Доступність посилання

ТОП новини

Європейський суд з прав людини зобов’язав Росію сплатити компенсацію учаснику протестів


Європейський суд з прав людини
Європейський суд з прав людини

Я впевнений, що не виплатить Росія, бо в неї криза, як завжди – активіст

Європейський суд з прав людини постановив, що російська влада порушила права активіста, якого було заарештовано за участь у масових антиурядових протестах у Москві в 2012 році. Рішення, що було оприлюднено у Страсбурзі 5 січня, надійшло лише через кілька тижнів після того, як президент Росії Володимир Путін підписав закон, який дозволяє Росії не виконувати рішення міжнародних судів.

ЗАВАНТАЖИТИ

Європейський суд з прав людини зобов’язав Росію виплатити 25 тисяч євро як компенсацію опозиціонерові, активістові партії «Демократичний союз», 53-річному москвичу Євгенові Фрумкіну. Суд визнав, що російська влада порушила його права при затриманні під час заворушень на Болотній площі Москви 6 травня 2012 року, а також в перебігу судового процесу над ним. Суд зобов’язав Росію до сплати ще 7 тисяч євро в рахунок оплати судових витрат. Ці суми Росія повинна виплатити заявнику протягом трьох місяців після того, як рішення суду набере чинності; Росія має право його оскаржити.

В інтерв’ю російській службі Радіо Свобода Євген Фрумкін висловив задоволення ухваленим рішенням, але і сумнів у тому, що російська влада його виконає.

Я впевнений, що цих грошей не виплатять. Я в цьому ні хвилини не сумніваюся
Євген Фрумкін

«Я дуже задоволений, але я впевнений, що цих грошей не виплатять. Я в цьому ні хвилини не сумніваюся. Але якщо виплатять, я їх відразу вишлю нашим хлопцям-«болотникам». Але я впевнений, що не виплатить наша Російська Федерація, бо в неї криза, як завжди», – заявив активіст.

Фрумкін безрезультатно намагався оскаржити рішення про арешт у вищих російських судових інстанціях перед тим, як подав скаргу до Страсбурзького суду. Аналогічні скарги до Страсбурзького суду подали ще семеро заявників, у тому числі опозиційний політик Олексій Навальний, який також був затриманий на площі, коли тисячі росіян вийшли на демонстрацію напередодні інавгурації президента Путіна на третій термін. В результаті сутичок із поліцією були заарештовані сотні громадян. Кілька десятків зазнали судових переслідувань.

На думку юриста Кирила Коротєєва, який представляв інтереси Євгена Фрумкіна в Європейському суді з прав людини, головне рішення полягає у тому, що суд визнав, що дії російської поліції були неадекватними.

Поліція не виконала своїх найбільш базових функцій щодо роботи на масових зібраннях
Кирило Коротєєв

«Важливо те, що Європейський суд (з прав людини) дійшов висновку, що поліція не виконала своїх найбільш базових функцій щодо роботи на масових зібраннях людей», – сказав російський юрист.

У справі Євгена Фрумкіна Страсбурзький суд визнав прийнятними порушення за чотирма статтями європейської Конвенції з прав людини. У рішенні, опублікованому 5 січня, мовиться, що стосовно Євгена Фрумкіна були порушені: право на свободу та особисту недоторканність, право на справедливий судовий розгляд, право на свободу зборів і об’єднань і межі використання обмежень щодо прав громадян.

У 2013 Європейський суд з прав людини зобов’язав Москву виплатити майже 2 мільярди євро акціонерам нафтової компанії Юкос, яку було подбрібнено і продано наближеним до Кремля бізнесменам. У грудні минулого року президент Путін підписав закон, який дав російському Конституційному судові право вирішувати, чи виконувати постанови Європейського суду з прав людини. Це рішення оглядачі вважають відповіддю Кремля на рішення Страсбурзького суду. Росіяни – одні з найчастіших позивачів до Європейського суду з прав людини проти своєї держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG