Доступність посилання

ТОП новини

У Вашингтоні презентували доповідь про стан прав людини у Криму


Тематичний огляд ситуації з правами людини в умовах окупації, представлений в Україні на початку грудня 2015 року
Тематичний огляд ситуації з правами людини в умовах окупації, представлений в Україні на початку грудня 2015 року

Експерти одностайні у висновках: окупаційна влада порушує права людини

«Жалюгідним» назвав стан прав людини в окупованому Криму Орест Дейчаківський, старший радник з питань політики Гельсінської комісії. Днями у Вашингтоні відбулись слухання щодо порушення прав людини окупаційною владою у Криму.

Незаконна анексія Росією українського Криму призвела до катастрофічного погіршення прав людини. Окупаційна влада переслідує усіх, хто виступає проти режиму на півострові, – про це заявив Орест Дейчаківський, радник Гельсінської комісії. Нинішня ситуація нагадує йому часи СРСР до початку перебудови вісімдесятих.

«У першу чергу це стосується кримських татар. Це також і українці, які стурбовані питанням національної ідентичності, їх ще можна назвати проукраїнськими, та інших політичних та релігійних груп. Це включає релігійні групи, які не належать до української православної церкви Московського патріархату. Мова йде про українську православну церкву Київського патріархату, католиків, греко-католиків, свідків Єгови і кримських татар, які є мусульманами», – заявив Орест Дейчаківський.

На слуханнях американський Інститут «Воля» презентував доповідь про стан справ людини в окупованому Криму. Його директор Іванна Білич з сумом відзначила: щодня українські громадяни в Криму зазнають сильного тиску з боку окупаційної влади.

Ми проаналізували стан ключових прав людини та прийшли до висновку, що незаконна анексія Криму призводить до їхнього постійного порушення
Іванна Білич

«Ми проаналізували стан ключових прав людини та прийшли до висновку, що незаконна анексія Криму призводить до їхнього постійного порушення. Російська Федерація не відповідає зобов’язанням, як держава-окупант», – сказала директор інституту.

У звіті згадується не лише насильницьке заволодіння приватним майном, але й викрадення та вбивства, як, наприклад у випадку з Решатом Аметовим, тортури, обмеження права на свободу слова, права на мирні зібрання, права на громадянство тощо.

Андрій Клименко – шеф-редактор інтернет-видання «Чорноморські новини», був змушений залишити Крим. Він говорить, що нова влада силоміць нав’язує російське громадянство. Настирливо вимагають здавати українські паспорти працівників освіти.

Вони порушили справу проти мене саме тому, що вважають мене громадянином Росії
Андрій Клименко

«18 березня 2014 року пан Путін нас усіх призначив громадянами Росії. Ми його про це не просили. Те, що нас оголосили громадянами Росії, створило можливість для кримінального переслідування тих мешканців Криму, які давно виїхали. 10 березня ФСБ порушило проти мене кримінальну справу за спробу зазіхання на територіальну цілісність Росії. Вони порушили справу проти мене саме тому, що вважають мене громадянином Росії», – розповів Андрій Клименко.

Андрій Клименко додає, що середня кількість працівників ФСБ у Криму втричі перевищує відповідну кількість у регіонах в самій Росії. Система залякування, яка використовується у Криму, нагадує йому ситуацію у Чечні. Там процвітає цілковите нівелювання прав людини та катування.

Мене душили, били, імітували розстріл
Юрій Яценко

Юрій Яценко – український громадянин, якого торік незаконно затримали у Росії під час ділової поїздки. «Агент ФСБ вимагав від мене та моїх друзів зізнатися, що нас завербував «Правий сектор» чи голова СБУ, з метою здійснення терактів у Росії. Ми відмовилися це зробити. Тоді мене почали катувати: мене душили, били, імітували розстріл», – поділився своїми спогадами Юрій Яценко.

Автори доповіді вважають за необхідне створити спеціальну базу даних з порушення прав людини у Криму та спеціальний міжнародний трибунал для притягнення винних у порушенні цих прав до відповідальності. Експерти також вважають, що Київ повинен посилити економічну блокаду Криму та створити механізми інформаційного зв’язку з громадянами України на півострові. Таких, за словами Андрія Клименка, щонайменше третина.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG