Доступність посилання

ТОП новини

Заходу загрожують зазомбовані пропагандою росіяни – дослідник


Російська пропаганда сіє ворожнечу та розбрат за кордоном. Західні суспільства протиставляють цьому моральні принципи та плюралізм у медіа, вважає американський журналіст Девід Саттер

Західні ЗМІ зауважують, які майже нецензурні висловлювання дозволив собі президент Росії Володимир Путін, коли говорив про Туреччину під час щорічної прес-конференції. Він також жонглював термінами, виправдовуючи участь росіян у військових операціях в Україні. Про те, як Росія від статусу партнера США, члена Великої вісімки, скотилася до статусу вигнанця та країни, де президент сидить на посаді десятиріччями, де вбивають опозиціонерів і звідки намагаються змінити кордони і погрожують світу атомною зброєю, «Голос Америки» говорив з американським журналістом Девідом Саттером, автором нової книги «Менше знаєш – краще спиш: російській шлях до тероризму та диктатури за Єльцина та Путіна».

Колапс Радянського Союзу на Заході зустріли з оптимізмом, нагадує Саттер. Тоді здавалося, що Росія незабаром увійде до кола дружніх, демократичних держав.

Захід помилявся – Єльцин ніколи не був демократом чи лібералом
Девід Саттер

«У 1991-92 роках існував великий оптимізм стосовно Росії. Багато людей вважало, що Росія незабаром стане демократією, союзником Заходу. Люди говорили про стратегічне партнерство між Росію та США. Єльцина бачили великим демократичним лідером», – згадує Саттер і додає: Захід помилявся – Єльцин ніколи не був демократом чи лібералом.

«Він розігнав парламент силою. Він схвалив килимове бомбування Грозного, що тривало п’ять тижнів і в результаті чого загинули тисячі людей, більшість з них – етнічні росіяни. Він був при владі, коли сталися вибухи в житлових будинках в 1999-му році, які були використані як привід для наступної війни. За Єльцина не було реального розподілу влади. Ті, хто мав політичну та економічну владу, по суті були злочинцями», – зауважує дослідник.

Він (Путін) не знищив демократію. Демократія була знищена до того, як він прийшов до влади
Девід Саттер

Путін зробив авторитарний режим Єльцина більш ефективним, не змінюючи його сутності. «Він посилив державний апарат. Він взяв хаотичний, криміналізований, дезорганізований режим і зробив з нього організований, ефективний авторитарний режим. Але він не знищив демократію. Демократія була знищена до того, як він прийшов до влади», – каже Саттер.

Режим, який монополізував всі інструменти влади, але не вдається до масового терору, може втратити владу лише в один спосіб – через Майдан
Девід Саттер

Втім, увесь час, аж до кінця 2013-го року, зберігалися зовнішні ознаки демократії. «Російська влада не хотіла мати демократичну систему, але вони хотіли мати вигляд демократичної системи. І один з аспектів цієї системи – свобода для західних кореспондентів робити репортажі про те, що відбувається в Росії. Російська влада часто вказувала на те, що жодного американського кореспондента не вигнали з Росії з часів Холодної війни. Саме на мене вказували як на приклад, наскільки далеко росіяни заходили, щоб толерувати критику. Цей маскарад закінчився з Майданом в Україні. Він налякав режим в Росії, тому що режим, який монополізував всі інструменти влади, але не вдається до масового терору, може втратити владу лише в один спосіб – через Майдан, а саме – через спонтанні, самоорганізовані масові демонстрації», – пояснює журналіст.

Тоді почався наступ на свободу слова, на західні недержавні та правозахисні організації – на усе, що могло нести ризик режиму. На думку Саттера, якого самого тоді вигнали з Росії, єдиною метою режиму Путіна є втримати владу та продовжувати збагачуватися. Основний інструмент – пропаганда, яка сьогодні відрізняється від того, що свого часу робив Радянський Союз.

Сьогодні Росія мало що може запропонувати світу
Девід Саттер

«Це не Радянський Союз на піку комуністичного ентузіазму в 30-х роках, коли люди дійсно вірили, що комунізм дає надію на краще майбутнє, а у світі була економічна депресія. Сьогодні Росія мало що може запропонувати світу. Це одна з причин їхньої фіксації на гомосексуалізмі та подібних питаннях. Їхня заявка на моральний авторитет полягає в опозиції до надання рівних прав геям», – говорить Саттер.

Тож російська пропаганда сіє ворожнечу та розбрат за кордоном, підриваючи довіру суспільств до їхніх урядів. «Вони намагаються розгойдувати внутрішні конфлікти в суспільствах. Ця політика, разом з діями екстремістських груп на Заході, включно з європейськими крайньоправими, робить Захід менш здатним протистояти російській агресії».

Усе буде залежати від того, чи знайде Захід відповідь на зомбіфікацію російських людей
Девід Саттер

Утім, говорить Саттер, Russia Today та інша пропаганда діє лише на обмежені прошарки населення за кордоном: етнічних росіян та радикалізовані елементи. Проти неї в західних суспільствах є потужна зброя – моральні принципи та плюралізм в медіа. А от те, що російська пропаганда робить з власним населенням, на думку американського журналіста, становить для Заходу навіть більшу загрозу.

«Усе буде залежати від того, чи знайде Захід відповідь на зомбіфікацію російських людей. В Росії, де інформаційне середовище спотворене, вона може бути ефективним у перетворенні російського населення в інструмент агресії», – вважає американський журналіст Девід Саттер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG