Доступність посилання

ТОП новини

Експерти про візит Джозефа Байдена в Україну


(Зліва направо) Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, віце-президент США Джозеф Байден, президент України Петро Порошенко та прем’єр-міністр Арсеній Яценюк у Верховній Раді. Київ, 8 грудня 2015 року
(Зліва направо) Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, віце-президент США Джозеф Байден, президент України Петро Порошенко та прем’єр-міністр Арсеній Яценюк у Верховній Раді. Київ, 8 грудня 2015 року

Українсько-американські відносини за останні два роки досягли небувалого раніше рівня інтеграції, кажуть експерти, і вважають за необхідне створити міжурядову комісію

Символічність історичної промови віце-президента США Джозефа Байдена у Верховній Раді та зустрічей з першими особами країни безумовні. Втім, цього разу Байден прибув в Україну, щоб особисто переконатися, чи український уряд виконує обіцянки та реформує країну.

«Віце-президент Байден особисто надзвичайно добре ознайомлений із ситуацією в Україні і персонально слідкує за розвитком подій, – говорить економіст аналітичного центру Атлантична рада Андерс Аслунд. – В його візиту два головні пункти. Перше – це обговорити податкову політику та бюджет на наступний рік, переконати президента Порошенка та його блок у парламенті, що це необхідний крок для того, щоб отримати угоду з МВФ. І друге питання – це інтенсифікувати антикорупційну роботу в Україні. І, звичайно ж, вкотре Байден хотів запевнити, що США підтримують суверенне право України на Крим та Донбас».

Важливо мати професійну, а не політично заангажовану Генеральну прокуратуру. Професійну, а не політизовану та корумповану систему судів. Україна не має ні того, ні іншого
Джон Гербст

Рухатись далі без оновленої судової системи та Генеральної прокуратури Україна не може, каже колишній посол в Україні Джон Гербст. «Багато експертів з перехідних демократій вказують, наскільки важливо мати професійну, а не політично заангажовану Генеральну прокуратуру. Професійну, а не політизовану та корумповану систему судів. Україна не має ні того, ні іншого. І в силах президента України Порошенка почати процес змін», – сказав дипломат.

Далеко не випадковим вважає Андерс Аслунд той факт, що губернатор Одеси Міхеїл Саакашвілі назвав імена тих, хто, на його думку, завдає найбільшої шкоди українському бюджету – Ахметова, Коломойського, Мартиненка, Іванчука та Фірташа – саме напередодні візиту Байдена.

«Я думаю, що пан Саакашвілі зробив усе, щоб ці заяви прозвучали якраз напередодні візиту віце-президента Байдена, щоб це питання стало одним з ключових під час обговорень. Звичайно, всі ці звинувачення ще потрібно довести, тому що це дуже серйозні звинувачення», – зазначає Аслунд. Він припускає, що вже незабаром в українському уряді відбудуться суттєві зміни.

Ми сподіваємось, що десь 12 грудня в уряді будуть відбуватися зміни
Андерс Аслунд

«Ми насправді сподіваємось, що десь 12 грудня в уряді будуть відбуватися зміни. І це, звичайно, повинно відбутись. Я вважаю, що США першим чином зацікавлені у захисті хороших міністрів, і не будуть говорити, кого треба призначати», – сказав Аслунд.

Українсько-американські відносини за останні два роки досягли небувалого раніше рівня інтеграції. Втім, кажуть колеги з Атлантичної ради, ця робота може бути ще ефективнішою. І запропонували створити міждержавну комісію у форматі колишньої комісії Кучма – Ґор.

Ця комісія буде проводити нагляд за всім спектром американо-українських відносин
Джон Гербст

«Коли вона буде створена, ця комісія буде проводити нагляд за всім спектром американо-українських відносин, – пояснює колишній посол Джон Гербст. – Там буде компонент з безпеки, економіки, урядування. Ми вже зараз знаходимось на високому рівні співпраці. Втім, беручи до уваги той факт, що Україна опинилась у кризі, передусім через агресію Росії, а також через економічні втрати через війну та 25 років корупції, Сполучені Штати повинні приділяти Україні ще більше уваги. І створення такої комісії це гарантує».

Посадовці, які можуть увійти до складу комісії з американської сторони, мають досвід роботи з Україною та особисту зацікавленість в її успіху, каже Аслунд.

Присутності США не вистачає у мінському процесі
Андерс Аслунд

«Туди увійде фінансова робоча група, яку очолить міністр фінансів Джек Лью, який щойно був в Україні, друга група з питань інвестицій, яку очолить міністр торгівлі Пенні Пріцкер, яка відвідала Україну двічі, і, звичайно, присутності США не вистачає у мінському процесі, тому ми можемо компенсувати це створенням групи щодо безпеки, яку очолить керівник Пентагону Ештон Картер, який дуже переймається тим, що відбувається в Україні».

Для створення такої комісії не потрібне додаткове законодавство, а лише згода обох сторін. А отже почати працювати вона зможе невдовзі після того, як буде прийняте рішення, говорять експерти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG