Доступність посилання

ТОП новини

Війна зробила мільйонерами Плотницього і Захарченка (преса)


Війна робить бідними сотні тисяч людей і багатими – кілька десятків

Щомісячне видання «Влада грошей» називає конкретні кроки, які повинна здійснити держава для стабілізації гривні, а також досліджує – для чого в Україні існують 12 центральних органів, відповідальних за боротьбу з корупцією. Позитивних висновків більше. Серед них те, що сьогодні в Україні склалася унікальна ситуація, коли навіть президент не має монополії на боротьбу з корупцією. Він не зможе повторити вслід за іспанським диктатором Франко: «Друзям – все, ворогам – закон».

У цьому ж числі «Влада грошей» пише, що війна робить бідними сотні тисяч людей і багатими – кілька десятків. Експерти видання провели аналіз діяльності ватажків донбаських сепаратистів, які встигли накопичити мільйонні статки як в рамках ведення бізнесу, так і незаконними методами.

Ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко (ліворуч) і ватажок угруповання «ЛНР» Ігор Плотницький
Ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко (ліворуч) і ватажок угруповання «ЛНР» Ігор Плотницький

У статті під заголовком «Топ-20 найбагатших керівників «ДНР» і «ЛНР» видання віддає першість Ігорю Плотницькому, який збагатився на війні на 30 мільйонів доларів, і Олександру Захарченку, статки якого перевищують 22 мільйона доларів.

Тижневик «Дзеркало тижня» припускає, що у 2016-му можливий сценарій, в якому криза в Україні консервується, політика залишається непослідовною, країна в «режимі жевріння» хаотично й безсистемно продовжує накопичувати зовнішні та внутрішні позики. Причому затягування цього сценарію навіть на шість наступних місяців може неминуче призвести країну до колапсу. І якщо до літа 2016-го у країні не зміняться підходи до управління державою, запас міцності вичерпається і шансів вибратися з кризи без іще більших втрат не буде, переконує тижневик у статті «Рік бабака».

В цьому ж числі «Дзеркало тижня» у публікації «Воєнна стратегія України: результати за рік» стверджує, що боєздатність Збройних сил підвищилася виключно за рахунок нагромадження реального бойового досвіду більшістю особового складу. Структурні зміни, які б дозволили перетворити армію на сучасний ефективний механізм, не відбулися. Основна причина – збереження громіздкої та неефективної управлінської структури, націленої не на вирішення бойових завдань, а на самозабезпечення і самозбереження, стверджує тижневик.

Журналісти видання «Фокус» визначили 10 найголовніших законів для розвитку України, ухвалених минулого року. Серед них – Закон про прозорі держзакупівлі, про публічне декларування майна чиновників, про Національну поліцію. Також Закон про державну службу, який, як стверджує видання, став одним із найбільш революційних. Якщо президент його підпише, то з травня 2016 держслужбовців призначатимуть на конкурсній основі. Важливим «Фокус» називає і Закон про реформування державних друкованих ЗМІ, згідно з яким в Україні таки почнеться роздержавлення української преси. Це означає, що влада більше не зможе створювати або бути співзасновником друкованих видань в країні. Винятком будуть лише дві офіційні газети – «Голос України» та «Урядовий кур'єр».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG