Доступність посилання

ТОП новини

Візит Дуди не менш важливий для України, ніж Байдена – Лубківський


Президент Польщі Анджей Дуда
Президент Польщі Анджей Дуда

Польський президент Анджей Дуда вперше офіційно зустрічається з українськими керівниками

Вперше з офіційним візитом протягом двох днів (14-15 грудня) Україну відвідує президент Польщі Анджей Дуда. Увечері 14 грудня – відвідини польським президентом меморіального кладовища у Биківні, де поховані жертви сталінських репресій, зокрема поляки, а у вівторок він проведе переговори з президентом Петром Порошенком, прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком та головою Верховної Ради Володимиром Гройсманом. Також у Дуди в планах – зустріч із українськими студентами.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Перша зустріч керівника України Петра Порошенка і обраного президентом Польщі навесні цього року вихідця із опозиційної політсили «Право і справедливість» Анджея Дуди відбулась у вересні під час 70-ї сесії Генеральної асамблеї ООН в Нью-Йорку. Тоді Дуда висловив тверду підтримку зусиллям України з врегулювання ситуації на Донбасі і встановлення миру та акцентував увагу на неприпустимості «заморожування» конфлікту.

Але, крім того, Дуда тоді виступив також за розширення «нормандського формату», чим неабияк привернув увагу до своєї персони.

«Я не уявляю собі, щоб в ньому не брали участь сильні європейські держави. Також до нього могли б приєднатися США, як світова держава, з якою Росія точно повинна рахуватися, і сусіди України, безпосередньо зацікавлені в тому, що там відбувається», – голосно заявляв новий президент Польщі.

Гжегож Схетина
Гжегож Схетина

Пізніше міністр закордонних справ Польщі Гжегож Схетина заявив, що слова Дуди про необхідність розширення «нормандського формату» «невдалі».

«Можливо, ця формула неідеальна і переговори йдуть не так швидко, але альтернативи немає», – прокоментував слова президента Схетина.

Про це саме неодноразово заявляв і Петро Порошенко.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

«Альтернативи мінському процесові не існує. Ми це казали на саміті НАТО 5 вересня минулого року, ми це казали, коли підписували 12 лютого документ у Мінську», – нагадував український гарант.

Разом з тим, тема Донбасу та обговорення способів врегулювання ситуації на Сході у порядку денному зустрічі двох президентів є, повідомляв раніше Радіо Свобода керівник прес-служби польського президента Марек Магеровський. За його словами, Анджей Дуда серед іншого говоритиме в Києві про необхідність продовження санкцій ЄС проти Росії.

Президент Дуда розмовлятиме про конкретну допомогу, яку Польща готова надати Україні, українському урядові
Марек Магеровський

«Буде розмова про стосунки України з Росією, про стосунки ЄС із Кремлем. Президент Дуда вважає, що санкції, накладені на Росію, термін яких закінчується 31 грудня, потрібно продовжити», – анонсував речник прес-служби Дуди.

Президент країни-сусіда порушить і питання допомоги, сказав Магеровський: «Президент Дуда розмовлятиме про конкретну допомогу, яку Польща готова надати Україні, українському урядові, чи то у формі фінансової допомоги, чи то у формі гуманітарної допомоги. Але це вже деталі, які обговорюватимуться на місці».

Польща побоюється спалаху міграційної кризи через війну на Донбасі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00


Відносини двох країн більшою мірою залежатимуть від України

Маркіян Лубківський
Маркіян Лубківський

Для долі України зустріч Порошенка і Дуди не менш важлива, ніж зустріч з віце-президентом США Джозефом Байденом, оцінює її екс-радник голови СБУ Маркіян Лубківський.

Від Польщі суттєво залежить формування європейської і євроатлантичної політики щодо України
Маркіян Лубківський

«Від Польщі суттєво залежить формування європейської і євроатлантичної політики щодо України. Особливої ваги повноцінним переговорам з Дудою надає і той факт, що саме він є ідеологом Балто-Чорноморського союзу. Разом із очевидними економічними чинниками (Польща є найбільшим торговельним партнером України серед країн-членів ЄС) ця країна мала б стати найближчим і найприроднішим ідеологічним партнером України, своєрідним «поводирем» України і українців до культурного, освітнього та інформаційного простору Європи. Якщо хочете – навіть замінником Росії у перелічених вище сферах», – пояснює свою думку Лубківський.

На недооцінюванні візиту нарікає й експерт Інституту відкритої політики Богдан Олексюк.

Візит дуже запізнілий і це вина, мабуть, обох сторін. Польща зараз найшвидше розвивається в Європі
Богдан Олексюк

«Не знаю, чому у нас така применшена увага до цього візиту. Візит дуже запізнілий і це вина, мабуть, обох сторін. Польща зараз найшвидше розвивається в Європі. Ця країна показує рекорди і, мабуть, єдині позитивні тенденції в Євросоюзі. Але Україна не робить жодних кроків назустріч. Зокрема в проблемних історичних питаннях. Вони замовчуються, вони ігноруються, а інколи і йдуть «на рожон». Так, як це було під час візиту Броніслава Коморовського у Верховну Раду, коли саме на той день (9 квітня 2015 року) було призначено голосування за героїзацію борців за незалежність (у Польщі дуже негативно сприйняли запис в одному з цих законів, де йдеться про оцінку діяльності УПА)», – зауважує він.

Відтак порушення цього історичного питання під час розмови Порошенка з Дудою не уникнути, вважає Богдан Олексюк. Доповнює його й український журналіст, експерт Інституту масової інформації Роман Кабачій.

«Право і справедливість» буде настирливіше домагатися того, щоб Україна, принаймні, визнала «Волинську різню», а не в тому форматі, як зараз – Україна говорить, що це були обоюдні етнічні чистки», – каже Кабачій.

Одних лише слів і подяк Польщі недостатньо, наголошують експерти. Партнерство з Польщею треба терміново зміцнювати й справами.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG