Доступність посилання

ТОП новини

Україна має визнати висновки Комітету ООН з прав людини обов’язковими – Лутковська


Попри міжнародні зобов’язання, рішення Комітету ООН з прав людини в Україні й досі мають рекомендаційний характер

В Україні й досі існують «полонені правосуддя». Йдеться про людей, суд над якими Комітет ООН з прав людини визнав несправедливим. Однак українське судочинство не бере до уваги авторитетні рішення міжнародних організацій і продовжує тримати таких ув’язнених під вартою.

Валерія Лутковська
Валерія Лутковська

Україні було б бажано визнати ще один міжнародний інструмент і зробити висновки Комітету ООН з прав людини такими, що є обов’язковими, вважає уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська.

«Враховуючи кількість проблем, які ми маємо в судовій системі із винесенням рішень судів, це було б бажано», – зазначила вона.

На думку виконавчого директора Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадія Бущенка, ситуація з «полоненими правосуддя» потребує негайного вирішення.

Аркадій Бущенко
Аркадій Бущенко

«Це ганьба для країни, яка утримує за ґратами людей на підставах, які не вважаються міжнародною спільнотою достатніми, справедливими, належними. Фактично вони є заручниками, можливо, нашого недосконалого законодавства», – наголошує Бущенко.

В свою чергу Українська Гельсінська спілка намагається тримати ситуацію з незаконно ув’язненими під своїм контролем. Проект «Полонені правосуддя» вже має певні успіхи.

«Ще на початку цього року там було п’ять осіб, зараз залишилося три. Через певні успішні юридичні дії двоє – Олександр Яременко і Олександр Моцний – отримали скасування своїх вироків», – зазначає Аркадій Бущенко.

Українська Гельсінська спілка також рахує дні «полонених правосуддя» за ґратами – спеціальний таймер увімкнений на сайті Платформи стратегічного судового захисту. За словами виконавчого директора спілки, таким чином можна відслідковувати, скільки днів людина проводить за ґратами на підставі неправосудного рішення.

Один із багатьох

Один зі списку «полонених правосуддя» Віктор Щітка помер у в’язниці, так і не дочекавшись справедливого розгляду своєї справи.

«Під тортурами і під загрозою їх застосування мій син пише повинну прокурору, де вказує, що він зґвалтував, задушив, розкидав речі, імітувавши пограбування», – розказує мати загиблого Наталія Литвин. – Основним доказом суду є висновок експерта-криміналіста. А цей висновок не містить факту зґвалтування – того, про що написав син у повинній заяві».

Наталія Литвин розказує, що за захистом своїх прав їй довелося звертатися в Комітет ООН з прав людини.

Комітет визнав тортури і несправедливий суд та виніс рішення порушити кримінальну справу проти осіб, які катували сина
Наталія Литвин

«Комітет визнав тортури і несправедливий суд та виніс рішення порушити кримінальну справу проти осіб, які катували сина, і забезпечити сину справедливий суд або випустити його із в’язниці», – зачитує уривок з постанови Комітету Наталія Литвин.

За словами матері довічно ув’язненого Віктора Щітки, Комітет ООН з прав людини зобов’язав державу Україну опублікувати рішення. Це було в 2011 році. Минуло чотири роки, а рішення Комітету по сьогоднішній день не опубліковане.

Дискусія щодо «полонених правосуддя» має перейти до парламенту

Чинний Кримінально-процесуальний кодекс містить норму, згідно з якою справа має бути переглянута за винятковими обставинами, якщо міжнародна судова інституція визнає порушення Україною міжнародних зобов’язань. За словами Валерії Лутковської, проблема в тому, що Комітет ООН з прав людини не визнається такою інстанцією.

«Комітет ООН з прав людини – це не судова інстанція, це група експертів, делегованих державою, але вони мають саме статус експертів, а не суддів», – роз’яснює Лутковська.

Георгій Логвинський
Георгій Логвинський

Саме тому, на її думку, дискусія має перейти до парламенту, аби орган законодавчої влади вніс відповідні зміни у Кримінально-процесуальний кодекс. Погоджується з нею і заступник голови комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Георгій Логвинський.

«Що це за така судова система, коли вони переглядають рішення Європейського суду з прав людини і знову виносять таке саме рішення. Ми повинні працювати у двох площинах: змінити законодавство і змінити судову систему», – наголошує він.

Георгій Логвинський також запевнив, що окремий законопроект, який дозволить домогтися перегляду рішень, ухвалених «внаслідок несправедливого суду», з’явиться найближчим часом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG