Доступність посилання

ТОП новини

Українська діаспора в США боролась за визнання Голодомору геноцидом ще у 80-х роках – Сергій Кот


Під час відкриття меморіалу пам’яті жертв Голодомору у Вашингтоні. Листопад 2015 року
Під час відкриття меморіалу пам’яті жертв Голодомору у Вашингтоні. Листопад 2015 року

Документи про боротьбу української діаспори в США за визнання Голодомору геноцидом передали в державний архів України

Документи, що свідчать про боротьбу української діаспори в США за визнання Голодомору 1932-33 років геноцидом передали до державного архіву. Ці матеріали раніше перебували в бібліотеці при Фундації Олега Ольжича, передавати їх у державний архів раніше побоювалися через проросійську політику тодішнього президента Віктора Януковича.

ЗАВАНТАЖИТИ

Боротьба за визнання Голодомору в Україні геноцидом у США велася ще у 80-х роках минулого століття, розповідає голова правління фундації Сергій Кот. На офіційному рівні до навчальних програм у рамках курсу «Порушення прав людини» та «Геноцид» було внесено окремий розділ під назвою «Голод в Україні».

«Фундація Олега Ольжича передає до Центрального державного архіву зарубіжної україніки два комплекси документів, пов’язаних із діяльністю української діаспори. Перший комплекс документів відображає зусилля української діаспори в США за визнання Голодомору як геноциду. Ці події відбувалися ще у вісімдесятих роках», – сказав Сергій Кот.

Документи про Голодомор 1932-33 років безпосередньо стосуються того комплексу документів, які створені українцями про Україну і в особі фундації імені Ольжича повертаються в Україну, зазначає директор Центрального архіву зарубіжної україніки Ірина Мага.

Що важливо з історичної точки зору – це визнання Голодомору геноцидом українського народу
Ірина Мага

«Ті надходження, які ми бачимо сьогодні, безумовно збагачують як національний архівний фонд, так і, власне, допомагають розкрити невідомі сторінки з окремих тем історії українського народу, зокрема такої важливої теми, як Голодомор 1932-33 років. Що важливо з історичної точки зору – це визнання Голодомору геноцидом українського народу», – говорить Мага.

Фундація і бібліотека Ольжича – це місце постійного поповнення інформації про культуру, історію та спадок українського народу, зауважує виконавчий директор Спілки архівістів України Олександр Гаранін. Від імені Спілки архівістів він запевнив, що всі документи, які передано до архіву, будуть збережені.

Хотілось би подякувати всім попередникам, тим героям, які висвітлювали інформацію про ті жахіття, які відбувалися на етнічній українській території
Олександр Гаранін

«Хотілось би подякувати всім попередникам, тим героям, які на чужині не боялися висвітлювати правду. Вони висвітлювали інформацію про ті жахіття, які відбувалися на етнічній українській території. Дуже приємно, що ці люди, які залишили батьківщину, не асимілювалися, а інтегрували знання про свою землю до інших держав», – сказав Гаранін.

Документи Фундація Олега Ольжича отримала від української діаспори в США близько трьох років тому. Раніше їх побоювалися передавати в архів через проросійську політику тодішнього президента Януковича, зазначив голова правління фундації.

У першому комплексі відображено весь процес від самого початку – обставини, які зумовили ініціативу громадськості поширювати інформацію про Голодомор. Пізніше був створений тимчасовий комітет, який очолював Михайло Герець, для введення в американські навчальні програми в Нью-Йорку теми Голодомору як геноциду в рамках офіційних програм для середніх шкіл та університетських курсів, чия діяльність відображено у цих документах.

Другий комплекс документів пов’язаний з тим, що діяч української діаспори у США Михайло Герець домігся, щоб знання української мови оцінювалося на рівні середньої школи та університетських курсів як додаткові бали для вступу до університету, поряд з німецькою, французькою мовами. Цю ініціативу прийняли, програма діє і досі.

Відкриття меморіалу жертв Голодомору у Вашингтоні

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG