Доступність посилання

ТОП новини

Половина мешканців окупованого Донбасу дивляться ТБ України – міністерство


На фронті не вистачає хоча б розмовного радіо, мешканці звільнених міст отримують інформацію з Донецька – військовий

Українське телебачення повертають у звільнені міста Донбасу і намагаються просувати на окупованих територіях. Показники «піпл-метрів» доводять, що близько половини жителів дивляться українські телеканали. Наступного року Міністерство інформаційної політики планує завершити ремонт телевежі на горі Карачун поблизу Слов’янська та встановити дві нові вежі.

За словами заступника міністра інформаційної політики Тетяни Попової, з січня на Донбасі запрацює нова радіостанція на базі донецького державного телерадіохолдингу.

Це спільний проект «Громадського радіо Донецька» і Радіо Свобода. Для цього проекту ми очікуємо 3 передавачі від Латвії
Тетяна Попова

«Це спільний проект «Громадського радіо Донецька» і Радіо Свобода. Для цього проекту ми очікуємо 3 передавачі від Латвії – наші партнери вже вислали їх нам. В тестовому режимі це радіо вже працює», – наголосила Попова.

За офіційними даними, станом на 17 грудня в зоні АТО встановили 21 новий телевізійний передавач і 16 нових радіопередавачів. Частина з них була отримана з-за кордону. Так, від Польщі Україна отримала 9 аналогових телевізійних передавачів – 5 із них встановлено, 3 готують до встановлення і ще один тримають у резерві. Литовські партнери передали 15 передавачів – 9 встановлено, 2 готуються, 3 в резерві і ще 1 ремонтують. Три FM-передавачі передали США, найближчим часом їх планують розмістити в зоні АТО. Загальна вартість отриманого обладнання – близько 10 мільйонів гривень, повідомляє Міністерство інформаційної політики. Окремо від власних спонсорів передавачі отримало «Громадське радіо».

Додаткове обладнання, а саме антено-фідерні системи, які потрібні для роботи передавачів, Україна закупила за власні гроші. Це коштувало державному бюджету близько 2 мільйонів гривень. Завдяки цьому мовлення Донецької телерадіокомпанії, на частоті якого також виходить «Громадське ТБ Донбасу», вдалося поновити в шести населених пунктах Донецької області, а саме – в Краматорську, Маріуполі, Красноармійську, Волновасі, Єлизаветівці і Курахові.

Також у звільнених містах Донецької області можна дивитися такі українські канали, як «Першій національний», «Студія 1+1» і «5 канал». Телеканал «Еспресо.TV», який транслювався на звільненій частині Донбасу близько 6 місяців, тепер поступиться місцем «Донецькій ТРК». Ці приватні канали придбали необхідне обладнання власноруч, наголосила Попова.

У Луганському регіоні встановили 3 додаткових передавачі – у Старобільську, Широкому і Попасній. Через них транслюються програми державної «Луганської телерадіокомпанії». Також у луганському регіоні поновили трансляцію приватного телеканалу «ІРТА» – телеканал отримав 5 із 15 литовських передавачів, а антено-фідерне обладнання придбали за власні кошти.

Також на Луганщині транслюються «Перший національний», «1+1», «TCI», «112-Україна», «5 канал», ТК «Україна» і «СТБ». Передавачі встановлені у Лисичанську, Старобільску, Сватові та Біловодську.

Військові отримають супутникові антени із пакетом українських каналів

Трансляцію на окуповані території ускладнює відсутність достатньо міцних телевеж і обстріли. Так, краматорську телевежу, яка розташована на горі Карачун, навесні поновили частково – лише до висоти 34 метрів. Остаточно, на усі 180 метрів висоти, її мають поновити у березні-квітні 2016 року. Також наступного року міністерство обіцяє встановити дві нові телевежі в зоні АТО – їхня локація поки не розкривається.

Поновлене і зміцнене радіомовлення різних радіостанцій у 6 звільнених містах Донбасу – в Костянтинівці, Попасній, Волновасі, Широкому, Краматорську і Красноармійську. Зокрема транслюють «Радіо Люкс», «Радіо 24», радіо «Пульс», «Русскоє радіо Україна», «Громадське радіо» і «Українське радіо». Останнє мовить із Миколаївської області на середніх хвилях 549 і 1431 кГц.

Для військових на позиціях встановлюють супутникові антени із комплектами українських телеканалів, говорить радник міністра інформаційної політики Олександр Бригинець.

Олександр Бригинець
Олександр Бригинець

«Не всюди можна встановити передавачі, щоб накрити лінію зіткнення, де розташовані українські підрозділи. Телевізійні вежі для деяких населених пунктів опинилися на окупованій території. Щоб надати доступ бійцям до українського телебачення, було встановлено 180 комплектів супутникових антен – їх встановлено у ротних і взводних опорних пунктах на передовій чи на блокпостах», – повідомив він. У секторі А встановлено 45 антен, у секторах В і С – 80 антен, в секторі М – 55 комплектів.

Бригинець також наголосив, що вся окупована територія покрита хоча б одним видом сигналу від українських ЗМІ, хоча б середніми радіохвилями. Проте, через старе обладнання такі радіостанції працюють лише 4 години на добу – із 19:00 до 23:00. Трансляцію в деякі населені пункти Донбасу ускладнює і рельєф місцевості, наприклад селища Опитне і Водяне розташовані у низині поблизу Донецька.

«Туди дуже добре дістає сигнал Донецької телевежі, а сигнали наших телевеж, які розташовані на більш високому рівні, перекривають місто Горняк. Ці проблеми наразі вирішуємо, щоб поновити хоча б на рівні місцевого мовлення», – заявив Бригинець.

Народне радіо працює проти нас – військовий

Є в Міністерстві інформаційної політики і дані «піпл-метрів» – їх встановили ще до початку війни. За словами Попової, згідно із цими показниками, в Донецькій області половина населення гарантовано дивиться українські національні телеканали.

«Також треба додати до цього показника такі українські канали, як ТРК «Донбас» і офіційне телебачення від «Донецької телерадіокомпанії». Вони не вимірюються «піпл-метрами». Це ще напевно 10%, а вже решта – російські канали. В Луганські області ситуація трохи гірша – нас дивляться 40% населення, але, знову ж таки, треба додати «ІРТА», це мабуть 10-15%», – зазначила Попова.

Також на блокпостах і військових позиціях роздають безоплатну газету «Спецвыпуск для жителей Донбасса». Газету випускають із грудня минулого року, але останнім часом туди пишуть не працівники Міністерства оборони, як раніше, а східноукраїнські журналісти. Частину тиражу розповсюджують волонтери.

Як розповів Радіо Свобода один із військовослужбовців, чий підрозділ базується на передовій у Донецькій області, поки що інформаційні зусилля України на жаль фактично нейтралізує так зване «народне радіо». Мешканці звільнених територій постійно спілкуються із тими, хто сидить у Донецьку та інших окупованих містах.

«Зараз є позитивна тенденція, дійсно є, але втрачено рік. Місцеві тут телевізор не дивляться, в них світла фактично немає, але із друзями з Донецька вони спілкуються і це працює сильніше, ніж зусилля усієї країни», – говорить військовослужбовець.

За словами бійця, навіть у його бригаді дивляться російське ТБ – отримати його сигнал набагато простіше, ніж український.

«Наші солдати або самі купували супутникові тарілки, або їм волонтери привозили. Щоб зловити український сигнал, треба її якнайвище піднімати – тоді можна дивитися «Громадське», «Еспресо» чи «5 канал», – розповів боєць. За його словами, допомогти може українське розмовне радіо та більш активна робота місцевих газет. Той же «Спецвыпуск для жителей Донбасса», за його словами, користується певною популярністю.

Координатор волонтерської організації «Восток SOS» Євген Васильєв розповів, що в одній із нещодавніх поїздок їх питали, коли запрацює українське радіо.

«Ми були в селище Малинове поблизу Станиці Луганської. Нас жінка питала, коли в них буде працювати «Громадське радіо». Вона знала, що в Станиці це мовлення вже поновили і хотіла знати, коли зможе його слухати», – розповів Васильєв.

За його словами, проукраїнськи налаштовані люди ж користувачами українських ЗМІ, а ті, хто дотримується проросійської позиції чи лояльно ставляться до сепаратистів, користуються російськими.

Тих, хто дивиться обидві сторони і аналізує – таких мало
Євген Васильєв

«Тих, хто дивиться обидві сторони і аналізує – таких мало. Але має бути вибір, якесь альтернативне мовлення. Люди мають обирати, що дивитися по телевізору, а не просто слухати російські ЗМІ», – наголосив волонтер.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG