Доступність посилання

ТОП новини

Замовників вбивства Гонгадзе встановити вже неможливо?


Олексій Пукач під час судового засідання у Апеляційному суді міста Києва. Квітень 2015 року
Олексій Пукач під час судового засідання у Апеляційному суді міста Києва. Квітень 2015 року

Апеляційний суд залишив без змін вирок Пукачу, засудженому до довічного ув’язнення за вбивство Гонгадзе

Апеляційний суд Києва 6 січня визнав законним вирок щодо довічного ув’язнення Олексія Пукача за вбивство у 2000 році журналіста Георгія Гонгадзе. Відтак, вирок суду першої інстанції для колишнього начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС України Пукача набув законної сили. Його захист заявляє, що подаватиме касацію на це рішення до Вищого спеціального суду. Тим часом, адвокат вдови Георгія Гонгадзе – Мирослави – висловлює переконання, що можлива касація уже не змінить долі Пукача і він таки поїде відбувати покарання.

Апеляційний суд визнав, що Печерський районний суд Києва повно і всебічно дослідив усі матеріали справи та виніс справедливий вирок Олексію Пукачу. Таким чином, Апеляційний суд визнав його винним в умисному вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе і у побитті громадського діяча Олексія Подольського у 2000 році, й залишив чинним покарання у вигляді довічного ув’язнення.

Не робіть з мене клоуна. Я військовою людиною був, є і буду. Таку нечисть ловив, ловлю і буду ловити
Олексій Пукач

«Колегія суддів ухвалила рішення Печерського районного суду Києва щодо Пукача Олексія Петровича залишити без змін, апеляційну скаргу – без задоволення», – мовиться в ухвалі суду, яку зачитав головуючий колегії суддів Степан Гладій.

Після оголошення рішення суду Пукач висловив незгоду. «Не робіть з мене клоуна. Я військовою людиною був, є і буду. Таку нечисть ловив, ловлю і буду ловити», – заявив Пукач.

Захист Пукача заявив, що подаватиме касацію

Чітко, чорним по білому написано, що якщо відмовляють нам у клопотанні про застосування строків позовної давності, то як мінімум повинні замінити «пожиттєвий» термін на 15 років
Максим Герасько

Адвокат Олексія Пукача Максим Герасько назвав таке рішення прямим порушенням законодавства і заявив, що захист подаватиме касацію.

«Чітко, чорним по білому написано, що якщо відмовляють нам у клопотанні про застосування строків позовної давності, то як мінімум повинні замінити «пожиттєвий» термін на строк – хоча б на 15 років», – наголосив Герасько.

Валентина Теличенко
Валентина Теличенко

Валентина Теличенко, адвокат Мирослави Гонгадзе, вдови вбитого журналіста, задоволена нинішнім рішенням Апеляційного суду.

Навіть під час сьогоднішнього засідання Пукач демонстрував, що він не кається, не визнає вини, що він залишається небезпечним для суспільства
Валентина Теличенко

«Я вважаю, що рішення Апеляційного суду Києва є законним, воно відповідає на всі закиди апелянтів. Покарання, яке призначив Пукачеві суд першої інстанції – довічне позбавлення волі – залишилося. І це правильно. Навіть під час сьогоднішнього засідання Пукач демонстрував, що він не кається, не визнає своєї вини, що він далі залишається небезпечним для суспільства», – сказала Теличенко в інтерв’ю Радіо Свобода.

Касація не змінить долі Пукача – Теличенко

За словами Валентини Теличенко, якщо захист Олексія Пукача писатиме касацію, вона готуватиме на них заперечення. При цьому Теличенко переконана, що можлива касація уже не змінить долі Пукача.

Вирок набув законної сили. Пукач поїде відбувати своє довічне позбавлення волі
Валентина Теличенко

«Після оголошення сьогоднішнього рішення апеляційного суду, матеріали щодо Пукача будуть передані до пенітенціарної системи, адже сьогодні вирок набув законної сили. Пенітенціарна система, визначивши місце, де Пукач відбуватиме покарання, етапуватиме його до того місця, не чекаючи касаційного розгляду. Тобто, Пукач поїде відбувати своє довічне позбавлення волі», – наголосила адвокат.

Думаю, що слідчі, які зараз працюють у Генпрокуратурі, не обмежені ні політичними рамками, ні іншими перешкодами. Єдине, що їм шкодить – те, що минуло багато часу
Валентина Теличенко

Олексій Пукач – це організатор і виконавець вбивства Георгія Гонгадзе, наголошує Валентина Теличенко. Що ж до замовників, то їх і надалі встановлює досудове слідство Генеральної прокуратури. Зважаючи на те, що з моменту злочину минуло понад 15 років, то наразі залишається останній шанс отримати результати досудового слідства, говорить Теличенко. «Думаю, що слідчі, які зараз працюють у Генпрокуратурі, не обмежені ні політичними рамками, ні іншими перешкодами. Єдине, що їм шкодить – те, що минуло багато часу. Але тим не менше, думаю, що невдовзі, звісно, не йдеться про дні, йдеться про місяці, Генеральна прокуратура повідомить суспільству про результати досудового слідства», – наголосила Валентина Теличенко.

Смерть Кравченка унеможливлює встановити замовників – Фесенко

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

Утім політичний експерт Володимир Фесенко сумнівається, що замовники вбивства Георгія Гонгадзе будуть знайдені.

Це вже просто неможливо. Не тому, що не хоче Генпрокуратура чи ще хтось. Зник ключовий свідок – це Юрій Кравченко. Скоріше за все, він і був основним замовником вбивства
Володимир Фесенко

«Це вже просто неможливо. Не тому, що не хоче Генпрокуратура чи ще хтось. Думаю, що це неможливо, оскільки зник ключовий свідок – це Юрій Кравченко. Він був, по-перше, людиною, яка віддала наказ це зробити, а по-друге, скоріше за все, він і був основним замовником цього вбивства. Таким чином він прокладав для себе шлях до влади. Є багато свідчень того часу, що у нього були великі амбіції – він хотів стати прем’єр-міністром», – сказав Фесенко в інтерв’ю Радіо Свобода.

Колишній міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко, за офіційною версією, у 2005 році покінчив життя самогубством, вистреливши двічі у голову. Проте багато хто вважає смерть Кравченка вбивством.

Слідство триває…

Журналіста Георгія Гонгадзе вбили восени 2000 року. Майже через вісім років, 15 березня 2008 року, Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС – Валерія Костенка, Миколу Протасова і Олександра Поповича – і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 13 років.

29 січня 2013 року Печерський райсуд Києва визнав Олексія Пукача винним у вбивстві Георгія Гонгадзе і присудив йому довічне ув’язнення. Через рік суд почав у закритому режимі розглядати апеляцію на вирок. Наприкінці 2014 року Генпрокуратура виступила за відкритий розгляд справи. Апеляційний суд Києва ухвалив рішення про відкритий режим слухання апеляції на вирок Пукачу.

Зі зникненням Георгія Гонгадзе у 2000 році в Україні розгорівся політичний скандал навколо можливої причетності до цього вбивства тодішнього президента України Леоніда Кучми та голови Адміністрації президента Володимира Литвина.

Олексій Пукач назвав замовниками вбивства Гонгадзе Володимира Литвина, Леоніда Кучму, а також тодішнього міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка.

У 2011 році проти Леоніда Кучми порушили кримінальну справа за підозрою у перевищенні влади, наданні незаконних розпоряджень керівництву МВС, які призвели до вбивства журналіста Гонгадзе. А у 2012 році Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ визнав, що кримінальну справу проти Кучми порушили незаконно.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG