Доступність посилання

ТОП новини

Українська енергетика: є проблеми, але прогноз на зиму – позитивний


Експерти говорять про «ручне управління» через режим «надзвичайного стану» в енергетиці, а також про дефіцит вугілля та борги

Київ – Українська влада неефективно реагує на проблеми в українській енергетиці, серед яких недостатні запаси вугілля на ТЕС, відсутність його стабільного імпорту та борги перед виробниками електроенергії, визнають експерти. Водночас вони не вважають панацеєю запровадження надзвичайного стану в українській енергетиці, який наразі діє. Тим часом уряд і президент говорять про зменшення енергетичної залежності від Росії та кроки, які дозволяють унеможливити віялові відключення та економити вугілля на ТЕС за допомогою ефективнішого використання атомної енергетики.

Іван Плачков
Іван Плачков

Українська енергетика переживає нелегкі часи, однак більшість труднощів зумовили нелогічні дії української влади, які призводять до збільшення енергетичної залежності України від Росії, заявив у розмові з журналістами голова «Всеукраїнської енергетичної асамблеї», колишній міністр палива та енергетики України та екс-голова компанії «Київенерго» Іван Плачков.

Незрозуміло, для чого запроваджується надзвичайний стан в енергетиці. Можливо, урядові зручніше працювати в умовах «легкого хаосу», щоб і далі ухвалювати ситуативні рішення
Іван Плачков

«Упродовж року було чимало незрозумілих моментів у енергетиці. Перший – незрозуміла угода про купівлю електроенергії з Росії, яка не була потрібна, якщо розібратися. Зараз цих перетоків, на щастя, вже немає. По друге – «маски-шоу» в державній компанії «Центренерго» через купівлю вугілля з ПАР, яке нібито не горить. Те вугілля благополучно згоріло на ТЕС, а дискусії тривали і постраждало чимало невинних. Подібні рефлекторні, ситуативні рішення української влади – це незрозумілий алгоритми взаємин уряду з галуззю, навіть ігнорування одне одного, – обурюється Іван Плачков. – І при цьому енергетика – найдисциплінованіша і найбільш високотехнологічна галузь. Відбувається модернізація гідроенергетики, відбуваєтсья посилення гідроакумулюючих станцій, запуск електромереж з Рівненської АЕС до Києва. Все це відбувається не завдяки, а всупереч. В цих умовах незрозуміло, для чого запроваджується надзвичайний стан в енергетиці. Можливо, урядові зручніше працювати в умовах «легкого хаосу», щоб і далі ухвалювати ситуативні рішення».

Уряд запровадив надзвичайний стан в енергетиці з 15 грудня 2015-го до 15 січня 2016 року, одним з головних аргументів для цього у постанові Кабміну назвали пошкодження ліній електропередач, які постачали до анексованого Криму близько 4% від обсягу електроенергії, що виробляється в Україні.

На думку Івана Плачкова, українському урядові варто виправити системні проблеми в управлінні енергетикою і відмовитися від оголошеного «надзвичайного стану» в енергетиці, який, на думку експерта, дозволяє владі керувати галуззю в «ручному режимі». Раніше Плачков запевняв Радіо Свобода, що вимушене відключення і подальша енергоблокада Криму не завдають шкоди ні українській енергетиці, ні споживачам, не враховуючи Каланчакського та Чаплинського районів Херсонщини, які частково залежать від живлення Криму.

Експерти: запаси вугілля є недостатніми. Енергетики: вони зростають

Думку про те, що в енергетиці є негативні тенденції, однак надзвичайний стан не на часі, поділяє й віце-президент «Енергетичної асоціації України» Олександр Рогозін. Він озвучує конкретні проблеми, які загострилися в українській енергетиці під час опалювального сезону. Серед них – занепад вугільної галузі та недостатні запаси вугілля на електростанціях, борги державного підприємства «Енергоринок» перед енергогенеруючим компаніями та вимивання коштів з державного сектору енергетики.

Зараз ніякого тривалого порушення роботи енергосистеми ми не бачимо, тож немає підстав для надзвичайного стану. Однак на електростанціях замало вугілля, зберігаються ризики системної аварії в енергетиці, припинилися інвестиції, а розрахунки за електроенергію є найгіршими за останнє десятиліття
Олександр Рогозін

«Зараз ніякого тривалого порушення роботи енергосистеми ми не бачимо, тож немає підстав для надзвичайного стану. Однак на електростанціях замало вугілля, зберігаються ризики системної аварії в енергетиці, припинилися інвестиції, а розрахунки за електроенергію є найгіршими за останнє десятиліття. Причому не всі ці проблеми мають об’єктивну природу. Керівники деяких державних енергопостачальних компаній витягли з шухляд старі схеми вимивання коштів за допомогою «переуступки» боргів. У результаті заборгованість перед підприємствами електрогенерації зросла на 9 мільярдів гривень», – підсумовує Рогозін.

Заборгованість за електроенергію призвела до того, що компанія ДТЕК «Донбасенерго» недоотримала цього року близько 700 мільйонів гривень, запевняє заступник генерального директора цього підприємства Володимир Єгоров. За його словами, потрібно вирішувати цю проблему та більш активно задіювати потужності ТЕС в енергетиці, які він вважає «недовантаженими». За таких умов надзвичайний стан в енергетиці, який нині діє, виявиться непотрібним, наголошує енергетик.

Водночас у компанії «ДТЕК» наголошують, що наразі постачання вугілля, в тому числі з зони АТО є стабільним, і його запаси на електростанціях поступово зростають, в тому числі завдяки теплій погоді та мінімальному використанню потужностей теплової енергетики у грудні.

Натомість Василь Котко, очільник «Енергетичної асоціації України» говорить як про негативні, так і про позитивні тенденції в українській енергетиці. За його словами, Україна входить у сезон холодів з модернізованими гідроенергетичними потужностями та з новою лінією від Рівненської та Хмельницької атомних електростанцій до Києва, що дає змогу повніше використовувати ресурс ядерної енергетики в умовах дефіциту вугілля.

Це перша зима, коли ми розмовляємо з Росією спокійно і впевнені, що з газопостачанням все буде добре
Василь Котко

«Що вдалося зробити позитивного за рік, що минає? Не повинно складатися враження, що ми робимо тільки помилки. 21 грудня почала діяти високовольтна лінія, яка забезпечує Київ та Київську область додатковою електроенергією обсягом 100 мегаватт. Окрім того, в шести обленерго запустили пілотний проект – стимулюючий механізм тарифоутворення. Він має зацікавити природні монополії (обленерго) ефективніше працювати на споживача. Окрім того, державне підприємство НАЕК «Енергоатом» зміг диверсифікувати постачання ядерного палива. Реверс газу – це абсолютний успіх. Це перша зима, коли ми розмовляємо з Росією спокійно і впевнені, що з газопостачанням все буде добре», – такі позитивні підсумки року робить Василь Котко.

Лінія від двох АЕС до Києва зекономить Україні вугілля – Порошенко

Лінію напругою 750 кіловольт з Рівного до Києва, яку збудували за 400 мільйонів євро, які надали ЄБРР, Європейський інвестиційний банк та НАЕК «Енергоатом», президент України Петро Порошенко відкрив 21 грудня. За його словами, цей та інші кроки, які українська влада здійснила у галузі енергетики, унеможливлюють віялові відключення в столичному регіоні, збільшують долю ядерної енергетики в енергобалансі, й відповідно дають змогу заощаджувати вугілля та зменшують енергетичну залежність України від Росії.

Українці у соцмережах вже відреагували на цю новину, прогнозуючи, що теплогенеруючі потужнсті в столичному регіоні, які належать бізнесменові Рінату Ахметову, втратять монопольне становище і зменшать свої прибутки.

Петро Порошенко, зі свого боку, не виключає зниження тарифів для столиці, враховуючи набагато меншу собівартість ядерної генерації, ніж теплова. Нині атомна енергетика забезпечує 55% українських потреб, але запуск нової лінії дає змогу збільшити цю частку, наголошує президент України.

Раніше міністр енергетики України Володимир Демчишин повідомляв Радіо Свобода що з 13 поставок паливних збірок, які завезли на українські АЕС у 2015 році, 12 надійшли з Росії, одна – від американської компанії Westinghouse. У новому році кількість поставок західного палива зросте до п’яти, і продовжить збільшуватися у наступні роки, пообіцяв міністр. Водночас, за даними Міненерго, українські АЕС постійно мають річний запас палива, що мінімізує ризик дестабілізації української енергетики через перебої в поставках.

Попри проблеми, які накопичилися в українській енергетиці на початку зими, прогноз щодо проходження опалювального сезону є позитивним, заявив Сергій Чех, радник міністра енергетики. За його словами, сприятлива погода, позитивні тенденції на ринку газу та достатні його запаси у сховищах, а також низькі показники економіки, які знижують споживання, дають підстави для позитивного прогнозу щодо стану енергетики на зиму 2015-2016 років.

Водночас Чех закликає українську владу та енергетиків у 2016 році зосередитися на реформування енергетичної галузі: запроваджувати енергоощадні технології, збільшувати частку альтернативних джерел в електрогенерації та ухвалити закон про ринок електроенергії та кодекс електромереж, які, на думку аналітика, сприятимуть формуванню повноцінного ринку електричної енергії в Україні.

На цю ж тему:

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG