Доступність посилання

ТОП новини

Позачергові вибори у Кривому Розі: перемога громади чи політиків?


Віче у Кривому Розі. 22 листопада 2015 року
Віче у Кривому Розі. 22 листопада 2015 року

Верховна Рада призначила позачергові вибори у Кривому Розі на 27 березня 2016 року

Після численних мітингів, блокування трибуни Верховної Ради і переговорів голів фракцій, а ще після дворазового відкладення голосування, депутати таки ухвалили законопроект, що передбачає призначення позачергових виборів у Кривому Розі на 27 березня 2016 року. Свою готовність брати участь у так званому «третьому турі» Радіо Свобода вже підтвердив кандидат від «Самопомочі» Юрій Милобог. Натомість «Опозиційний блок» свої кандидатури оголошувати наразі не поспішає.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Наступного дня після того, як Володимир Гройсман відклав голосування, мітингувальники з Кривого Рогу знову прийшли під стіни парламенту. Вдячні киянам за прихисток на ніч криворіжці твердо переконували журналістів у готовності стояти до кінця. Втім, довго мітингувати їм не довелось. Менш ніж за дві години, 239 депутатів віддали свої голоси за постанову про призначення перевиборів у Кривому Розі.

Оксана Сироїд
Оксана Сироїд

«В законопроекті є лише один пункт, який стосується призначення позачергових виборів міського голови Кривого Рогу», – наголосила віце-спікер, депутат від «Самопомочі» Оксана Сироїд.

Відтак про дострокове припинення повноважень представника «Опозиційного блоку» Юрія Вілкула на посаді мера Кривого Рогу, за якого, за офіційними даними ЦВК проголосувало 50,21% виборців, поки не йдеться.

Cподіваюсь, що фракція «Самопоміч» буде виконувати спільні домовленості і підтримає розгляд законопроектів, пов’язаних із бюджетним процесом
Олександр Черненко

Очікувано жодного голосу за документ не віддав «Опозиційний блок». Втім, своє невдоволення висловлювали і члени інших політсил, називаючи вимоги «Самопомочі» шантажем.

А гроші на вибори де ви будете брати? То може спершу затвердимо бюджет і будемо вимагати виборів?
Максим Бурбак

«Я впевнений, що фракція «БПП» більшістю голосів підтримує перевибори у Кривому Розі, але, я також сподіваюсь, що фракція «Самопоміч» буде виконувати спільні домовленості і підтримає розгляд законопроектів, пов’язаних із бюджетним процесом», – заявив депутат президентської сили Олександр Черненко.

«А гроші на вибори у Кривому Розі де ви будете брати? То може спершу затвердимо бюджет і будемо вимагати виборів?» – обурювався у відповідь на відмову «Самопомочі» голосувати за будь-що, окрім Кривого Рогу, і голова фракції «Народного фронту» Максим Бурбак.


Вілкул-молодший, а не старший?

Юрій Милобог
Юрій Милобог

На результати голосування вже активно реагують українці. У соціальних мережах вони запитують: чи повториться ситуація 15 листопада, коли нібито були сфальшовані результати другого туру, і між ким тепер точитиметься боротьба за мерське крісло Кривого Рогу. Наразі ж точно відомо, що кандидат від партії «Самопоміч» Юрій Милобог спробує свої сили знову. Принаймні це він вже підтвердив Радіо Свобода телефоном.

«Місяць боротьби навчив нас, що люди переросли політиків, суспільство стало більш свідомим, аніж більшість політиків
Юрій Милобог

«Місяць боротьби навчив нас, що люди переросли політиків, суспільство стало більш свідомим, аніж більшість політиків. Я не знаю, хто виграє нові вибори, але я знаю, що вони будуть чесні. Другого шансу фальшувати ми не дамо», – сказав Радіо Свобода Юрій Милобог.

Водночас в «Опозиційному блоці» поки що не оприлюднюють свою кандидатуру. Хоча в громадянській мережі «Опора» вже встигли заявити, що кандидатом від «Опозиційного блоку» може стати не Юрій Вілкул, а його син – народний депутат України від «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул, який програв вибори мера в Дніпропетровську.

«Ми підемо на ці вибори, ми їх виграємо, перемога буде за нами, і Кривбас доведе, що він проти покидьків і рейдерів», – сказав Вілкул-молодший, не відповідаючи на пряме запитання, чи буде він балотуватись.

Перевибори – хибний шлях?

Поява у повторній гонці за мерське крісло у Кривому Розі «третьої сили» чи кандидата на протистояння не вплине, прогнозують експерти. Втім, призначення перевиборів називають не найкращим сценарієм для усунення з посади чинного мера-опозиціонера.

«Насправді, найоптимальнішим варіантом були не перевибори. Слід було дати можливість Вілкулу кілька місяців попрацювати, знайти факти порушення ним законів і на цій підставі робити подання щодо позачергових виборів у Кривому Розі. Наразі є побоювання, що це просто призведе до певних оскаржень з боку Вілкула», – пояснює політолог Андрій Дуда.

Олена Дяченко
Олена Дяченко

Призначивши саме позачергові, а не повторні вибори, Верховна Рада погодилася з тим, що чергові відбулись і отримані результати легітимні, доповнює Дуду і політичний експерт Олена Дяченко. Тому даним голосуванням депутати вже створили юридичну колізію, каже вона.

«У випадку звернення «Опозиційного блоку» до Конституційного суду, у цього суду не буде іншого виходу, як визнати, що парламент перевищив свої повноваження», – каже Ольга Дяченко, називаючи рішення Ради неконституційним.

Тим часом, питання про перевибори у Кривому Розі у сесійній залі тісно розглядалось разом із законопроектом про можливість відкликання місцевих депутатів. Так, у цьому документі йдеться про те, що політична партія може відкликати свого представника у місцевій раді, обраного 25 жовтня 2015 року, якщо він порушив статут. Така ініціатива деяких голів фракцій (Юлії Тимошенко, Олега Ляшка, Олега Березюка та Юрія Луценка) викликала не менші дискусії, ніж перевибори. Втім, після кількох провальних голосувань, до неї депутати обіцяли ще повернутись, оскільки і в цьому випадку йдеться про «багатостраждальний» Кривий Ріг.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG