Доступність посилання

ТОП новини

Естонський волонтер: «У нас один небезпечний сусід – Росія»


Куйдо Кюлм (крайній праворуч) на тренуваннях батальйону «Азов»
Куйдо Кюлм (крайній праворуч) на тренуваннях батальйону «Азов»

«Ваші бійці не втомились захищати Україну, а ми – не втомилися вам допомагати»

Київ – Естонського спеціаліста з ІТ-технологій Куйдо Кюлма українські бійці називають «медичним Святим Миколаєм», оскільки уже понад півтора роки Кюлм збирає для них так звані «медичні рюкзаки». Зібрані у рюкзаках медикаменти врятували не одне життя у зоні воєнних дій на Донбасі. У розмові з Радіо Свобода Куйдо Кюлм розповідає, чому і коли вирішив допомагати українцям.

Я міркував, що можуть зробити естонці, щоб потім українці не казали, що естонський народ їм не допомагав

– Я нещодавно відкрив свою сторінку на Facebook і подивився, коли з’явився мій перший запис щодо необхідності підтримати Україну. Це був початок червня, я тоді зрозумів, що світ насправді нічного не зробив, щоб допомогти Україні. Усі ті фрази на кшталт «глибока стурбованість» і «виважена політика» – це ж нічого не означало насправді. І я міркував, що можуть зробити естонці, щоб підтримати Україну, щоб потім українці не казали, що естонський народ їм не допомагав. І я вирішив, що треба зробити бодай щось!

Куйдо Кюлм
Куйдо Кюлм

– І що саме Ви зробили?

22 червня 2014 року в Україну привезли першу партію – п’ять тактичних медичних рюкзаків. Перші рюкзаки були порожні, їх наповнювали українські волонтери, а потім уже ми в Естонії їх наповнювали

– Я провів моніторинг записів у соціальних мережах і знайшов на Facebook повідомлення волонтерської організації «Армія SOS», що українським військовим потрібні медичні рюкзаки. Тобто, потрібні медичні препарати й речі для зупинки крові, накладення перев’язок і джгутів, знеболююче, тощо. Я знав, що в Естонії працює завод-виробник таких рюкзаків, які далі наповнюють військові медики. Я повідомив на своїй сторінці, що хочу допомагати Україні, що мене цікавлять такі медичні рюкзаки – і до мене швидко долучились й інші небайдужі люди, і працівники заводу погодились допомогти. 22 червня 2014 року в Україну привезли першу партію – п’ять тактичних медичних рюкзаків. Про це українське телебачення зробило сюжет. А ми буквально за тиждень переслали вже другу партію таких рюкзаків. Перші рюкзаки були порожні, їх наповнювали українські волонтери, а потім уже ми в Естонії їх наповнювали і пересилали до Києва.

– Ви працюєте у складі волонтерської групи Vaba Ukraina («Вільна Україна»), які корисні речі, крім медичних рюкзаків, пересилаєте в Україну?

– Ми в Естонії швидко зібрали коло друзів України – це люди, які готові фінансувати наші проекти з підтримки українських військових. Крім рюкзаків, ми збираємо (купуємо) і передаємо в Україну обладнання для медичних установ. Також медичні рюкзаки ми теж тепер в Естонії збираємо, і пересилаємо українським колегам-волонтерам. Знаєте, я Вам скажу так: з’ясувалось, що в Естонії дуже багато людей, готових підтримати Україну. Хтось допомагає грошима (і таких людей багато), дехто збирає волонтерські пожертви, є люди, які приносять нам дитячі малюнки або в’яжуть теплі шкарпетки і рукавиці для українських бійців. Естонські політики теж Україну підтримують, але допомога пересічних естонців просто неперевершена!

Куйдо Кюлм з фельдшером батальйону «Азов»
Куйдо Кюлм з фельдшером батальйону «Азов»

– В Україні лунають голоси про те, що українці нібито втомились від війни, від допомоги армії. А в Естонії люди не стомились українців підтримувати?

Ми з вами союзники, у нас є спільна справа – перемогти новітню Російську імперію

– Ми розуміємо, що в Україні точиться війна. Я спілкуюся вдома зі своїми друзями, я приїжджав в Україну, і розмовляв з українськими солдатами. Ваші бійці не втомились захищати Україну, а ми – не втомилися вам допомагати. У нас один небезпечний сусід – Росія. І війна українців за свою свободу – це також війна Естонії за свою свободу і незалежність. Ми з вами союзники, ми не маємо права зупинятись, у нас є спільна справа – перемогти новітню Російську імперію. Перемога України – це перемога Естонії.

– А які Ваші враження від поїздок в Україну?

Офіцери НАТО кажуть, що вони вражені мужністю українських бійців, вони не вірили, що Україна зможе з нуля створити Збройні сили

– Українці – це міцний, феноменальний народ. Естонські військові, офіцери НАТО кажуть, що вони вражені мужністю і стійкістю українських бійців, тому що вони не вірили, що Україна зможе з нуля створити боєздатні Збройні сили. В Альянсі, можливо, вивчатимуть досвід формування і участі у боях добровольчих батальйонів, які стримали наступ російських військових на Донбасі. Але я бачив людей, які стояли на Майдані, і знав, що Україна переможе.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG