Доступність посилання

ТОП новини

Невдоволенням шахтарів Львівщини намагаються скористатись олігархи?


Ілюстраційне фото (©Shutterstock)
Ілюстраційне фото (©Shutterstock)

Червоноградські шахтарі страйкують через заборгованість по зарплаті

Гірники шахти «Степова» Державного підприємства «Львіввугілля» із 2 січня страйкують через заборгованість із зарплати. До них долучались і гірники «Великомостівської» шахти». На сьогодні шахтарям не виплатили половину зарплати за листопад і всю суму за грудень. Така заборгованість по зарплаті по усіх шахтах Державного підприємства «Львіввугілля».

Роботу шахти «Степової» гірники підтримують, але вугілля не видобувають. Для шахти це збитки, для прикладу, за добу тут видобувають тисячу тонн вугілля, а це 700 тисяч гривень.

«Ми вийшли кілька чоловік, щоб закріпити лаву, щоб не завалило. Бо потім важко буде розкачувати. Останнім часом увесь час затримують зарплату. Така ситуація по всій Україні, грошей не вистачає, все дуже подорожчало. Робота важка, хотілося б за неї відповідно і отримувати», – каже гірник «Степової» Василь Сковрон.

У 2015 році не було передбачено державної підтримки на вугільну галузь, тому гірникам постійно затримували виплату зарплати. Як пояснив представник Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, депутат від Львівщини Михайло Бондар (фракція «Народний фронт»), гроші на зарплату шахтарям шукали з різних фондів. Однак і на 2016 рік на сьогодні не ухвалено рішення про підтримку з боку держави вугільної галузі.

«У бюджеті 2016 року вдалося запланувати 500 мільйонів гривень на покриття погашення заборгованості по зарплаті, що утворилась у 2015 році. Буду відстоювати зміни у бюджеті, щоб було передбачено державну підтримку вугільної галузі. Якщо цього не станеться, то мають зібратись фахівці і врегулювати ціну на вугілля. Зараз за тону ціна 1100 гривень, це мало, має бути 1500-1600 гривень, щоб шахти могли давати собі раду самостійно», – наголосив парламентар.

Заборгованість обіцяють виплатити

Генеральний директор Державного підприємства «Львіввугілля» Андрій Дяченко в коментарі Радіо Свобода повідомив, що гірникам на сьогодні виплатили 46% від зарплати за листопад, решту суми вони отримають днями. А ось зарплату за грудень матимуть після 20 січня.

Є проблеми, але ситуація не така критична, щоб вдаватись до таких акцій протесту. Ми все робимо, щоб не було такого ганебного явища, як заборгованість по зарплаті
Андрій Дяченко

«Це нагнітання ситуації зараз, на даний момент всі працюють, окрім «Степової», у першу зміну сьогодні вийшли гірники. Так, є проблеми, але ситуація не така критична, щоб вдаватись до таких акцій протесту. Ми все робимо, щоб не було такого ганебного явища, як заборгованість по зарплаті», – говорить генеральний директор ДП «Львіввугілля».

Серед гірників нагнітають ситуацію певні зацікавлені кола, бо за цим насправді стоїть боротьба за ринок збуту енергетичного вугілля, а не вболівання за матеріальне становище шахтарів, зауважив керівник вугільного підприємства.

«Тому що сьогодні профіцит газової групи марки «Г», яка вантажиться на ТЕЦ «Бурштин», що належить ДТЕК «Західенерго» (ДТЕК – це енергетичний підрозділ фінансово-промислової групи «Системи Кепітал Менеджмент», створеної у Донецьку, акції якої належать Рінату Ахметову – ред.). Це боротьба за ринок, тому що на «Західенерго» вантажиться вугілля з шахт, які входять у структуру ДТЕК і також із шахт Державного підприємства «Львіввугілля»», – каже Андрій Дяченко.

Нині на складах «Львіввугілля» лежить на мільйон тонн вугілля більше, аніж у такий самий період минулого року. «На сьогодні на теплоелектростанції «Західенерго» ми відвантажуємо вугілля, а вони не мають куди збувати своє вугілля із приватних шахт ДТЕК, а ДТЕК і «Західенерго» – це одне ціле», – пояснює директор.

Коли держава передавала «Західенерго» у приватну власність, а до неї входять Бурштинська ТЕС, Ладижинська ТЕС і Добротвірська ТЕС, а також сервісні підприємства «Галременерго», «Львівенергоспецремонт», «Львівенергоавтотранс», «Західенергопостач», то вимогою було, щоб цей виробник електроенергії та тепла купував 80% вугілля у державних підприємств, зокрема у «Львіввугілля» і «Волиньвугілля», нагадує Андрій Дяченко. За президенства Віктора Януковича ці два державні підприємства постійно мали проблеми зі збутом вугілля для теплоелектростанцій. Тоді неодноразово місцеві депутати апелювали до президента і прем’єр-міністра з вимогою врегулювати проблеми збуту вугілля на об’єкти підприємства «Західенерго», щоб теплоелектростанції, котрі належать компанії Ріната Ахметова, купували і вугілля з шахт Львівсько-Волинського басейну. Міністерство енергетики та вугільної промисловості намагається врегулювати проблему збуту вугілля.

Тим часом гірники планують страйкувати, допоки їм не виплатять заборговану зарплату, і вже керівництво незалежної профспілки гірників України заявило, що 12 січня шахтарі перекриють дорогу до пункту пропуску на українсько-польському кордоні.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG