Доступність посилання

ТОП новини

Обмін України на Сирію вдарить по Заходу – експерт


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Три аргументи на користь України навів відомий західний дослідник України Ендрю Вілсон

Сподівання, що Росія обміняє поступки з боку Заходу щодо України на сприяння у врегулюванні кризи у Сирії марні, адже ігнорують сам характер політики Кремля. Про це на сайті аналітичного центру European Council for Foreign Relations пише відомий західний дослідник України, професор українських досліджень в University College London Ендрю Вілсон.

1. «Міняти» Україну на Сирію немає сенсу, бо Росія нічого не дасть взамін – наводить свій перший аргумент експерт. «Росія не має витонченого підходу до дипломатичного розміну. Вона хоче отримати і карт-бланш на дії в Україні, і змінити позицію Заходу з приводу Асада, щоб він міг лишатись при владі. Росія не готова жертвувати Асадом, щоб отримати Україну, і навпаки. Росія буде співпрацювати у сирійському питанні, якщо ми змиримося з політикою Росії та її баченням майбутнього регіону, в якому немає місця обмінам із Заходом», – пише Вілсон у матеріалі під назвою «Три причини, чому Захід не повинен забувати про Україну».

2. На практиці входження України до «сфери впливу Росії» не лише не вгамує конфлікт в Україні, а загострить його – представляє свій наступний аргумент Вілсон. «Російська «сфера впливу» не є рецептом стабільності. Надто багато українців чинитимуть цьому спротив як з патріотичних міркувань, так і через те, що це означало би втрату європейської перспективи України та посилення корупції. Причому Росія навіть не зрозуміла би, чому їй пручаються та відкидають її; бо не усвідомлює, що Україною заволодів дух державотворення, який і був головною силою Революції гідності 2013-2014-го років. Кремль вважав би, що будь-які повстання інспіровані та підтримуються Заходом. А значить ми знову отримали би протистояння».

3. Якщо Захід забуде про Україну, то втратить нагоду отримати багатого сусіда, чия підтримка важлива для подолання криз, через які ЄС проходить зараз і з якими зіткнеться у майбутньому – резюмує свої аргументи дослідник European Council for Foreign Relations. «Відкритий ринок з населенням у 45 мільйонів дав би колосальний поштовх зростанню ЄС. У січні 2016-го нарешті запрацює угода про вільну торгівлю між ЄС та Україною. Російські аргументи про шкоду торгівлі з Україною треба відкинути, бо війна Росії проти України вже зменшила частку України в експорті до Росії з 30% до менше ніж 10%. Якщо Україна успішно проведе свої економічні реформи, то зможе зайняти місце дуже важливого для зростання Європи індустріального та ІТ хабу. Імпульс, який у результаті цього отримала би європейська торгівля, міг би навіть перекрити позитивні наслідки від входження до ЄС країн центральної Європи та Балтії у 2004-му році», – пише Вілсон.

«Успішна Україна також принесе дуже важливу стабільність до регіону в час, коли ЄС перебуває під тиском від загального краху порядку. Україна стала би важливою складовою контролю за міграційними процесами у Європі, як через те, що зі стабільної України не тікатимуть люди, так і тому, що могла би стати частиною вирішення питання про подальше розміщення біженців, які зараз перебувають у Туреччині. Співпраця щодо України також має зблизити ЄС та США», – стверджує експерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG