Доступність посилання

ТОП новини

Франція: ультраправі програли, але стали впливовою опозицією


Виборча дільниця на регіональних виборах у Франції, 13 грудня 2015 року
Виборча дільниця на регіональних виборах у Франції, 13 грудня 2015 року

«Національний фронт» став головною опозиційною силою у більшості регіонів Франції

Ультраправий «Національний фронт» зазнав поразки на регіональних виборах у Франції, не отримавши влади у жодному регіоні країни. За попередніми результатами, перемогу практично поділили між собою права партія республіканців на чолі з екс-президентом Ніколя Саркозі і ліва партія соціалістів, до якої входить чинний прем’єр і президент Франції.

Франція: ультраправі програли, але стали впливовою опозицією
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:54 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Для урядових соціалістів результати все одно є тривожним сигналом – вони, в середньому по країні, програли до 10% республікацям і лише на кілька пунктів випередили ультраправих на чолі з Марін Ле Пен. Вона вже заявила, що задоволена результатами виборів, бо тепер її партія – головна опозиційна сила у більшості регіонів Франції: «У першому турі ми досягли мети й показали, що «Національний фронт» стане першою опозиційною партією більшості регіональних рад».

«Національний фронт» стане першою опозиційною партією більшості регіональних рад
Марін Ле Пен

Після першого туру голосування «Національний фронт» вів перед у 6 з 13-ти регіонів, а перемога в двох із них – на півночі, де виборчий список очолювала сама Марін Ле Пен, і на південному сході, де балотувалась її племінниця Маріон Марешаль-Ле Пен – взагалі виглядала гарантованою. Партія вдало використала помилки і прорахунки влади й активно використовувала антимігрантську риторику. Зокрема, у північному місті Кале, що потерпає від безпрецедентного напливу мігрантів, Марін Ле Пен, яка обіцяє обмежити потік біженців до Франції, набрала 60% голосів. Хоча у самому регіоні Нор-Па-де-Кале-Пікарді в цілому програла.

Ультраправі налякали поміркованих французів

Власне, за правих голосували ті, кому не до вподоби політика уряду і кого лякають радикали.

пенсіонер Жан
пенсіонер Жан

«Почнімо з того, що Франція завжди була правою країною, капіталістичною, а коли при владі опинився лівий уряд, то це призвело до повної катастрофи у країні. Ось Міттеран, єдиний лівий президент, він просидів два терміни, і я не хочу повторення, не хочу соціалістів, вони не можуть керувати країною», – розповів Радіо Свобода біля виборчої дільниці пенсіонер Жан.

Саме потенційна перемога «Національного Фронту» і налякала тих, хто утримався від голосування у першому турі, надто після заклику соціалістів скористатися правом голосу, щоби не дати радикалам прийти до влади. Електорат відгукнувся: активність виборців у другому турі була на 10-12% вищою, ніж тиждень тому. Урядова партія також зняла своїх кандидатів там, де вони поступалися «Національному фронту» і республіканцям, закликавши своїх прихильників голосувати за людей Ніколя Саркозі.

журналістка Ізабель
журналістка Ізабель

«Я не голосувала за «Національний фронт», бо вони мене лякають. Мене лякає нетерпимість і я прийшла голосувати, щоб зупинити «Національний фронт»», – заявила Радіо Свобода журналістка Ізабель.

Ультраправі вже виходили на «фінішну пряму» у Франції

Нинішні регіональні вибори нагадали експертам президентські вибори 2002 року, коли до другого туру разом з Жаком Шираком несподівано вийшов засновник і тодішній лідер ультраправої партії Жан-Марі Ле Пен. Тоді праві й ліві створили спільний фронт проти «Національного фронту» і президент Ширак залишився на другий термін. Схожа тактика зараз дала підстави Марін Ле Пен звинуватити опонентів у змові проти її партії. Оглядачі кажуть, що отримані «Національним фронтом» навіть за таких умов майже 30% голосів не можна ігнорувати, адже йдеться про думку мільйонів виборців.

Французькі аналітики розглядають ці вибори як репетицію чи перевірку сил перед майбутніми парламентськими і президентськими виборами 2017 року. Адже голосуючи на регіональних виборах, французи опосередковано дають оцінку в цілому політиці урядової партії, у тому числі в галузі економіки, національної безпеки і міжнародної політики. І тут соціалістам немає чим похвалитися, свідченням цього стало невпинне падіння популярності в останні роки. Рішуча реакція влади на теракти в Парижі місяць тому значно підвищила особистий рейтинг президента Франсуа Олланда, але не його партії в цілому.

Передвиборчі агітаційні плакати у Франції
Передвиборчі агітаційні плакати у Франції

«Національний фронт» популярний у провінції

Опоненти критикують уряд з багатьох питань міжнародного порядку денного – зокрема щодо санкцій проти Росії через анексію Криму і втручання на Донбасі. Чимало впливових представників партії Ніколя Саркозі, не кажучи вже про відверто проросійський «Національний фронт», не приховують того, що в разі успіху на майбутніх виборах чимало аспектів міжнародної і безпекової політики будуть піддані ревізії. Та й самі соціалісти не зможуть нехтувати думкою мільйонів виборців і вноситимуть певні політичні корективи, якщо прагнуть залишатися при владі і після 2017-го.

Крім того, регіональні вибори є дуже чітким соціальним барометром настроїв виборців на місцях. Зокрема останнє голосування засвідчило, що найбільшою підтримкою «Національний фронт» користується, так би мовити, у провінції – здебільшого моноетнічній і монокультурній, яку найбільше лякають питання масового напливу біженців, розмивання традиційних культурних цінностей. І, навпаки, найменше підтримують радикалів у Парижі та інших великих містах – таких собі мультикультурних мегаполісах. І якщо уряд своїми діями втратить довіру електорату там, не виключено, що новий «холодний душ» у вигляді успіху крайньо-правих очікуватиме Францію вже на прийдешніх виборах.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Руденко

    Розповідаю про Францію – політичну, економічну, фестивальну і просто смачну. Народилася у Києві, закінчила Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та стипендіальну програму в Ягеллонському університеті у Кракові. Багато мандрувала і, врешті, останні роки живу у Франції та працюю на Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG