Доступність посилання

ТОП новини

Україна і ЄС запроваджують ЗВТ. Кремль програв і показав свою суть


Тристоронні переговори між Україною, ЄС та Росією у Брюсселі. 21 грудня 2015 року
Тристоронні переговори між Україною, ЄС та Росією у Брюсселі. 21 грудня 2015 року

Ми були здивовані російською позицією – єврокомісар із питань торгівлі Сесилія Мальмстрем

Брюссель – У Брюсселі тристоронні переговори за участі росіян, українців та європейців навколо зони вільної торгівлі між Україною та ЄС завершилися цілковитим «нічим». Кожна зі сторін залишилася на своїй позиції, заявила Росія. Тим часом, представники України зауважили: консультації з Росією стають все більш сюрреалістичними, тож далі їх продовжувати немає сенсу.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Нинішній останній раунд тристоронніх консультацій України, Росії та Євросоюзу з приводу так званих «занепокоєнь» Москви через впровадження з 1 січня зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, завершився так би мовити, політичним сюрреалізмом.

Павло Клімкін
Павло Клімкін

Власне «сюрреалістичними» ці консультації назвав безпосередній учасник перемовин, міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

По їхньому завершенні чільний дипломат зауважив, що сторони ні до чого не домовилися.

Практичні рішення російській стороні на сьогодні не потрібні. Їм потрібно припинити наш рух в сторону Європейського союзу
Павло Клімкін

«Переговори не закінчились жодним результатом – це підтверджено і Європейською комісією і з нашої сторони. І Європейська комісія, і ми вели ці консультації цілеспрямовано, з метою можливого отримання результату. Деякі практичні рішення були напрацьовані, а російська сторона просто від них відмовилася. Практичні рішення російській стороні на сьогодні не потрібні. Їм потрібно припинити наш рух в сторону Європейського союзу, в сторону ефективної імплементації зони вільної торгівлі», – заявив голова українського МЗС, дякуючи всій команді українських дипломатів за терпіння та професіоналізм протягом непростих переговорів із представниками Росії.

ЄС і Україна були заскочені Росією посеред переговорів

Сесилія Мальмстрем
Сесилія Мальмстрем

Єврокомісар із питань торгівлі Сесилія Мальмстрем зі свого боку додає: цей вид зустрічей більше не продовжуватиметься. За 18 місяців ми мали 22 зустрічі на різних рівнях, але, шукаючи рішення, сьогодні протягом цілого дня не домоглися жодного конструктивного діалогу. Натомість, нині ми були заскочені російською позицією, додає єврокомісар.

Ми були здивовані, коли два дні тому Путін підписав указ щодо скасування преференцій для України з 1 січня
Сесилія Мальмстрем

«Ми були дещо здивовані, коли два дні тому президент (Росії – ред.) Путін підписав указ щодо скасування преференцій для України з 1 січня, а нині це було підтверджено й прем’єр-міністром. Але ми все ж хотіли сьогодні зустрітися, щоб глянути, чи є ще якась воля Росії йти на діалог. На жаль, цього не сталося», – пояснила єврокомісар.

Керівник МЗС України пояснив, що указ Путіна про одностороннє скасування з 1 січня 2016 року преференційного режиму для України в зоні вільної торгівлі в межах СНД дуже ускладнив будь-які переговори. Нинішнє впровадження ембарго щодо української сільськогосподарської продукції просто посеред тристоронніх переговорів прямо «підставило» російську делегацію, – додає Клімкін.

Олександр Улюкаєв
Олександр Улюкаєв

Точку зору Росії, так би мовити, з перших вуст – від міністра економічного розвитку Олександра Улюкаєва – почути не вдалося і цього разу: традиційно всі брюссельські представники російських ЗМІ зібралися послухати про результати зустрічей у представництві Росії при ЄС, куди українським журналістам доступу немає. Єдине, що вдалося почути від міністра, який «втікав» від української преси, так це фразу: «Всі сторони підтвердили свої позиції».

Логіка Росії – це чинення перешкод

Дмитро Медведєв
Дмитро Медведєв

Однак російський прем’єр-міністр Дмитро Медведєв анонсував безуспішність тристоронніх переговорів у Брюсселі ще в першій половині дня. Він заявив, що хоча й була проведена низка раундів переговорів, протягом них «з’ясувалося, що Україна та Євросоюз не готові до підписання юридично зобов’язуючої Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі, яка б враховувала інтереси Росії».

Наприклад, «враховування російських інтересів» мало б вилитися у відтермінуванні європейських стандартів та поверненні України до «гостів», тобто стандартів радянського зразка.

Логіка таких російських безпідставних та необгрунтованих пропозицій, які виникали протягом тривалого процесу консультацій, кожного разу одна й та ж, пояснюють в українському МЗС: створити перешкоди Україні та Європейському союзу для будь-якої ефективної імплементації Зони вільної торгівлі між ними. Міністр Клімкін наголошує на тому, що мова йде виключно про намагання Росії будь-якими способами втримати Україну в зоні свого економічного впливу, а такий критичний відносно ЗВТ «підхід та поведінка росіян мають виключно політичний характер».

«Як уже говорилося від самого початку цих переговорів та було підтверджено минулого тижня президентом Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером, поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі між Україною та ЄС, яка набере чинності 1 січня 2016 року, не може бути змінена жодним чином – ні прямо, ні опосередковано», – додала нарешті єврокомісар Сесилія Мальмстрем.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG