Доступність посилання

ТОП новини

Окупований Крим. Де ж були християнська любов, справедливість і співчуття?


Архієпископ Кримський і Сімферопольський УПЦ Київського патріархату, владика Климент
Архієпископ Кримський і Сімферопольський УПЦ Київського патріархату, владика Климент

Звернення кримського архієпископа УПЦ Київського патріархату до болгарського патріарха

(Рубрика «Точка зору»)

Архієпископ Климент

Святійшому патріарху Болгарської православної церкви Неофіту від архієпископа Сімферопольського і Кримського Української православної церкви Київського патріархату Климента.

Ваша Святосте! Здивований Вашим Зверненням до президента України щодо порушення прав православних «канонічної» Української православної церкви (Московського патріархату). Водночас висловлюю стурбованість із приводу того, що Ви необґрунтовано й необ’єктивно даєте оцінки подіям у незалежній державі – Україні, і тим самим створюється викривлена картина того, що відбувається в моїй Батьківщині. Сподіваюсь, що висловлені Вами думки мають своїм джерелом лише недостатні знання Вами реального стану справ в Україні.

Я належу до давнього болгарського роду Пейчевих, який із другої половини ХІХ століття оселився в Криму. Частина моєї родини була знищена в 30-х роках ХХ століття в радянських концтаборах Архангельської області. Інша частина була депортована з Криму за Урал 1944 року.

Тому, як належний до болгарського роду, вважаю за можливе спитати: чому Ви мовчали, коли в Криму захоплювали і знищували православні храми Кримської Єпархії Української православної церкви Київського патріархату 2014 року, коли викрадали й катували моїх парафіян Андрія Щекуна, Анатолія Ковальського, Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Олександра Костенка? Коли я благав і просив світове суспільство, ієрархів православних церков світу захистити віруючих Кримської Єпархії УПЦ КП – де тоді були Ваші християнська любов, справедливість і співчуття?

Сподіваюсь, що Ви добре знаєте історію власної Болгарської православної церкви, яка протягом 75 років після самостійного проголошення своєї автокефалії й відділення від Матері Церкви Константинопольської вважалася «схизматичною».

Згадайте той час: як тоді ставились ієрархи Болгарської православної церкви й керівництво Болгарської держави до заяв Константинопольської патріархії щодо «захоплення болгарами храмів канонічної церкви»? Чи не вважали тоді й чи не вважають досі у БПЦ усі свої дії щодо проголошення автокефалії правильними, а звинувачення у «схизмі» – безпідставними? Чому ж тоді Ви користуєтесь подвійною міркою: свої дії виправдовуєте, а такі самі дії українців – засуджуєте?

Агресія проти Української держави призвела до того, що православні віруючі в Україні вже не хочуть більше терпіти над собою владу церкви, яка підтримує цю агресію й окупацію. Тому українці сьогодні у все більшій кількості виявляють власну волю полишити підлеглість Московському патріархату й бути віруючими Української православної церкви Київського патріархату, що є їхнім законним правом.

У Конституції України (розділ ІІ стаття 35) сказано: Кожен має право на свободу світогляду й віросповідання. Це право включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої. В Законі України «Про свободу совісті та релігійні організації» (частина ІІ стаття 8) сказано: Держава визнає право релігійної громади на її підлеглість у канонічних та організаційних питаннях будь-яким діючим в Україні та за її межам релігійним центрам.

Ваша Святосте! Попри критичне ставлення до змісту Вашого листа, я відчуваю Ваше бажання сприяти церковному миру в Україні. Тому хочу повідомити Вам, що сьогодні православні віруючі Київського патріархату в Криму, а їх, згідно досліджень Центру Разумкова, є 11% населення Криму, тобто близько 200 тисяч парафіян, потерпають від постійних гонінь. Під загрозою знищення перебуває Кафедральний собор Святих Володимира та Ольги в місті Сімферополі: частина його приміщень уже продана незаконно через аукціон. Тому прошу Вас звернутись до президента Росії Володимира Путіна й патріарха Московського Кирила щодо захисту віруючих Кримської Єпархії УПЦ КП від переслідувань та сприяти збереженню ними власного церковного майна.

Також прошу Вас виступити на захист моїх парафіян кримчан Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Геннадія Афанасьєва, Андрія Чирнія, Олександра Костенка, які невинно засуджені за законами Росії тільки за те, що вони українці. Готовий за всіма фактами й подіями надати Вам належне роз’яснення та очікую Вашої відповіді. З любов`ю у Христі, Климент.

Климент архієпископ Сімферопольський і Кримський Української православної церкви Київського патріархату

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не завжди відображають позицію редакції

Оригінал публікації на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG