Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокурор Росії заявляє, що розслідування щодо нього замовив бізнесмен Браудер


Юрій Чайка
Юрій Чайка

Генеральний прокурор Росії Юрій Чайка заявляє, що розслідування Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального, присвячене незаконній діяльності його родичів і підлеглих, замовив британський підприємець Вільям Браудер. Про це повідомляє російське видання «Комерсант», посилаючись на письмову відповідь Чайки на запит видання.

«Я переконаний, що сам Навальний грав вельми скромну роль у цій історії», – заявляє російський генпрокурор, стверджуючи, що у нього «немає ніяких сумнівів» у тому, що замовниками розслідування є Браудер і «спецслужби, що стоять за ним». Мотивами, з яких це зроблено, Чайка назвав намір зупинити розслідування проти Браудера в Росії, скомпрометувати генпрокурора і показати Росію «як партнера, з яким краще не мати справу, країну, гідну економічних й інших санкцій».

Вільям Браудер, керівник фонду Hermitage Capital, був одним з ініціаторів ухвалення в США «закону Магнітського». Він неодноразово звинувачував російську владу в корупції, в загибелі юриста Hermitage Capital Сергія Магнітського і в зв’язках з організованою злочинністю. У Росії він був заочно засуджений до 9 років позбавлення волі за звинуваченням у податкових злочинах.

Олексій Навальний заявив «Комерсанту», що здивований листом Чайки: «З якого боку виник саме Вільям Браудер? Ми очікували, що в Генпрокуратурі будуть відволікати увагу і придумувати замовника, але я здивований, що вибрали саме його». Навальний наполягає, що ФБК провів розслідування за власною ініціативою, а не на «замовлення».

Фонд боротьби з корупцією 1 грудня опублікував розслідування, автори якого звинувачують членів сім’ї генерального прокурора Росії Юрія Чайки й інших високопоставлених співробітників прокуратури в корупції і побудові бізнесу «на здирництві, відкатах і рейдерстві», а також у зв’язках зі злочинними угрупованнями.

XS
SM
MD
LG