Доступність посилання

ТОП новини

Грип «косить» Донбас, а у МОЗ закликають не панікувати


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Ми не досягли порогу епідемії. Це звичайний сезон грипу» – Квіташвілі

Епідемічний поріг захворюваності на грип в Україні не перевищений, заявляють у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ). Та попри це (з 28 вересня 2015 року до 10 січня 2016 року) лише офіційно вже зафіксовано 25 летальних випадків. Найбільше вірус «лютує» на Донбасі. Лікарі радять не займатись самолікуванням і звертатись до спеціалістів у перші 48 годин після появи ознак хвороби.


Свій третій день народження Анна-Марія зустріла у лікарні Краматорська. «Ми, на жаль, і Різдво так зустрічали, і Новий рік. Після прогулянки прийшли додому і почався кашель. За ніч він сильно погіршав і піднялась висока температура. Вранці в неї вже голос осип і кашель став настільки сильним, що їй стало важко дихати. Довелось звернутись до лікаря», – розповідає мама дівчинки Анна.

Зараз у стаціонарі дитячої лікарні Краматорська лікують 52 дітей. За словами лікарів, жителів Краматорська атакує декілька видів вірусів. Хвороба вже забрала життя 17 дорослих. В аптеках уже розкупили ліки проти інфекції та навіть пов’язки на обличчя. Всі навчальні та спортивні заклади зачинені на карантин.

«У 2015-2016 році на арену вийшло три віруси: «свинячий грип», «каліфорнійський» і новий тип вірусу А – це Швейцарія. Також грип типу Б – так званий «Пхукет» (Н1N1 Phuket). Імунітету у людей від нього немає», – каже тамтешній обласний дитячий інфекціоніст Дмитро Яковенко.

У сусідньому Слов’янську теж лютує хвороба. Одна жінка померла, в стаціонарі 179 пацієнтів, в інфекційному відділі 5 осіб у важкому стані. Серед хворих не лише цивільні, але й військові.

«Різке підвищення температури було до 39,6 градусів. І так протягом п’яти днів. Не збивалось нічим. Стало легше після уколів», – змальовує свій стан військовослужбовець Олександр.

За даними Центру грипу та ГРВІ «Українського центру з контролю та моніторингу захворювань МОЗ України» та Держсанепідслужби України, за перший тиждень нового року у країні захворіли 123 тисячі 700 українців. Із них 61,7% – діти. Різке збільшення темпу захворюваності спеціалісти фіксують у Донецькій (на 58,3%), Луганській (на 43,3%), Полтавській (на 42,1%), Сумській (на 53,4%) і Київській (на 27,4%) областях.

Станом на 10 січня МОЗ заявляє про 25 летальних випадків по всій Україні. Усі померлі були не щеплені проти грипу, по віковій категорії це 1 дитина, 23 особи у віці від 34 до 44 років, 1 особа – літнього віку.

У той же час медики у регіонах озвучують набагато більші цифри. Так, лише в Краматорську та Одеській області офіційно зафіксовано 30 смертей, а ще 7 – у Вінницькій. Є 4 жертви в Києві та області.

Без паніки?

Попри такі розбіжності у Міністерстві охорони здоров’я українців закликають не панікувати і запевняють, що епідемії поки що немає.

«Ми не досягли порогу епідемії. Це звичайний сезон грипу. Кількість звернень до лікарень на сьогодні – це та кількість, яка не змінюється з року в рік», – запевнив міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі. За його словами, наразі у поліклініках збирають інформацію про цьогорічні штами.

В Україні епідеміологічний поріг щодо грипу не перевищили – Квіташвілі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00


Говорити ж про спалах епідемії можна буде лише тоді, коли на 10 тисяч українців припаде 60 випадків захворювання і це за короткий період. Втім, даних за останні дні у МОЗ ще не опублікували, а саме зараз, коли погода почала змінюватися в бік потепління, кількість заражень вірусом зростає, відзначають лікарі.

Щоб уберегтись від хвороби, лікарі традиційно рядять уникати контакту з хворими, провітрювати приміщення, робити вологе прибирання, калорійно харчуватись і не зловживати алкоголем. В жодному разі не займатись самолікуванням закликають людей з груп ризику, до яких входять діти до 5 років, вагітні жінки, літні люди та люди із хронічними захворюваннями.

Олександр Квіташвілі
Олександр Квіташвілі

«Препарати, які є в країні, «Таміфлю», яке всі знають, працюють у перші 48 годин. Самолікуванням займатись не можна. Треба, щоб ліки призначав спеціаліст», – наголошує Квіташвілі.

По країні пік захворювання прогнозують на другу половину січня – початок лютого, коли після канікул діти повернуться в школи, а дорослі вийдуть на роботу.

Детальна інформація про те, що робити, щоб вберегтися від грипу, розміщена на сайті МОЗ, де, зокрема, зазначається, що вже при появі перших симптомів (біль в горлі, нежить, біль у м’язах, висока температура) не варто виходити з дому навіть заради візиту до лікаря – його слід викликати додому.

  • Зображення 16x9

    Сергій Горбатенко

    Позаштатний кореспондент Радіо Свобода з 1 лютого 2015 року. Автор матеріалів для Радіо Донбас.Реалії.

    Працював журналістом у Громадському телебаченні Донбасу, регіональним представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Донецькій області. Був редактором на телеканалах «ТОР» і «С+» (Слов’янськ). Закінчив філологічний факультет Донбаського державного педагогічного університету (Слов’янськ).

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG