Доступність посилання

ТОП новини

Візи, санкції та реформи: Порошенко їде до Брюсселя переконувати


Петро Порошенко
Петро Порошенко

«Головним викликом для президента буде переконати, що реформи тривають» – європейський експерт

Брюссель – Хоча український президент заявляє, що не бачить жодних проблем для безвізового режиму, сьогодні у Брюсселі йому все ж доведеться переконувати у їхній відсутності й європейських партнерів. На вечірньому міні-саміті Петра Порошенка з президентами Єврокомісії, Євроради та Європарламенту також йтиметься про дотримання режиму санкцій. А європейські експерти вказують ще й на можливі розмови про нереалізацію газпромівського проекту газопостачання в обхід України та плани Юнкера налагодити зв’язки із Євразійським союзом.

Візи, санкції та реформи: Порошенко їде до Брюсселя переконувати
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Попередній, серпневий візит Петра Порошенка до голови Єврокомісії Жан-Клода Юнкера був позначений сподіваннями та гучними обіцянками щодо скасування віз. Нині ці надії залишаються в силі, а українці навіть впритул наблизилися до гарних новин з Брюсселя. Однак, майже в останню хвилину звіт щодо прогресу України на шляху до безвізового режиму виявився… не готовий для оприлюднення 15 грудня. «Єврокомісія ще працює», – зазначила голова європейської дипломатії Федеріка Могеріні, не розкриваючи справжніх причин відкладення звіту на пізніше.

Ми впевнені в тому, що все буде добре і всі 28 країн-членів продемонстрували повну підтримку наданню українським громадянам права подорожування без віз
Петро Порошенко

Сам президент Порошенко напередодні виїзду до Брюсселя заявив, що після важливих консультацій, везе Єврокомісії «важливу інформацію», яка й розвіє всі сумніви.

«Ми поки що не бачимо жодних проблем, що можуть перешкоджати цьому процесові. Навпаки, ми впевнені в тому, що все буде добре і всі 28 країн-членів, в тому числі Польща, продемонстрували повну підтримку наданню українським громадянам права подорожування без віз», – запевнив український президент.

Експерт з Центру досліджень європейської політики Грант Костанян натомість хоч і впевнений у позитивних оцінках Брюсселя Україні, однак переконаний, що існують сумніви щодо деяких гарантій, а в переговорах, вважає він, вкажуть на деякі недоліки.

Передбачаю, що на зустрічах будуть лунати й деякі негативні коментарі щодо речей, пов’язаних з корупцією в Україні
Грант Костанян

«Залишаються деякі технічні моменти, які є доволі важливими, але після цього настане тривалий політичний процес надання безвізового режиму, – каже він. – Передбачаю, що на зустрічах будуть лунати й деякі негативні коментарі щодо речей, пов’язаних з корупцією в Україні. А саме це є частиною передумов надання цього режиму». Втім, Костанян навіть попри ці недоліки не виключає надання нових гарантій скасування віз, але за деяких конкретних умов, які європейці висунуть українському президенту.

Тиск на Москву, «Мінськ» і «Північний потік-2»

Деякі брюссельські політологи звертають увагу на те, що готується обговорення виконання сторонами конфлікту на сході України так званого «мінського процесу». Іншою темою розмов може бути й план «Газпрому» прокласти другу гілку «Північного потоку», який відстоює Німеччина та низка країн Заходу.

На думку Роланда Фройденштайна, заступника директора Центру європейських досліджень Вілфріда Мартенса, основний акцент на переговорах президента Петра Порошенка та європейських очільників буде зроблено саме на розмовах щодо продовження санкцій відносно Росії.

Кілька європейських столиць, починаючи з Берліна і Парижа, уникають обговорення санкцій щодо Росії, вимагаючи їх автоматичного продовження. Голова Європейської ради Дональд Туск, який надіслав листа-запрошення лідерам країн ЄС на саміт, звернувся до Люксембургу, який наразі головує в ЄС, з проханням винести це питання у п’ятницю на розгляд постійних представників європейських держав при євроустановах.

Дискусія навколо продовження економічних санкцій щодо Росії через невиконання нею «мінських домовленостей» відбувається в той час, коли, незважаючи на напруженість у відносинах з Москвою на тлі української кризи, ЄС і США прагнуть залучити Росію до політичного врегулювання конфлікту в Сирії, де Москва виступає на боці режиму Башара аль-Асада.

В Євросоюзі вважають, що тривала війна в Сирії частково стала причиною мігрантської кризи і террористичного акту в Парижі 13 листопада.

Головним викликом для президента України буде переконати цих людей, що реформи в державі тривають
Роланд Фройденштайн

Як вважає Роланд Фройденштайн, на зустрічі українського президента з головою Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером ще можливо йтиметься про Євразійський союз, з яким той мав наміри налагодити зв’язки.

«З цього приводу Порошенко та Юнкер мають різні бачення, чого не скажеш про голову Європейської ради Дональда Туска, – зазначає брюссельський аналітик. – Тому, вочевидь, йтиметься й про спроби зближення з Євразійським союзом, але головним викликом для президента України буде переконати цих людей, що реформи в державі тривають».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG