Доступність посилання

ТОП новини

Путін знову хоче дружити з Україною? (Огляд преси)


Кремль робить черговий пропагандистський маневр

Парламент почав 2016 рік із режиму жорсткої економії, констатує газета «Сегодня». Щоб заощадити на опаленні та освітленні будівель, засідання комітетів багато хто проводить за кордоном. Причому винятково на пляжах у теплих країнах, щоб і там не витрачатися на світло та опалення. Але, незважаючи на вимушену тимчасову еміграцію політичного бомонду, рік почався ненудно. Вже з перших днів цього року самі депутати заговорили про можливий розпуск Верховної Ради.

Утім, як зауважує газета «День», ідея дострокових парламентських виборів восени цього року, озвучена речниками «Блоку Петра Порошенка», – це гра в «російську рулетку», але з апріорним програшем демократії, а може, й національного суверенітету. На цьому видання наголошує в статті «Про бідність українців і злиденність влади».

Кремль робить черговий пропагандистський маневр. Від відвертої конфронтації переходить до показової демонстрації доброго ставлення до сусіда. «Газета по-українськи» стверджує, що це потрібно Путіну для обману Заходу, який продовжив санкції на новий період, а також для виправдання стишеної активності на Донбасі. Та й тактика розхитування України зсередини потребує нових симпатиків, а їх можна набути лише порятувавши щось українське. Приміром – «замерзлий Генічеськ». Докладніше про підступність Кремля «Газета по-українськи» розповідає в статті «Путін знову хоче дружити?».

Особливий статус окупованим територіям потрібно дати. Але не той, про який домовилися Путін і Порошенко, наголошує експерт «Газети по-українськи». Він вважає, що слід законодавчо заборонити політичне повернення окупованих районів щонайменше на десять років. Тривалість цього політичного карантину має залежати не лише від ситуації на окупованих територіях, а й від стану решти України. Інакше держава отримає величезну п’яту колону: радикальну, ще й заохочену безкарністю. Видання наголошує, що Україна може довго жити без окупованих територій, але може не вижити з ними, якщо забере назад на умовах Путіна.

Газета «Україна молода» нагадує, що мрії українського політикуму побачити на лаві підсудних Путіна впираються у потребу вирішити цілком конкретне завдання: ратифікувати Римський статут та внести відповідні зміни до Конституції. Без визнання Римського статуту неможливим є звернення до Міжнародного кримінального суду, в чиїй юрисдикції – розслідування міжнародних злочинів. Однак, нині в парламенті немає 300 голосів за внесення цих змін до Конституції. Про те, які шанси нинішніх господарів Кремля потрапити на суд військових злочинців, газета «Україна молода» розмірковує в статті «Далеко Києву до Гааги».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG