Доступність посилання

ТОП новини

Коли мобілізовані під час четвертої хвилі повернуться з АТО додому?


Плакат Юрія Неросліка
Плакат Юрія Неросліка

Демобілізація через рік – це не норма закону – юрист

Київ – Мобілізовані під час четвертої хвилі служать у зоні конфлікту на сході України вже майже рік. Коли точно відбудеться демобілізація, їм не кажуть. Раніше начальник Генштабу заявляв, що планово військові повернуться додому тільки навесні. Юристи, тим часом, зазначають, що законодавчо терміни військової служби «в особливий період» не врегульовані, тому треба чекати указу президента.

Романа Лащенка мобілізували до війська у лютому минулого року, він служить на Донеччині, але коли потрапить додому, не знає. Говорить: командир бригади сказав, що демобілізація почнеться не раніше весни.

Із забезпеченням постійні проблеми, із технікою і пальним, до солдатів ставляться, як до худоби. Я б не починав цю розмову про демобілізацію, але через це ставлення я не хочу більше тут перебувати
Романа Лащенка

«У мене товариш в іншій бригаді, то їх вже вивели із зони АТО і проводять демобілізацію частинами, це я напевно знаю. А ми все ще тут, – розповідає чоловік. – Із забезпеченням постійні проблеми, із технікою і пальним, до солдатів ставляться, як до худоби. Я б не починав цю розмову про демобілізацію, але через це ставлення я не хочу більше тут перебувати».

Віктор Муженко
Віктор Муженко

На початку грудня минулого року про запланований початок демобілізації «четвертої хвилі» в інтерв’ю «5-му каналу» заявив начальник Генштабу Збройних сил Віктор Муженко: «Якщо все буде відбуватися у плановому порядку, то демобілізацію ми плануємо на березень-квітень».

Владислав Селезньов
Владислав Селезньов

Терміни демобілізації залежать від ситуації у зоні конфлікту, зазначив у коментарі Радіо Свобода речник Генштабу Владислав Селезньов. За його словами, часові рамки у законодавстві не вказуються, там мова йде про державні гарантії для військовозобов’язаних, які проходять службу, і держава гарантує збереження робочого місця за такими людьми протягом усього періоду їхнього перебування у лавах Збройних сил України.

«Демобілізація через рік – це не норма закону»

Людей брали на військову службу на «особливий період», пояснює юрист, представник ініціативи «Правова допомога учасникам АТО» Роман Титикало.

У багатьох є така думка, що демобілізація має відбутися не пізніше, ніж через рік. Але це не норма закону, це досвід попередніх демобілізацій
Роман Титикало

«У багатьох є така думка, що демобілізація має відбутися не пізніше, ніж через рік. Але це не норма закону, це досвід попередніх демобілізацій – зауважує він. – В указі президента про демобілізацію першої та другої хвиль було вказано: забезпечити звільнення військовослужбовців по демобілізації не пізніше, ніж через рік з моменту їхнього призову. Була норма у Трудовому кодексі, що мобілізованих не можна звільняти протягом року, але зараз її змінили».

Власне, демобілізація на «особливий період», за словами Титикала, проводиться, якщо цей період закінчується або ж є відповідний спеціальний указ президента. Водночас, на думку адвоката, перша, друга і третя хвилі мобілізованих служили трохи більше року, тому затягувати із демобілізацією влада і цього разу не буде.

Сьома хвиля мобілізації буде не такою численною, як теперішня четверта – Селезньов

Зараз тривають перемовини щодо проведення наступної – сьомої – хвилі мобілізації, зазначає Владислав Селезньов. За його словами, вона буде значно менша, ніж четверта, яка за період конфлікту на Донбасі була найчисленнішою.

Я не можу вести мову про те, що сьомої хвилі мобілізації не буде, бо зрозуміло, що агресія Російської Федерації проти нашої країни продовжується
Владислав Селезньов

«Я не можу вести мову про те, що сьомої хвилі мобілізації не буде, бо зрозуміло, що агресія Російської Федерації проти нашої країни продовжується, – каже речник. – Але зараз ми лише опрацьовуємо плани, готуємо пропозиції. Кінцевий результат буде залежати, по-перше, від ситуації на сході України, по-друге, від реалізації наших ініціатив щодо збільшення зарплати військовослужбовців, впровадження короткострокового – від шести місяців – контракту».

Президент Петро Порошенко 13 січня направив листа голові уряду Арсенію Яценюку щодо збільшення розмірів посадових окладів військових та упорядкування виплат грошової винагороди.

Раніше у Тернополі він заявив, що внесе законопроект до Верховної Ради щодо сьомої хвилі мобілізації після звернення Генштабу.

На цю ж тему:

Четверта хвиля мобілізації: у Києві проводжали мобілізованих
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00

Мобілізація в цифрах
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG