Реформ потребує і система Генпрокуратури. Щоб вести цю боротьбу, вам треба провести судову реформу, щоб притягнути до відповідальності винних осіб. В цьому і полягають принципи демократії.

*****

Корупція відбирає ресурси від народу. Не допускає розвитку економіки. Ми знаємо про це, ви знаєте про це, українці знають про це. Коли Росія намагається підірвати стабільність і суверенітет України, використовуючи інструменти корупції, дуже важливо для України не дати їй цього робити.

*****

США разом з вами у цій боротьбі. Ми розуміємо, що вам важче, ніж нам. Та ми збільшили свою допомогу, щоб не дати відкотитися вашій економіці назад. Вже 25 мільярдів доларів ми забезпечили в рамках різних двосторонніх та багатосторонніх угод із фінансування. Я також оголосив, що 190 мільйонів доларів ви отримаєте додатково для боротьби з корупцією та інших реформ, для розвитку громадянського суспільства та енергетичної безпеки. А загалом це 760 мільйонів доларів прямої допомоги в додаток до кредитних гарантій. І це не все, якщо ви продовжите рухатись далі.

*****

Будь ласка, не втрачайте можливості, не гайте час. Користайте нагодою і будуйте краще майбутнє для людей України. Дякую за можливість виступити тут. Нехай Бог благословить обидва наші народи, і нехай Господь захищає наші війська!

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG