Доступність посилання

ТОП новини

Загострення на Донбасі свідчить, що Кремль хоче дестабілізувати всю Україну – експерт


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

У переддень Різдва та наступної доби різко зросла кількість обстрілів на Донбасі, в яких українські збройні сили і бойовики звинувачують одне одного

Київ – На Святвечір, проросійські сепаратисти різко збільшили кількість обстрілів на Донбасі, у тому числі з застосуванням танків та мінометів, визнають і в Адміністрації президента України, і в штабі АТО. Ідеться про понад 50 обстрілів за добу, причому їхня інтенсивність зменшилася лише після попередження українських збройних сил, що «у відповідь вони готові знищити вогневі точки бойовиків». Самі ж сепаратисти звинуватили українську сторону в обстрілах підконтрольних їм територій, зокрема – міст Горлівка і Донецьк. Військові експерти вважають, що активізація бойових дій є одним із елементів плану Кремля щодо дестабілізації в Україні в цілому, а паралельно – способом відвернути увагу тих, хто воює на боці сепаратистів, від проблем, які накопичуються на окупованій частині Донбасу.

Сьомого січня збільшилася кількість обстрілів з боку проросійських сепаратистів на Донбасі у зоні українсько-російського конфлікту, повідомив прес-офіцер Спільного центру з контролю й координації питань припинення вогню (СЦКК) Сергій Берець.

Святвечір приніс рекордну кількість обстрілів з початку 2016 року
Сергій Берець


За його даними, у ніч із 6 на 7 січня ситуація була напруженою. «Святвечір приніс рекордну кількість обстрілів з початку 2016 року», – заявив Берець. І додав, що спроби припинити обстріли через російських членів СЦКК не дали результату. Зрештою, за словами Сергія Береця, українська сторона Центру звернулася до місії ОБСЄ на Донбасі, щоб її представники попередили ватажків сепаратистів: у разі продовження бойовиками масованих обстрілів українська армія «застосує всі наявні засоби для знешкодження вогневих точок супротивника».

«Лише після такого попередження вогонь бойовиків вдалося зупинити», зазначає прес-офіцер СЦКК. Однак додає, що сепаратисти продовжили накопичування на лінії зіткнення бойову техніку, яка мала би бути відведена, відповідно до мінських угод.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

Про те, що бойовики інтенсивно порушують режим тиші на Донеччині, повідомив і речник Адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко. Але уточнив, що важкого озброєння, зокрема артилерії, упродовж доби сепаратисти не застосовували.

«На маріупольському напрямку незаконні збройні формування порушили режим тиші у Мар’їнці, Гранітному та Широкині, застосовуючи стрілецьку зброю та гранатомети, зокрема АГС-17. У Мар’їнці внаслідок бойових дій один український військовий отримав поранення», – сказав Лисенко.


Андрій Лисенко також розповів, що сили АТО виявили три схованки зі зброєю у прифронтовій зоні на Донеччині, які, імовірно, призначалися для диверсійних груп сепаратистів.

Упродовж дня бойовики ще 18 разів порушили режим припинення вогню, повідомляє штаб АТО.


Бойовики прицільно стріляють із танків в українські опорні пункти, загиблих немає – штаб АТО

Зокрема, ідеться про два прицільних обстріли українських опорних пунктів із застосуванням танка та крупнокаліберних кулеметів у районі села Невельське та міста Світлодарськ на Донеччині.

Більшість обстрілів мали місце у передмістях Донецька, водночас на Луганщині та Маріуполі удень було тихо, визнають у штабі АТО.

Проросійські сепаратисти, які контролюють Донецьк та Луганськ, зі свого боку, звинуватили в обстрілах та мародерстві українську сторону. На сайті сепаратистів «Донецьке агентство новин» ідеться про шість порушень режиму тиші з боку української армії біля Донецька, Горлівки та Маріуполя, водночас звинувачення на свою адресу вони відкидають.

Микола Сунгуровський
Микола Сунгуровський

Директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський пояснив погіршення ситуації на фронті не так підготовкою наступальних дій, як наміром сепаратистів та Кремля розхитати ситуацію всередині України, доповнюючи це збройними провокаціями на лінії розмежування.

Маріонеткові режими виконують вказівки Кремля з метою дестабілізації України в цілому
Микола Сунгуровський

«Причина в тому, що маріонеткові режими так званих «республік» виконують вказівки Кремля з метою дестабілізації України в цілому. Це така собі реалізація планів Володимира Путіна щодо України. Чому до масованих обстрілів вдалися саме зараз? Щоб підтримати дух бойовиків із числа місцевих мешканців, та відвернути їхню увагу від численних проблем у зоні АТО, – пояснює експерт. – А також – «спалити» протестний потенціал, щоб не було реекспорту екстремізму з українського Донбасу до Росії».

На думку Сунгуровського, найгіршим варіантом розвитку подій може бути ситуація, коли західні держави тиснутимуть на Україну, щоб вона визнала вибори на Донбасі без передачі українській стороні контролю над кордоном. Оскільки у подальшому сепаратисти можуть виступати проти обмежень або винятків з норми про амністію, проти існування самої лінії розмежування, а в разі відсутності компромісу – звертатися по офіційну збройну допомогу до Росії, припускає Сунгуровський. Він вважає такий розвиток подій менш імовірним, ніж спроби Кремля дестабілізувати Україну, але наголошує, що українській владі та військовому командуванню слід обов’язково враховувати такі ризики у своєму плануванні.

Український військовослужбовець ставить свічку під час Різдвяного богослужіння в соборі святого Івана Богослова. Харків, 7 січня 2016 року
Український військовослужбовець ставить свічку під час Різдвяного богослужіння в соборі святого Івана Богослова. Харків, 7 січня 2016 року

Раніше президент Петро Порошенко заявляв, що Збройні сили України за минулий рік зміцнилися та готові до будь-якого розвитку подій на Донбасі.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG