Доступність посилання

ТОП новини

Проект «Новоросія» провалився, але може реанімуватись у 2016-му – аналітик


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

«Digests & Analytycs Ukraine»: конфлікт на Сході України перейшов у «фазу не-війни»

Київ – Проект «Новоросія» провалився, однак може реанімуватись у будь-який момент. Такий висновок озвучують аналітики центру «Digests & Analytycs Ukraine» за результатами власного моніторингу ситуації на Сході України. Вони не прогнозують відновлення активної фази конфлікту на Донбасі до нового року, але зазначають, що процес формування корпусів «армій» угруповань «ЛНР» і «ДНР» практично завершений. Інші експерти говорять про міжнародні санкції як фактор стримування від ескалації конфлікту.

Сьогодні на непідконтрольних Україні територіях Донбасу діє дві окремі структури «ЛНР» і «ДНР», які мають різні економічні інтереси, різну ментальність і можуть конфліктувати між собою, в тому числі – і з застосуванням військової сили, зазначає представник «Digests & Analytycs Ukraine» Вадим Хомаха. Конфлікт на українському Сході, за його словами, перейшов у «фазу не-війни», коли жодна зі сторін не можу перемогти силовим способом, але наразі ситуація повністю контролюється Росією.

«Росії вдалося розв’язати гібридну війну і створити боєздатну армію на території невизнаних «республік»», – говорить Хомаха.

На неконтрольованій Україною території діють дві вугільні теплоелектростанції, що підключені до російської енергосистеми, постачання газу здійснюється через «Газпром», розповідає керівник «Digests & Analytycs Ukraine» Євгенія Кубах. На вцілілих шахтах ведеться видобуток вугілля, підприємства реєструються як в місцевих органах влади, так і в Україні, каже вона. Водночас, за даними дослідниці, підтоплення територій, де розташовані шахти, що зупинили роботу, та хвостосховища промислових підприємств, загрожують екологічною катастрофою.

«Устаткування багатьох шахт було пошкоджено внаслідок обстрілів, відкачування води припинилося, і це може перетворити населені пункти на Донбасі, розташовані навколо цих шахт, на болота, непридатні для життя, – зауважує Кубах. – У Єнакієвому на одній із шахт у 70-х проводили ядерні випробування, там залишились радіоактивні матеріали, відкачка води не проводиться, і є небезпека, що заражені води потраплять у басейн Сіверського Донця».

За даними моніторингу ООН, на непідконтрольних Україні територіях Донбасу живе понад два з половиною мільйони людей. Більше ніж півтора мільйони переселенців зареєстровані Міністерством соціальної політики України. Понад мільйон людей прибуло у Росію, за даними тамтешньої Федеральної міграційної служби.

Повернення до «гарячої фази» конфлікту можливе не раніше від весни – Хомаха

Вадим Хомаха говорить про декілька можливих варіантів розвитку подій на Сході України. Найбільш вірогідним він називає продовження сценарію «не-війни» і затягування мінських переговорів. Окрім того, ймовірними Хомаха вважає інтеграцію цих територій в Україну після виконання Мінських угод в односторонньому порядку, що може спричинити зняття міжнародних санкцій із Росії, або економічну блокаду і заморожування конфлікту на тривалий термін. Можливим, на думку аналітика, є також наступ на Україну армії супротивника.

«Мобілізація в «ЛНР» і «ДНР» оголошені на кінець зими – початок весни, тобто можна припустити, що строки такої кампанії можуть бути тільки у середині або наприкінці весни. Зараз ми не прогнозуємо жодних потужних воєнних кампаній», – зауважує Вадим Хомаха.

У разі, якщо Україна почне наступ, будуть дуже великі втрати, вважає він. Тому, за його словами, такий сценарій є найменш реалістичним.

Замороження конфлікту з вини Путіна дорого коштуватиме росіянам – Лісничий

«Українська авантюра Володимира Путіна» у прямому сенсі дуже дорого коштує Росії, вважає директор Інституту аналізу та прогнозування Юрій Лісничий. Він покладає надії на санкції Заходу як дієвий метод впливу на ситуацію на Сході України.

Замороження» через бездіяльність Росії щодо виконання Мінських угод буде дорого коштувати росіянам
Юрій Лісничий

«Звичайно є побоювання того, що це переросте у заморожений конфлікт. Але «замороження» через бездіяльність Росії щодо виконання Мінських угод буде дорого коштувати росіянам, – каже експерт. – Але швидкого повернення цих територій України очікувати не варто».

Рада ЄС продовжила санкції проти Росії ще на півроку.

Напередодні президент Росії Володимир Путін заявив, що з 1 січня економічні відносини між Росією і Україною погіршаться. За його словами, це пов’язано з рішенням, що з 1 січня Москва не працюватиме з Україною як членом вільної торгівлі СНД.

21 грудня російський прем’єр Дмитро Медведєв підписав постанову про санкції щодо України. Відповідно до неї, з 1 січня наступного року Росія забороняє ввезення української сільськогосподарської продукції, сировини та продовольства.

22 грудня у Мінську відбувається остання у цьому році зустріч Трьохсторонньої контактної групи щодо врегулювання конфлікту на Сході України за участі представників угруповань «ДНР» та «ДНР». Раніше повідомлялось про намір обговорити звільнення полонених. Подальша робота контактної групи буде залежати від рішення лідерів країн «Нормандської четвірки».

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG