Доступність посилання

ТОП новини

Джуканович: Чорногорія має право інтегруватися з Заходом


Інформаційна кампанія за вступ до НАТО у Чорногорії тривала кілька років. Подгориця, грудень 2013 рік
Інформаційна кампанія за вступ до НАТО у Чорногорії тривала кілька років. Подгориця, грудень 2013 рік

Прем’єр Чорногорії Міло Джуканович каже, що його країна має право йти в НАТО, а спротив з боку Москви пояснює кризою відносин Росії з Альянсом

Чорногорський прем’єр-міністр Міло Джуканович каже, що його балканська країна прагне членства в НАТО та Європейському союзі «виходячи з власних національних інтересів» і висловив здивування опозицією Москви щодо інтеграції Чорногорії з Заходом. Москва й далі виступає проти членства Чорногорії в НАТО – навіть вже після того, як альянс формально запросив Чорногорію до своїх лав раніше цього місяця.

Джуканович: Чорногорія має право інтегруватися з Заходом
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Міло Джуканович
Міло Джуканович

В інтерв’ю Радіо Свобода кількома тижнями після того, як Північно-атлантичний альянс запросив Чорногорію до своїх лав, Міло Джуканович сказав, що спротив Москви членству Чорногорії в альянсі свідчить радше про кризу у відносинах між Росією і НАТО і тут не йдеться виключно про Чорногорію як таку.

Це збігається з серйозним погіршенням відносин між Росією і НАТО та між Росією та Європейським союзом. Саме тут знаходиться ключ до розуміння ситуації
Міло Джуканович

«Ми маємо зауважити, що це збігається з серйозним погіршенням відносин між Росією і НАТО та між Росією та Європейським союзом. Я думаю, саме тут знаходиться ключ до розуміння ситуації», – каже чорногорський прем’єр.

Джуканович сказав, що рівень несприйняття Москвою зусиль Чорногорії щодо більшої інтеграції в західні інституції здивував його через те, що маленька балканська країна не становить загрозу Росії.

«Я маю визнати, що це мене дивує. Дивує, що країна такого розміру, такої потуги, такої сили, такої серйозності і такої історії дозволяє собі прямо втручатися в щось, що є внутрішньою справою Чорногорії», – каже Джуканович.

А Росія все одно проти…

Раніше цього місяця, після отримання Чорногорією запрошення до НАТО, речник президента Росії Дмитро Пєсков сказав, що Москва розглядає кроки у відповідь.

Голова комітету з питань оборони верхньої палати російського парламенту Віктор Озеров сказав, що Росія заморозить спільні проекти з Чорногорією, включно з проектами в оборонній галузі.

А російське міністерство закордонних справ попередило, що запрошення Чорногорії «лише далі ускладнює відносини між Росією та НАТО».

Ми думаємо, що народ Чорногорії має висловитись на загальнонародному референдумі з цього питання
Марія Захарова

Речниця МЗС Росії Марія Захарова заявила цього тижня, що протести, організовані деякими опозиційними партіями Чорногорії проти членства в НАТО, свідчать про розкол в чорногорському суспільстві. Захарова також наголосила на потребі проведення референдуму в Чорногорії щодо членства в НАТО.

«Ми говоримо про внутрішню політичну кризу, яка супроводжується народними протестами. Це свідчить про глибокий розкол з чорногорському суспільстві, перш за все в питанні членства в НАТО. Ми думаємо, що народ Чорногорії має висловитись на загальнонародному референдумі з цього питання», – сказала Захарова.

Протести в Чорногорії

Москва вже давно висловлюється проти членства Чорногорії в альянсі, населення якої становить 600 тисяч, а військо нараховує менше двох тисяч вояків.

Джуканович раніше вже звинувачував Москву в підбурюванні протестів в Чорногорії з тим, аби показати, що його країна, мовляв, не гідна бути членом НАТО.

Проросійські парті в Чорногорії провели хвилю простів в столиці Подгориці перед тим, як на початку грудня НАТО на рівні міністрів закордонних справ висловилось за запрошення Чорногорії до своїх лав.

Протести часом мали насильницький характер, але з того часу вщухли, не припинившись, щоправда, повністю.

Минулих вихідних близько 800 протестувальників забралися в Подгориці з вимогою відставки Джукановича і проведення дострокових виборів або призначення перехідного уряду.

Репортажі на російському телебаченні стверджували, що в акціях протесту беруть участь тисячі людей і що країна, мовляв, на межі хаосу.

«Друг Росії в НАТО»

Джуканович сказав Радіо Свобода, що шкодує про позицію Москви, бо рух Чорногорії на Захід не спрямований проти Росії.

«Мені прикро, що це сталося, бо я з тих, хто не вважає, що Чорногорія вибирає членство в Європейському союзі і НАТО з тим, аби бути проти когось – навіть не проти Росії, з якою ми маємо традиційні, тривалістю в кілька століть, офіційні двосторонні відносини», – каже чорногорський прем’єр.

Не думаю, що це якось негативно вплине на Росію, якщо вона має друзів в НАТО
Міло Джуканович

«Не думаю, що ми маємо відмовитись від традицій чи історії, так само не думаю, що це якось негативно вплине на Росію, якщо вона має друзів в НАТО», – додає Джуканович.

Питання членства в НАТО певною мірою поділило Чорногорію, зокрема проти нього виступають ті прошарки суспільства, які мають зв’язки з сусідньою Сербією і були проти авіаударів НАТО в Сербії в 1999 році.

Та авіакампанія НАТО змусила тодішнього президента Югославії Слободана Мілошевича зупинити операцію своїх військ, в результаті якої сотні тисяч етнічних албанців Косова стали біженцями.

Чорногорія перебувала в складі спільної держави з Сербією до 2006 року, коли під час референдуму незначною перевагою чорногорці проголосували за незалежність.

Чорногорія стане 29 членом НАТО після отого, як парламенти всіх країн-членів альянсу проголосують за приєднання балканської країни. Довгий процес затвердження означає, що від моменту запрошення Чорногорії 2 грудня до, власне, офіційного вступу до НАТО, може минути багато місяців.

Над матеріалом працювали Charles Recknagel та Ростислав Хотин

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG