Доступність посилання

ТОП новини

Росіяни в Туреччині бояться, що політика зруйнує гармонію


Росіянка Аліна живе в Анталії зі своїм турецьким чоловіком та чотирирічною донькою
Росіянка Аліна живе в Анталії зі своїм турецьким чоловіком та чотирирічною донькою

Погіршення відносин між Росією й Туреччиною болісно відгукнулося на громадянах цих країн, що живуть в іншій із них

Різке погіршення відносин між Росією й Туреччиною останнім часом болісно відгукнулося на громадянах цих країн, що живуть в іншій із них. Тоді як у Росії, а також в окупованому нею Криму, почалися переслідування турецьких громадян, що живуть там, росіяни в Туреччині теж починають непокоїтися про своє майбутнє.

Росіяни в Туреччині бояться, що політика зруйнує гармонію
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У торговельному центрі в курортній Антальї десятки дітей із турецьких і російських шкіл, узявшись за руки, співають разом. Цей публічний вияв солідарності – частина фестивалю дружби й миру.

Юні учасники фестивалю дружби і миру. Анталья, Туреччина, 6 грудня 2015 року
Юні учасники фестивалю дружби і миру. Анталья, Туреччина, 6 грудня 2015 року

У той час як турецька громада в Росії повідомляє про переслідування її членів після того, як Туреччина збила російський бойовий літак біля свого кордону з Сирією минулого місяця, лідери 40-тисячної російської громади Антальї роблять усе, щоб відвернути повторення гидких сцен у Москві, де посольство Туреччини закидали камінням і палили турецькі прапори.

Більшість членів російської громади висловлює сподівання, що політичні суперечності вщухнуть. Але є й занепокоєння, що політика може вплинути на їхнє щоденне життя в Антальї.

«Як велика родина»

Лариса, організатор фестивалю дружби й миру, дружина турка й мати двох дітей, каже, що росіяни в Антальї не мають проблем і живуть разом із турками «як велика родина».

«Відносини між нами зміцнюються рік у рік. Їх неможливо зруйнувати вмить, це неможливо», – каже вона.

Ірина Бальджи, яка вже вісім років очолює Асоціацію російського мистецтва і культури в Антальї, називає це місто своїм домом. Росіяни в Антальї добре інтегровані, і важливу роль у цьому відіграють мішані шлюби, каже ця мати чотирьох дітей.

«Багато людей із Росії тут одружені з турками і створили родини. Росіяни, що одружуються з турками, інтегруються в турецькі родини, в турецьке життя. Ми не бачимо тут ніякої небезпеки з боку турків», – каже вона.

Ірина Бальджи очолює Асоціацію російського мистецтва і культури в Антальї
Ірина Бальджи очолює Асоціацію російського мистецтва і культури в Антальї

«Ми щасливо живемо разом»

Дійсно, в курортній Антальї, де постійно чи тимчасово живе чимало іноземців, багато турків позитивно ставляться до росіян. «Росіяни – наші друзі, між нами немає ніяких проблем. Ми щасливо живемо разом», – каже Емель Чакмак, співдиректор Культурної асоціації солідарності з іноземцями, що допомагає росіянам інтегруватися в місті.

І багато з них уже говорять турецькою, працюють у туристичній галузі чи створили десятки підприємницьких закладів у цьому місті.

Але хоча прилюдно тамтешні росіяни заперечують страх перед майбутнім після різких антитурецьких заяв російського керівництва, приватно вони визнають, що бояться непевності.

Страх і непевність наростають

29-річна Аліна пригадує недавню зустріч із турецькими підлітками в центрі міста: «Вони казали: «дурні росіяни, забирайтеся назад до Росії, як добре, що ваш літак розбився в Єгипті, ми вас ненавидимо».

Аліна, яка має чоловіка-турка й 4-річну доньку і працює перекладачем, пригадує й історію своєї подруги, яку грубо вилаяла й погрожувала побити група турецьких чоловіків.

Але, каже вона, таких людей у Туреччині меншість. Більше вона боїться зараз їхати до Росії – за її словами, там вона може зазнати переслідувань через турецьке прізвище або через турецький паспорт своєї дочки. А ще вона боїться, що російська влада може не випустити її назад до Туреччини.

Москвичка Світлана з донькою Маргаритою
Москвичка Світлана з донькою Маргаритою

Такі побоювання мають й інші росіяни, що живуть в Антальї. Москвичка Світлана, що перебралася до цього міста 13 років тому, визнає: «Є деякі занепокоєння, мушу признатися, бо моя родина живе в Росії, я люблю, коли мої батько і брат приїжджають сюди».

«А якщо в нас знову буде візовий режим, усе буде важче», – каже вона, згадуючи про рішення Москви скасувати безвізові відносини з Туреччиною.

А ще, додає росіянка, особливо важко буде її дочці: «Вона насправді напівросіянка, напівтуркеня. Вона має дві батьківщини».

Над матеріалом працювали Frud Bezhan і Сергій Драчук

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG