Доступність посилання

ТОП новини

Савченко не припинить голодування без дотримання її прав – адвокат


Надія Савченко на черговому засіданні суду в Ростовській області Росії
Надія Савченко на черговому засіданні суду в Ростовській області Росії

Захисник українки Марк Фейгін: 18 січня виповниться місяць нового голодування Надії Савченко

Надія Савченко, яку судять у Росії, вирішила не припиняти голодування протесту, що триває вже майже місяць, повідомив Радіо Свобода один із її адвокатів Марк Фейгін. За його словами, єдина можливість, щоб це голодування скінчилося, настане в тому разі, якщо суд у місті Донецьку Ростовської області Росії почне дотримуватися прав підсудної й її захисту і перестане відхиляти докази невинуватості українки. Надію Савченко в Росії звинувачують у вбивстві двох співробітників російського телебачення, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і незаконному перетині російського кордону. Савченко та її захист відкидають ці звинувачення і доводять, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії.

Савченко не припинить голодування без дотримання її прав – адвокат
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:49 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Пане Фейгін, який зараз стан здоров’я Надії Савченко у зв’язку з голодуванням?

Марк Фейгін
Марк Фейгін

– Він погіршується. Поки що не так швидко, звичайно, але, тим не менше, він погіршується істотно: вона втратила 15 кілограмів і, звичайно, відчуває болі різної етіології. Наскільки все може загостритися, буде залежати від інтенсивності процесу. Адже терміни вже досить значні, 18-го числа буде місяць – у понеділок буде засідання чергове в Донецьку суду над Савченко, і буде вже місяць – це великий термін.

– На що Ви очікуєте в понеділок і наступними днями?

Захист не дуже хоче брати участь у процесі без Савченко. Це теж важливий процесуальний момент

– Усі основні речі будуть відбуватися, найімовірніше, наступного тижня. Тому що після місяця, тим більше після попереднього голодування, її набагато не вистачить. Питання тільки в тому, чи будуть її примусово годувати, чи помістять до стаціонару, що може стати перешкодою для її участі у процесі. І, чесно кажучи, захист не дуже хоче брати участь у процесі без Савченко. Це теж важливий процесуальний момент. Тому інтенсивність погіршення здоров’я буде залежати від того, чи буде вчасно надаватися медична допомога, від допоміжних ліків, на кшталт глюкози. Тому, мабуть, варто очікувати на погіршення істотне тільки на наступному тижні. Поки що все більш-менш перебуває у прогнозованих межах, принаймні, схоже, як це було при першому голодуванні: перший місяць був таким, коли ще можна було говорити про стабільний стан, скажімо так.

– І Надія не збирається припиняти голодування?

Вона ухвалює рішення самостійно і, поки що принаймні, продовжує це голодування

– Ні, не збирається. Ми навіть отримали від неї письмову вказівку, в мене на руках є цей лист, у якому вона знову наголошує, що адвокати вмовляють її припинити голодування, а також передають їй інформацію, передають їй прохання від українських громадян, від посадовців українських, політиків про те, щоб вона все-таки припинила голодування і не витрачала свого здоров’я, – але вона ухвалює рішення самостійно і, поки що принаймні, продовжує це голодування.

– Як Ви вважаєте, до чого це може довести?

Суд має принаймні дослухатися до того, що сторона захисту постійно намагається пропонувати докази її невинуватості

– Ми, звичайно, розраховуємо, що, по-перше, не дійде до примусового годування – це дуже істотний момент, бо сама Надія проти цього різко виступає. Це перший момент. Це такий зонд, який вводиться в рот, досить неприємна й гидка процедура… А інший момент, звичайно, пов’язаний із тим, що є вимоги Савченко. Адже вона висунула цілком зрозумілі і ясні вимоги. Суд має принаймні дослухатися до того, що сторона захисту постійно намагається пропонувати докази її невинуватості, а вони послідовно ці клопотання відхиляють – це і білінг її телефону, і свідчення очевидців подій 17 червня 2014 року. Що було б простіше, як задовольнити вимоги і долучити до матеріалів судового слідства це все? Це точно стане підставою для того, що Савченко припинить голодувати. Але якщо її права абортуються, як і права її захисту, то ні на що інше, крім того, як продовжити голодування, тут перспективи немає.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG