Доступність посилання

ТОП новини

Недофінансований МОЗ. Пацієнти обурені, Квіташвілі заспокоює


Міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі
Міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі

«В мене нема політичних амбіцій, партію створювати не буду, в депутати не йду. Я приїхав сюди попрацювати як технократ»

Розпочати фундаментальні зміни в галузі охорони здоров’я цього року не вдалось, констатував міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі. А все через відсутність підтримки в уряді та парламенті, пояснив він і пообіцяв, що 2016 рік стане більш успішним. Тим часом у проекті бюджету на наступний рік на фінансування охорони здоров’я вже закладено на 2,5 мільярда гривень менше, ніж торік. Профільні громадські організації вже готують акцію протесту з цього приводу.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Гроші повинні йти за пацієнтом» – це гасло цілий рік невтомно повторював призначений в грудні 2014 року Олександр Квіташвілі. Своє бачення медичної реформи він презентував безліч разів на численних зустрічах, конференціях і прийомах. Втім, більшість пунктів цієї реформи все ж доведеться перенести на наступний рік.

Реформа – це не справа, яку починаєш в якомусь році і в якомусь році її закінчуєш. Це перманентний процес і наше завдання цей процес запустити
Олександр Квіташвілі

«У цьому році в нас, на жаль, не вийшло через те, що не змогли змінити закони. Але, зрозуміло, що ми будемо домагатися, щоб вони були ухвалені в будь-якій формі: чи їхній, чи нашій. Я вже говорив, що реформа – це не справа, яку починаєш у якомусь році і в якомусь році її закінчуєш. Це перманентний процес і наше завдання цей процес запустити. Будемо працювати з парламентом, таким який він є, і постараємося з ним вийти на нормальні умови роботи», – сказав він.

Свої успіхи за цей рік Олександр Квіташвілі оцінив на 65%, а своїм найбільшим досягненням назвав створення Центру громадського здоров’я та очищення системи держзакупівель.

Всі закупки пройшли без скандалів, істерик і судових розбірок. Це сильний удар по корупції
Олександр Квіташвілі

«Як ви могли помітити, всі закупки пройшли без скандалів, істерик і судових розбірок. Це вказує на те, що ми змогли змінити систему так, щоб максимальна кількість учасників ринку взяла участь. А при прозорій системі претензій у компаній дуже мало. Для порівняння скажу, що в Антимонопольний комітет було до 30 скарг, а минулого року лише в один закупівельний період було більше ніж 150 скарг. Це, по-перше, сильний удар по корупції. По-друге, найкраще співставлення ціна-якість. І по-третє, це доставка, адже ми тепер упевнені, що те, що закуплено, буде доставлено вчасно. МОЗ перестає бути закупівельним агентством», – похвалився міністр і одразу озвучив плани на майбутнє.

Так, на 2016 рік у планах у міністра завершити диспетчеризацію медичних служб, створити систему гарантованої державної медичної допомоги в сільських районах, а також продовжити впровадження страхової медицини.


Разом з тим, відомо, що Олександр Квіташвілі вже довший час перебуває у «секторі ризику», й питання його заміни обговорюють не вперше. Каталізатором для звільнення стали непорозуміння і конфлікт із профільним комітетом Верховної Ради. Тоді для перевірки відомства була створена робоча група, у звіті якої йшлося про численні порушення і необхідність відставки міністра (Квіташвілі звинувачували, в тому числі, й у смерті 6 людей). Втім, рішення про відставку депутати у сесійній залі так і не підтримали.

Рада не змогла звільнити голову МОЗ Квіташвілі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:20 0:00


Але про те, що крісло під Квіташвілі й досі хитається, вже натякнув голова фракції «БПП» Юрій Луценко. За його словами, парламент планує «заповнити вакансії міністрів» до нового року. Втім, сам Квіташвілі на запитання журналістів про відставку відповідає спокійно, як і безліч разів до того. За місце не тримаюсь, каже він.

У мене нема політичних амбіцій, партію створювати не буду, в депутати не йду. Я приїхав сюди попрацювати як технократ
Олександр Квіташвілі

«Заяву я забирати не буду. Це якось несерйозно. Працюю з тим же графіком, але якщо когось не влаштовую, готовий залишити посаду. Я не напрошувався сюди. У мене нема політичних амбіцій, партію створювати не буду, в депутати не йду. Я приїхав сюди попрацювати як технократ», – сказав він.

Гаманець у МОЗ схудне на 2,5 мільярди

Тим часом, у проекті бюджету на 2016 рік на фінансування охорони здоров’я передбачено трохи більше ніж 54 мільярдів гривень, що на 2,5 мільярди менше, ніж торік. Скоротили кількість коштів виключно за рахунок зменшення регіональних субвенцій, каже заступник міністра Ігор Перегінець.

«Але важливо підкреслити: зменшення бюджету жодним чином не вплине на якість надання медичної допомоги, якою б вона не була в країні. За рахунок чого ми скоригуємо зменшення бюджету? Якраз рішення про зменшення кількості ліжок було цим продиктовано. Зменшуючи ліжка, регіони зберігають гроші для послуг», – закликає не панікувати він.

Втім, громадські організації вже анонсували мітинг у відповідь. 23 грудня пацієнти, обурені недофінансованим проектом бюджету-2016 на закупівлю ліків для важкохворих українців, вишикуються в живу стіну навпроти Кабінету міністрів України. Люди, як запланували організатори, стоятимуть із зашморгами на шиї та мішками на голові під звуки бою в барабан, що символізуватиме фактичну страту українців недофінансуванням сфери охорони здоров’я.

«У проекті бюджету на наступний рік на закупівлю медикаментів для хворих на ВІЛ/СНІД, вірусні гепатити, туберкульоз, орфанні та онкологічні захворювання закладено всього 3,9 мільярда гривень. Реальна потреба у ліках для тяжкохворих пацієнтів становить мінімум 8,1 мільярда гривень. Акція протесту покликана привернути увагу представників Кабінету міністрів на те, що бюджет, який вони планують ухвалити, – це бюджет, який убиває більше ніж половину хворих українців», – переконують організатори з благодійного фонду «Пацієнти України», «Всеукраїнської мережі ЛЖВ» та громадської спілки «Орфалайф-Україна».

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG