Доступність посилання

ТОП новини

Українську економіку і політику контролює невеличка група олігархів (світова преса)


«Реформи Україні конче необхідні, але на початку вони будуть досить болісними» – Svenska Dagbladet

Шведський часопис Svenska Dagbladet розмірковує щодо того, які перспективи відкриває для України Угода про вільну торгівлю з ЄС, водночас зважуючи шанси Києва набути членство у Євросоюзі. Польське видання Rzeczpospolita розглядає заяву російського фахівця з міжнародних відносин, що у випадку коли б Польща допомагала Україні військовими засобами на сході України, Росія б вдерлась до країн Балтії. Сингапурський щоденний часопис The Straits Times повідомляє про те, що британські розслідувальні журналісти повідомили, що ідентифікували російських військових, які стоять за збиттям пасажирського літака рейсу МН17 над східною Україною.

Найпопулярніше видання Швеції, часопис Svenska Dagbladet, друкує статтю «Угода про вільну торгівлю – лакмусовий папірець для України». Підзаголовок промовляє: «Реформи Україні конче необхідні, але на початку вони будуть досить болісними. Реформи можуть призвести до політичних заворушень». Видання пише, що, коли забуксувало підписання Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом наприкінці 2013 року, десятки тисяч українців вийшли на Майдан. І коли елітні підрозділи сил безпеки намагалися розігнати демонстрантів, вони поверталися у значно більшій кількості, налаштовані ще затятіше.

Svenska Dagbladet зазначає, що всі ті, хто стояв на Майдані, а це – водії таксі, студенти, вчителі та дрібні підприємці – не знали всіх деталей Угоди про асоціацію з ЄС. Єдине, що тоді важило, як пише шведський часопис, – це довести, що Україна є частиною Європи. Нині українці досягли того, чого прагнули тоді. З 1 січня 2016 року почала діяти Угода про вільну торгівлю між Європейським Союзом та Україною. Втім, ця угода є лише частиною ширшого документу. Якщо все піде у належному руслі, це має привести до скасування віз для громадян України. Кінцева мета, як додає газета, у разі, звісно, якщо буде виконано всі вимоги, – це членство України в Європейському Союзі. Все це буквально за рогом, якщо вірити президентові Порошенку.

Хоча, як веде далі шведський часопис, у Брюсселі досить стиха говорять про перспективу членства України у ЄС. Після грецької кризи та мільйона біженців, про яких ще варто подбати, чи реалістичною є перспектива привести нового великого і бідного члена до табору ЄС? На додаток, як пише видання, у Нідерландах у квітні пройде референдум щодо Угоди про асоціацію, і хоча це голосування має лише дорадчу вагу, нідерландське «ні» значитиме подальше буксування і затримки у просуванні Києва до ЄС.

Тим часом, шведська газета зазначає, що в Україні очікування від Євросоюзу доволі високі. Президент Порошенко сам допоміг створити ці високі очікування, які, на жаль, радше було подано з метою зміцнити його власну позицію, аніж зміцнити позицію України.

Насамкінець Svenska Dagbladet зазначає, що з Києва також надходили і деякі позитивні новини. Уряд у Києві спромігся домовитись про списання великої частини боргу завдяки компетенції міністра фінансів Наталії Яресько. Було створену нову поліцію. Проте, головні проблеми залишаються такими ж, як і на час Майдану. Високий рівень корупції аж ніяк не знизився. Українську економіку та політиків контролює невеличка група олігархів, які сягають самої верхівки, яка, у свою чергу, ухвалює потрібні для них рішення.

«Угода про вільну торгівлю з ЄС – лакмусовий тест на випробування України»


Польське видання Rzeczpospolita друкує матеріал «Російський фахівець: якби Польща допомогла Україні, вона була б розчавлена». Часопис цитує ключового російського експерта Центру військово-політичних досліджень Михайла Александрова, який висловлює на шпальтах польського видання думку, що, якби справа дійшла до конфронтації з НАТО, Росія вдерлася б до балтійських держав. Росіянин вважає, що НАТО не хоче бути втягнутим до реальної війни. Також, за його словами, Північноатлантичний альянс не надто хоче боронити зараз Туреччину. Отож, на думку російського експерта, у разі підтримки Туреччини НАТО б втратив країни Балтії, які б швидко і без затримок окупувала Росія.

Російський експерт пише про подальші сценарії розвитку конфлікту з Туреччиною. Уявімо собі, як він каже, що у відповідь на збитий Туреччиною російський літак російська бойова авіація бомбардує один з турецьких аеродромів. Туреччина у відповідь на це, каже Александров, замкнула б протоку Босфор. За цих обставин росіяни не мали б жодного іншого виходу, крім як проходити Босфор з використанням бойових сил. Все це, на думку росіянина, призвело б до ескалації конфлікту, до якого було б втягнуте НАТО.

За словами Михайли Александрова, окрім конфронтації з Туреччиною, нині нема чого боятися. Він також стверджує, що малоймовірною виглядає ескалація конфлікту на Донбасі. За його словами, які наводить польське видання, якщо війна на Донбасі таки відновиться, Росія введе туди своє військо. За умов, що Україна не є членом НАТО, єдиний, хто може прийти на допомогу Україні на Донбасі, – це Польща, член НАТО, яка очікувала б на підтримку решти країн-членів Альянсу. Відтак, за логікою російського експерта, втягування Польщі до українського конфлікту стане передумовою російського вторгнення до країн Балтії. На думку росіянина, Польща не в змозі розпочинати серйозні дії у цьому напрямку, бо ж була б досить швидко розчавлена російським військом.

Rzeczpospolita насамкінець пояснює, що Російський центр військово-політичних досліджень, у якому працює Михайло Александров, існує при Державному інституті міжнародних відносин (МГИМО). Фінансування цієї структури надходить від російського Міністерства закордонних справ, а також безпосередньо від концерну з виробництва зброї «Алмаз-Антей», який виробляє ракетні системи і належить міністерству оборони Росії.

«Якщо Польща допомагатиме Україні, її розчавлять»


Популярний у Південно-Східній Азії сингапурський щоденний часопис The Straits Times публікує матеріал з назвою «Британці ідентифікували росіян, винних у збитті літака рейсу МН17». У статті повідомляється, що нідерландські слідчі заявили, що вивчатимуть з усією серйозністю заяву групи британських журналістів, які ідентифікували російських військових, винних у катастрофі пасажирського літака авіакомпанії Malaysia Airlines, який було збито над Східною Україною у липні 2014 року. Базована у Великій Британії громадська група «Цивільні слідчі-журналісти», яка зветься Bellingcat, як повідомляє часопис, спеціалізується на обробці даних, що з'являються у соціальних мережах та інших відкритих джерелах.

Сингапурське видання пише, що речник нідерландських слідчих Вім де Бруйн повідомив, що після Різдва слідчі у Нідерландах отримали доповідь від британської організації, яку буде детально вивчено, і визначено, чи доповідь можна буде використовувати для кримінального слідства. Часопис нагадує, що пасажирський літак рейсу МН17 було збито російською ракетою «Бук», що спричинило загибель всіх 298 пасажирів, які перебували на борту літака. Газета додає, що Захід та Україна заявляють, що ракета була випущена з теренів, контрольованих проросійськими сепаратистами, проте Москва це заперечує, у свою чергу, звинувачуючи українських військових.

The Straits Times веде далі, що 2014 року британська організація Bellingcat повідомила, що пускова установка російськоі ракети «Бук», яку було помічено 17 липня у зоні, контрольованій проросійськими бойовиками, прибула на територію України з російською військовою колоною і походить з 53-ої протиповітряної частини російського війська. Ця військова частина базується у Курську. Згодом цю пускову установку було зазнято знову, але одна з її ракет вже була відсутня. далі часопис наводить слова засновника організації Bellingcat Еліота Гіґґінса, який повідомив нідерландському телеканалу NOS, що його колеги індентифікували 20 російських вояків з цієї військової частини. Поміж цих російських вояків, за словами Гіґґінса очевидно є той, хто саме поцілив ракетою у пасажирський літак, або, принаймні, та особа належить до цього числа російських військових.

На додаток, як повідомляє сингапурське видання, доказами британської організації є фото, розміщені в інтернеті, а також військові дані щодо цієї частини російського війська, які можна знайти в інтернеті. Доповідь організації Bellingcat має бути оприлюднена вже невдовзі. Водночас, видання додає, що минулого року команда нідерландських слідчих зробила висновок у своїй остаточній доповіді, що пасажирський літак рейсу МН17 було збито російською ракетою «Бук» з теренів, утримуваних проросійськими бойовиками у Східній Україні.

Російська сторона, зокрема, збройний концерн «Алмаз-Антей», виробник ракети, у свою чергу, визначив доповідь як упереджену. Росія також звинувачувала українських військових, проте наклала вето на резолюцію ООН щодо створення кримінального трибуналу для виявлення винних у збитті літака. Сингапурська газета завершує, повідомляючи, що цього року Україна має використати своє тимчасове місце у Раді безпеки ООН для того, аби притягти винних до відповідальності.

«Група, базована у Сполученому Королівстві, каже, що визначила тих росіян, які стоять за збиттям літака рейсу МН17»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG