Доступність посилання

ТОП новини

«Львівська майстерня шоколаду» зачинилась у Донецьку


У Львові обурювались, що в окупованому Донецьку працювала львівська кав’ярня

Львів – Львівська майстерня шоколаду припинила свою роботу в окупованому Донецьку. До цього часу кав’ярня з львівською назвою, кавою і шоколадом працювала у місті, яке підконтрольне угрупованню «ДНР», що визнане в Україні терористичним. Причиною закриття майстерні шоколаду львівські власники називають те, що бояться за своїх працівників, які відмовились обслужити псевдомера Донецька на камери російського пропагандистського каналу, а також, що не бачать швидких перспектив щодо звільнення Донецька від окупантів.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Львівська майстерня шоколаду розташовувалась у центрі, неподалік будівлі колишньої Донецької обласної держадміністрації. У кав’ярні працювали понад 20 молодих людей. Львівський «Холдинг емоцій !FEST», який є власником майстерні шоколаду у Львові, працював у Донецьку з місцевим підприємцем. До закриття кав’ярня дотримувалась вимог франшизи – колектив спілкувався з відвідувачами українською мовою, розрахунок відбувався лише у гривнях, звучала музика, вибрана у Львові, податки надходили Україні, сепаратистам хабарів не платили.

Донецький партнер по бізнесу вивіз родину з окупованого міста, але постійно туди навідувався. Коли Донецьк потрапив під контроль угруповання «ДНР», менеджеру було дозволено розмовляти з озброєними людьми, які заходили у майстерню, російською мовою, говорить Юрій Назарук, один зі співвласників «Холдинг емоцій !FEST». Чому весь цей період кав’ярня працювала у Донецьку і лише зараз львів’яни вирішили її зачинити?

«Із двох міркувань. По перше, ці речі, які відбулися з відмовою обслужити мера, потім різне писали російські так звані «ДНРівські» канали, ми зрозуміли, що ризиковано працювати, що це не вартує ризикувати життям людей. Друге, за ці два роки це не був бізнес, ніхто там гроші не заробляв. Попри те, що була франшиза зиску, прибутків не мали ані донецькі партнери, ані ми, було ризиковано доставляти товар», – каже Юрій Назарук.

Відбулось захоплення Донецька, тоді колектив сів і сказав, що це не триватиме довго, що скоро звільнять місто. Думали, півроку, потім рік
Юрій Назарук

Продукцію у кав’ярню зі Львова відправляли у Дніпропетровськ, а вже звідти партнер по бізнесу віддавав її перевізникам.

«Мотивація працювати була в тому, що відбулось захоплення Донецька, тоді колектив сів і сказав, що це не триватиме довго, що скоро звільнять місто. Думали, півроку, потім рік. З погляду сьогодення, це на роки і там працювати нема перспектив», – зауважив Юрій Назарук.

У Львові обурювались з приводу кав’ярні в Донецьку

Чимало львів’ян і громадських активістів, коли дізнались, що Львівська майстерня шоколаду працює в окупованому Донецьку, а поруч гинуть українські військовослужбовці, були цим обурені і звинувачували «Холдинг емоцій !FEST» у тому, що підприємці підіграють окупаційній владі, яка на російських каналах розповідає про свою лояльність.

А ось 10 грудня колектив «Львівської майстерні шоколаду» у Донецьку відмовився обслужити призначеного бойовиками так званого «мера» Донецька Ігоря Мартинова, який хотів для російського телеканалу показати, як вільно у місті працюють українські заклади, зокрема зі Львова.

«Я розумію, що ця ситуація була їм вигідна, щоб показати, які вони демократичні, коли казали російським журналістам, що ось існує «Львівська майстерня шоколаду», а чи могли б вони у Львові відкрити кав’ярню під назвою «ДНР»… Ми не знаємо насправді, що зараз відбувається у Донецьку? Там люди живуть своїм життям. Ми думали про цих людей, в яких ми вірили, які у нас працювали», – пояснює Юрій Назарук.

Тим часом координатор «Економічного бойкотного руху» Олег Радик вважає, що Росія і маріонеткове угруповання Кремля «ДНР» використали у пропагандистських цілях факт існування львівського закладу у місті. Він обурений, що львів’яни стільки часу вели бізнес на окупованій території, коли поруч гинули українські військовослужбовці.

Я спілкуюсь з людьми з Донецька, українцями, вони казали, що туди не ходять, бо бояться. Це була чисто ідеологічна річ
Олег Радик

«Що дало це Україні? Ідеологічно, пропагандистськи, інформаційно виграли так звана «ДНР» і Росія. Я спілкуюсь з людьми з Донецька, українцями, вони казали, що туди не ходять, бо бояться. Це була чисто ідеологічна річ. Чому вони закрились тепер? Бо прийшло завдання з Росії зняти сюжет, а вони відмовились, бо побоялись, що тут його побачать і будуть у них у бізнесі проблеми. Треба було вибирати – або там, або тут», – наголосив у коментарі Радіо Свобода Олег Радик.

Якщо чимало львів’ян обурювались, коли дізнались, що після окупації Донецька, «львівська майстерня» працює далі, то тепер, після закриття закладу, шквал критики на адресу власників лунає вже з боку представників угруповання «ДНР», які кажуть, що вони «легко львівський шоколад замінять «бабаївським».

«Холдинг емоцій !FEST» пояснює, що протягом роботи «майстерні» в Донецьку не коментували нічого про роботу закладу, бо боялись за життя своїх працівників.

«Це було сімейне місце, коли на майданчику сиділи мами з дітьми, прийшли люди з автоматами, сказали, чому ви тут сидите, а самі попросили каву. Одна з мам підійшла до них і попросила приходити сюди без зброї. Повно людей і всі розуміли, що щось може статись. Мама сіла на місце і їй тихо аплодували, що вона вигнала людей зі зброєю», – говорить Юрій Назарук.

Працівники колективу вивісили на дверях зачиненої кав’ярні оголошення: «Прикро, що нас залишили без роботи, але все буде добре. Любимо Вас, любимо Донецьк».

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG